Tuesday, December 5, 2023
spot_img

Latest Posts

Meghalt Komár László

3387140_4aa48b1adb4e9278397d410b3d7dcdf1_wmElhunyt Komár László énekes, a rock and roll zene egyik magyarországi meghonosítója; a zenészt 67 éves korában, szerdán hajnalban érte a halál Budapesten – erősítette meg a család az MTI-nek.

    “Hosszú ideje beteg volt, egy darabig sikerrel küzdött vele, az utóbbi időben fordult rosszabbra az állapota” – mondta felesége, Komár Kaputa Krisztina. Komár László súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, október elején került kórházba tüdőembóliával, később hazaengedték.
Komár László az ötvenes évek végén kezdett énekelni, a hatvanas években szerepelt a Scampolo, a Dogs, az Atlas, a Bergendy együttesben, később a Non Stopban, a Szemek, Szájak, Szívekben és a Sprintben is. 1981 óta 18 szólólemezt adott ki, olyan slágereket énekelt, mint az Amerika legszebb asszonya, a Fehér Hold. Sokan nevezték őt a magyar Elvis Presley-nek, két albumot is szentelt az amerikai sztár emlékének, a “magyarított” Presley-dalok is slágerek lettek, köztük az Árva bús éjszakán, a Viva Las Vegas és a Fiam.
“A rock and roll elkötelezettje volt, kiemelkedő szerepet játszott magyarországi meghonosításában. Karizmatikus művész, emblematikus énekes volt” – emelte ki Nagy Tibor zeneszerző, aki az elmúlt csaknem három évtizedekben ötven dalt írt Komár Lászlónak, köztük volt a Mondd kis kócos, a Halványkék szemek, a No Miss, az Óh, csak a hajnal jönne már és a Táncoló fekete lakkcipők.
Mint felidézte, 1974-ben találkoztak, első közös munkájuk furcsa módon egy country-szám volt, a Postakocsi, amely Komár László és a Sprint együttes előadásában az év dala lett. Elmondta, hogy akkor indult barátságuk töretlen volt, és Komár számos dalát vitte sikerre, ezek közül nem egy ma már örökzöld.
“Az első szólólemeze, a Pepita néven ismert korong 1981-ben egy hónap alatt lett aranylemez, fél éven belül pedig platina, a példányszám százezres nagyságrendű volt. Ezen szerepelt a Táncoló fekete lakkcipők és a Fehér Hold is. 1984-ben és négy évvel később is megjelent egy Elvis Presley-emléklemeze, mindkettő elképesztően nagy siker volt” – emlékeztetett Nagy Tibor.
Kitért arra, hogy könnyű volt neki zenét írni, mert bár nagyon igényes volt, különleges érzéke volt megérezni, miből lehet sláger.
“Érzelemben gazdag művész volt előadásaiban, a dalok tolmácsolásában is, a közönséggel könnyen kontaktust tudott teremteni, ami népszerűségének egyik megalapozója volt. Ha Amerikába születik, világsztár lehetett volna” – tette hozzá Nagy Tibor.
Komár László és Nagy Tibor tavaly novemberben közösen vette át Hungaroton lemezkiadó életműdíját a magyar könnyűzenei életben betöltött kiemelkedő munkássága elismeréseként. Akkor jelent meg Komár László utolsó albuma is, a Nagylemez, amelyen hat új dal mellett régi slágerek szerepeltek.
Az énekest akkor levélben köszöntötte Tarlós István főpolgármester, aki felidézte: közös ügyük volt, hogy az 1956-os forradalmat támogató Elvis Presley-ről közterületet nevezzenek el Budapesten és ez 2011-ben meg is valósult.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.