Thursday, May 23, 2024
spot_img

Latest Posts

Mihály Tamás szólólemezével megnyílt a jubileumi Omega-év

– Mihály Tamás basszusgitáros-zeneszerző szólólemezének megjelenésével kedden a gyakorlatban is megkezdődött az 50. születésnapját ünneplő Omega együttes jubileumi éve; a Last Minute című album sokféle stílusban íródott, számos ismert énekes közreműködésével.

    “A lemez hűen tükrözi, amit a világról gondolok, egészen más, mint amilyenek az Omega albumai. Meg akartam mutatni magam az együttesre nem jellemző stílusokban, és néhány dalt magam énekeltem el. Az albumon hallható zenészbarátaim között van egyébként két egykori Omega-tag, Presser Gábor és Somló Tamás is” – mondta Mihály Tamás a lemez budapesti sajtóbemutatóján az MTI-nek.
Mint kifejtette, énekel egy reggae-számot a lemezen, az Amit nem lehet című dalban Presserrel közösen ad elő egy furcsa, intim hangulatú duettet, az Anna & the Barbies-ból ismert Pásztor Annával pedig Cseh Tamás és Bereményi Géza Tíz év múlva című szerzeményét, amely tisztelgés Cseh Tamás emléke előtt.
Két dalt énekel az albumon Horváth Charlie, a Sztár leszek! című számban feltűnik Nagy Feró, a Hallgat a tengert pedig Meződi József (Apostol) Szirtes Edina Mókussal közösen adja elő. Az Omega-tag Mihály Tamás szólóalbumán Maróthy Zoltán gitározott, Szőlőssy Kati basszusgitározott, Cséry Zoltán billentyűzött, fia, Mihály András és Balogh László pedig dobolt.
Az anyag (kiadó: Magneoton) producere Trunkos András volt, aki elmondta, hogy a Beatles-től kölcsönözve eredetileg When I’m Sixty-Four lett volna az album címe, mivel Mihály Tamás éppen 64 éves, de a Last Minute jobban tükrözi a mondanivalót. A basszusgitáros ehhez hozzátette: ha most nem csinálta volna meg a lemezt, akkor később talán már nem vágott volna bele egy ilyen kalandba.
Mihály Tamás csaknem három évtizeddel ezelőtt, 1983-ban már készített egy szólóalbumot Szintetizátor-varázs címmel, amelyen Liszt és Wagner műveit dolgozta fel.
“Nagyon régóta gondolkodtam egy igazi rock szólólemez elkészítésén, de sokáig nem találtam meg ehhez a megfelelő szövegírót, olyat, aki alaposan ismer engem, tudja, miről mit gondolok. Öt évvel ezelőtt találkoztam Horváth Péterrel, akivel együtt csináltuk az 56 csepp vér című musicalt, benne találtam meg a szellemi testvéremet a dalszerzéshez. Énekelek mostani dolgokról, de van visszatekintés is az elmúlt évtizedekre, ilyen a Leltár című nóta. Az anyag összességében optimista kicsengésű” – mondta az Omega basszusgitárosa az MTI-nek.
Kitért arra is Mihály Tamás, hogy Égi buli címmel írtak egy dalt azokról a zenészkollégákról, akik már meghaltak, köztük említik például Jimi Hendrixet, Janis Joplint, Jim Morrisont, a hazaiak közül Barta Tamást, Orszáczky Jackie-t, Cserháti Zsuzsát vagy Máté Pétert. Hozzátette: ez is vidám szám lett, mert remélik, hogy az égben együtt buliznak a Földről eltávozottak.
Az Omega tagjai közül Benkő László billentyűs és Debreczeni Ferenc dobos is jelen volt Mihály Tamás lemezének sajtóbemutatóján. Az 1962-ben alakult zenekar – további tagok: Kóbor János énekes és Molnár György gitáros – 2012. szeptember 23-án egy nagy budapesti koncerttel ünnepli fennállása 50. évfordulóját (a helyszín még bizonytalan), előtte tavasztól többször is fellépnek majd országszerte.
Az Omega a héten Pro Urbe díjat vesz át Tarlós Istvántól, Budapest főpolgármesterétől.

Last Minute

Mihály Tamás

Mihály Tamás, a legendás Omega együttes basszusgitáros-dalszerzője, szólóalbumot készített, melynek címe Last Minute.  A zenész így beszél a korongról:

„Sokat gondolkoztam azon, hogy jó-e, kell-e, szabad-e szólólemezt készítenem, miután hosszú pályámon ilyet még nem csináltam (kivéve a szintis Liszt-Wágnert). Kinek írom, minek írom? Nos, túl nagy volt a kísértés, hogy mielőtt túl késő lesz, mégiscsak belevágjak, és olyan stílusokban zenéljek, amelyek mások, mint a tőlem eddig megszokottak, olyan emberekkel játsszak együtt, akiket nagyra becsülök és akikkel egyébként nem játszhattam volna (talán) soha. Hogy tehetséges fiatalok mellett magam is fiatalnak érezhetem magamat és jó dolog fiatalokkal zenélni. Hogy Horváth Péter alkotótársammal elmondhassam, mit gondolok (gondolunk) arról, amiben élünk. Mert élni jó, zenélni még jobb és barátok közt zenélni a legjobb.”

 A november 14-én megjelenő albumon 11 vadonatúj dal, valamint egy jól ismert szerzemény is, Cseh Tamás és Bereményi Géza dala, a „Tíz év múlva” is hallható. Az lemez színvonalához néhány igazán kiváló zenész és barát adta nevét és tehetségét, Charlie, Meződi József, Nagy Feró, Pásztor Anna, Presser Gábor, Somló Tamás, Szirtes Edina (Mókus) közreműködése egy fantasztikus végeredményhez vezetett. A stúdiófelvételeknél segédkezett továbbá Balogh László, Cséry Zoltán, Maróthy Zoltán, Mihály András és Szöllőssy Kata.

 Mihály Tamás a Last Minute-et szeretettel küldi mindenkinek – Omegásoknak és nem Omegásoknak egyaránt!

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.