Wednesday, July 17, 2024
spot_img

Latest Posts

MEGINT DZSESSZ!

– IGAZI NAGYÁGYÚKKAL –

Második alkalommal jelentkezik a Mini Jazzfesztivál Csíkszereda

Az elmúlt év júliusában került megrendezésre székelyföld első dzsesszfesztiválja, amely az Első Mini Jazzfesztivál Csíkszereda nevet viselte. Akkor már sejtettük, hogy lesz folytatás, a fesztivál sikere után pedig az a döntés született, hogy folytatni kell, és a következőt még rangosabbá kell emelni. Marad a szerény „mini” szócska, a családias hangulata miatt, de meg kell toldani egy blues-nappal, ahol blues zenekarok lépnek majd fel, és a blues gyökerekből átvezetnek a dzsessz muzsika varázslatos világába, amely a fesztivál fő irányvonala.

A fesztivál programját jórészt a közönség kérései szerint állították össze, a tavalyi fesztivál visszajelzései alapján, mivel fontosnak tartották, kiket szeretne látni a célközönség.

A blues-napot a bukaresti Trenul de noapte, azaz „Éjszakai vonat” nevű blues zenekar indítja, akik a „harmonica-blues” legjelentősebb hazai képviselői. A zenekar frontembere, alapítója Marcian Petrescu Románia legjobb szájharmonikásának számít, s hírnevét együttesének koncertsorozatai is alátámasztják

Második fellépőként itt lesz Ferenczi György, Magyarország legismertebb szájharmónikása, sőt 1993-ban a világ legjobb szájharmonika-játékosa címet nyerte el, 2001-ben EMERTON-, 2004-ben pedig ARTISJUS díjat nyert.

Ferenczi a Herfli Davidson és Rackajam nevű zenekaraival Európa-szerte népszerű lett. A fesztiválon a Rackajam zenekarával lép fel, akikkel fúziós zenét játszanak, melyben fontos szerepet tölt be a magyar népzene és a rhytm & blues.

Azt est végén itt lesz a népszerű színész, zenész, zeneszerző Ioan Gyuri Pascu a The Blue Workers nevű zenekarával, akik számos hazai fesztiválon léptek fel ebben a felállásban 1992 óta. A koncerteken nagyrészt a rhytm & blues irányvonalat követik, ám zenéjükben a rockzene elemei is jelen vannak.

A dzsessz-napokon szintén zenei ínyencfalatok várják a közönséget. A két est tiszteletbeli házigazdája Frankie Látó lesz, aki dzsesszhegedülés nagy mestere, és akit a szervezők idén is meghívtak az új „hagyomány” szerint, hiszen ő volt az első fesztivál sztárvendége és mozgatórugója ugyanúgy a színpadon, mint az utána következő „jam session” alatt is. A fesztivál sztárvendége idén Micheller Myrtill, akit Magyarország egyik legképzettebb énekesnőjeként tartanak számon. Először lép fel Erdélyben, ám az utóbbi években fellépett már Európa számos dzsesszfesztiválján.

Az első dzsessz-nap igencsak bővelkedik különböző stílusokban, hiszen itt lesz a kiváló Sárosi Péter dzsesszzongorista is, aki neves romániai és kubai zenészekkel érkezik majd és a latin dzsessz stílusvilágát mutatja be a fesztiválon a Fuente de Vida nevű zenekarával.

Őt követi a Grencsó Realtime Kollektív, akik a kortárs avantgárd jazz irányvonallal ismertetik meg a közönséget, a híres Grencsó István vezetésével. Majd itt lesz a fesztivál sztárvendége, a csodás hangú Micheller Myrtill a zenekarával, akik a klasszikus dzsessz varázslatos zenei világát hozzák el a fesztiválra.

Második nap sokak kedvence a swing indítja az estet, hiszen fellép a Frankie Lato Quartet, amelyet 1993-ban alapított Frankie Látó és ezzel lehetőséget kapott Magyarországon a swing-hegedülés bemutatására.

Követi őket a romániai dzsesszélet egyik legjelesebb képviselője Mircea Tiberian dzsesszzongorista, aki ezúttal Maria Răducanuval áll színpadra, aki különleges énekhangjával tűnt fel az ország és európa több jelentős fesztiválján.

Az estet és egyben a fesztivál koncertsorozatát igen neves művészek zárják: Dennert Árpád és a Gyárfás István Trió.

Dennert Árpád a Budapest Jazz Orchestra állandó tagja. Több mint tíz éve játszik különböző zenekarokban, lemezeken, néhány ezek közül: Volvox, Storyville Jazz Band, Szalóky Classic Jazz Band, SoulWhat!, Jazzretsh, Náray Erika Band.

Gyárfás István dzsesszgitáros a magyarországi dzsessz élvonal szinte minden kiválóságával játszott már együtt, pályáját Regős István, Nesztor Iván és Kovács Gyula együttesében kezdte. Jelenleg saját Triója mellett a Budapest Jazz Orchestrában ill. Deseő Csaba együttesében hallható.

Olyan világsztárokkal lépett fel, mint a fuvolista Herbie Mann, a zongorista Benny Green, a nagybőgős Jimmy Woode, a dobos Ed Thigpen vagy a tenorszaxofonos Scott Hamilton.

A fesztivált szervezi a Mini Jazzfesztivál Egyesület.

A rendezvény különlegessége idén az, hogy GYEREKEKNEK INGYENES A BELÉPÉS, természetesen szülői felügyelet mellett, hiszen a tavalyi fesztiválon résztvevő gyerekek igencsak magukénak érezték a műfajt, ezért a szervezők szívesen látják idén is a dzsessz muzsikára táncoló kicsiket.

 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.