Monday, May 20, 2024
spot_img

Latest Posts

Mission: Budapestre is eljön a gothic rock újra aktív alapcsapata

A nyolcvanas-kilencvenes években Magyarországon is rendkívül népszerű gothic rock/dark wave híveinek örömhír: a tavaly ősszel visszatért brit zenekar, a Mission turnéja június 6-án ér az A38 hajóra.

    Wayne Hussey énekes-gitáros és bandája tavaly októberben egy londoni koncerttel tért vissza a megalakulás 25. évfordulója alkalmából. Az ismét aktív Missionben három eredeti tag, Wayne Hussey mellett Simon Hinkler (gitár) és Craig Adams (basszusgitár) játszik, mellettük Mike Kelly dobol, a budapesti koncertet a Negative Art szervezi.
A Mission három és fél év kihagyás után tért vissza, 2008-ban több búcsúkoncertet adott (Budapesten februárban, szintén az A38-on), és akkor úgy tűnt, lezárul egy hosszú pályafutás. Hussey szólóban dolgozott, készített egy stúdióalbumot (Bare), turnézott és többször is fellépett Budapesten egyetlen gitárral (A38, Alcatraz), a hazai rajongók legnagyobb örömére. 2010-ben megjelent egy Mission válogatáslemez Dum Dum Bullet címmel ki nem adott demókkal, illetve a God Is a Bullet című albumról lemaradt dalokkal.
Az 1986-ban alapított Mission csodás pályát futott be: sajátos, magával ragadó gitárhangzás, katartikus szövegek, a frontember Hussey kissé teátrális, melankolikus éneke – az 1980-as években Európa- és Amerika-szerte kivételesen népszerű gothic rock rajongótábora a Mission lábai előtt hevert. A csapat olyan hatalmas slágereket írt, mint a Stay With Me, a Wasteland, a Severina, a Butterfly on a Wheel, a Deliverance vagy a Like a Child Again.
Már 1987-ben a híres readingi rockfesztivál főzenekara volt a Mission; második albumukat, a Childrent nem más, mint John Paul Jones, a Led Zeppelin basszusgitárosa jegyezte producerként. A Children a brit albumlista második helyéig jutott; a következő albumok, a Carved In Sand, majd a Neverland, a Blue és az Aura szintén nagy siker volt.
Magyarországon többször is fellépett a Mission, a legemlékezetesebb az 1990 októberi volt a Budapest Sportcsarnokban, a taxisblokád idején. 1995-ben a Petőfi Csarnokban, 2002-ben a Sziget fesztiválon.
A Mission titkáról Hussey 1994-ben önkritikusan ezt írta: “Különleges érzékünk volt a melodrámához. Nagyszerű volt: fellengzős, nagy kinyilatkozások. Sohasem próbáltunk olyat csinálni, ami innovatív lett volna”.
Aztán új idők jöttek, a lendület alábbhagyott, a zenei közeg is más lett. A 2007-es God Is A Bullet lett a Mission búcsúalbuma – vagy talán mégsem.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.