Sunday, May 19, 2024
spot_img

Latest Posts

Meghalt Joe Murányi dzsesszklarinétos

Életének 84. évében New York-ban meghalt Joe Murányi dzsesszzenész, a Louis Armstrong All Stars utolsó klarinétosa – tudatta az MTI-vel kedden Ittzés Tamás, a Bohém Ragtime Jazz Band vezetője.

    Joe Murányi az Egyesült Államokban született, mindenkivel játszott, aki számít a klasszikus dzsesszben, karrierje csúcspontjaként 1967. és 1971. között a Louis Armstrong All Stars utolsó klarinétosa volt.
A kilencvenes évektől gyakran járt Magyarországon, játszott szinte az összes magyar tradicionális dzsessz-zenekarral. Szerepelt a többi között a Benkó Dixieland Band, a Bohém Ragtime Jazz Band, a Jazz Steps, a Joe Laux Jazz Band és a Storyville Jazz Band magyar kiadású albumain is. Magyarországi tevénységének nyomait egyebek mellett televíziós szereplések, CD-k és a a bánki Louis Armstrong Jazzfesztivál őrzi. Utóbbi rendezvénynek házigazdája is volt, s ő avatta fel a Tó Hotel kertjében felállított Louis Armstrong-szobrot, amely az egyetlen Armstrong-emlék hazánkban.
Utoljára 2009-ben járt Magyarországon a Louis Armstrong Jazzfesztiválon a Bánki-tónál, mivel a következő évben rákot diagnosztizáltak nála és kórházba került. Ezért 2010-ben már csak telefonon kapcsolták be a fesztiválra és mondott is pár mondatot, de személyesen már nem tudott eljönni – mondta el Ittzés Tamás. Szólt arról is, hogy Joe Murányi közeli viszonyban állt a Louis Armstrong Ház alapítóival, így vélhetőleg az ő hagyatéka is odakerül. A lakásában rengeteg könyv, lemez és kézirat van, a többi között a készülőben lévő Armstrong-könyv gépelt és kéziratos jegyzetei. Erre többen fenik a fogukat, de sok olyan történet van, amit csak Joe Murányi ismert Louis Armstrongról – tette hozzá.
Szülei Magyarországról – édesapja Mezőkövesdről, édesanyja egy Győr melletti kis faluból – települtek ki az Egyesült Államokba. Joe Ohióban született és gyerekkora nagy részét is ott töltötte, majd az 1940-es években került családjával együtt New Yorkba. A fiatalember napi rendszerességgel látogatott el dzsesszklubokba és naponta öt-hat órát klarinétozott. Érettségi után a Columbia Egyetemen folytatta tanulmányait és a klarinétozást. Louis Armstronggal öt éven keresztül zenélt, rajta kívül Roy Eldridge legendás trombitáshoz fűzte szoros munkakapcsolat – több mint tíz éven keresztül játszottak együtt. Amerikán kívül koncertezett többek között Berlinben és Oslóban is.
Joe Murányi 2012. január 14-én töltötte be 84. életévét és április 20-án hunyt el.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.