Sunday, June 4, 2023
spot_img

Latest Posts

Megjelent Alba Hyseni első szólóalbuma

– Inner Mission címmel szólóalbummal jelentkezett Alba Hyseni. A nem mindennapi hanggal rendelkező, albán származású énekesnő, aki már 15 éve él Budapesten, lemezét november 7-én a fővárosi Instantban mutatja be a közönségnek.

    A kalandos előéletű, hét nyelven beszélő énekesnőt korábban olyan produkciókban hallhatta a közönség, mint a The Absolute, de egyéb zenekarok vendégművészeként is számtalanszor színpadra lépett már. Mint azt az MTI-nek elmondta, az Inner Mission meghatározó pontja karrierjének, hiszen tulajdonképpen “egy darabka fekete tokba bújtatott Alba Hyseniről van szó”. “Az Inner Mission mindenképp egy privát győzelem kezdetét jelenti számomra” – hangsúlyozta.
Az énekesnő az évek alatt rengeteg különböző műfajba ásta bele magát a dark rock-tól kezdve a dzsesszen és elektronikus zenén át egészen a klasszikus darabokig, valódi hátteret adva az Alba Hyseni Project olvasztótégely-hangzásvilágához. “Mindig is olyan zenékben találtam meg önmagam, amelyek valamilyen módon visszanyúlnak az emberiség és az ember mint konkrét személy gyökereihez. Hiszek a hangszeres zenében, ahogy a valós énekhangokban is. Ha ezek adottak és a produktum képes megérinteni, felesleges műfaji skatulyázásról beszélnünk” – vélekedett Alba Hyseni.
Azért persze van egy zenei “nyomvonal”, amely kiemelt jelentőségű számára. Ide olyan előadók tartoznak, mint Grace Jones, Tom Waits, Nina Simone, David Bowie, Dave Gahan, Iggy Pop, Diamanda Galas, a Massive Attack, a Portishead vagy a Joy Division.
Mint elárulta, természetesen őt is saját élete látja el történetekkel, mondandóval. “Úgy tekintek rá mint egy gigászi sakktáblára, ahol az ember látja a korábbi lépéseinek jelentőségét, miért éppen akkor, ott és úgy történtek a dolgok. Tragédiák, örömök, veszteségek, találkozások, kapcsolatok, elengedés – van miből táplálkoznia a zenémnek” –  fogalmazott az énekesnő.
Sokak szerint manapság a műfajfúzió a zenei világ előrelépésének kulcsa, és erre az Inner Mission sem cáfol rá, amelynek dalaiban épp úgy felfedezhetőek pszichedelikus, progresszív vagy épp dzsesszes elemek, mint blues-os vagy elektronikus hatások. Főszerepben természetesen az énekesnő különleges hangja van.
Az Inner Mission a felvételeken közreműködő zenészek tekintetében is különlegesnek mondható. Az eklektikára ráerősítendő a lemezen többek között olyan nevek játszanak mint Grencsó István, Dagadu Sena, Hock Ernő, Dóra Attila vagy Bérczesi Róbert.
Az Alba Hyseni Project színpadi formációját jelenleg az énekesnő mellett – session zenészként – Barabás Lőrinc, Rozmán Zoltán, Déri Zoltán, Monori Gabriella, Dóra Attila és Gergácz Gábor alkotják. Az Inner Mission élőben először a november 7-i Instant-beli koncerten lesz hallható, de terveznek koncertet a Gödör Klubba és az A38 Hajóra is.
Az énekesnő zenéje távol áll a hazai berkekben elfogadott populáris irányzatoktól, ennek ellenére – mint mondja – nem panaszkodhat. “A magyar publikum minden helyen, ahol eddig szerepeltem, szívesen fogadott, minden fellépés alkalmával nagyon sok szeretetet kapok tőlük. Bár külföldi-idegen státuszban maradok, ez csak pozitív hatással van a koncertekre és igazából engem sem zavar” – árulta el az énekesnő.
Ennek ellenére Hyseni úgy tervezi, hogy következő anyagai külföldön születnek majd meg, Berlinben, Londonban vagy New Yorkban. “Nemrég felkeresett John Bell manhattani producer, aki elkérte néhány számomat, hogy remixeket készíthessen. Tetszik neki a hangom és tetszenek a szövegeim, ha van rá lehetőség New Yorkot a világért sem hagynám ki” – jegyezte meg Hyseni, akinek több lemezre elegendő kész szövege és rengeteg ötlete van, amelyeket mindenképp meg akar valósítani.
“De Magyarországról nem megyek el úgy, hogy legalább egy koncertet ne csináltam volna egy itteni szimfonikus zenekarral. Szeretném, hogy ez a kis közösség emlékezzen, hogy innen mentem tovább, hogy ez az ország volt a lépcső a további sikereimhez” – hangsúlyozta Alba Hyseni.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.