Categories
Lemezismertető Nagyvilág Zenei hírek

Marcus Miller: Renaissance

index1Mi ez? Egy Marcus Miller-album, természetesen. Kell-e ennél többet mondanunk? Nos annak, aki már hallott tőle akár egyetlen hangot is, biztosan nem. A többieknek pedig legyen elég annyi: varázslat.

Renaissance újabb bizonyíték Isten létezésére. A korong minden egyes hangjában és minden egyes csöndjében a ZENE van jelen. Zene, amely életet ad, és ha elbukál, hantjával takar. Miles Davis késői korszakának meghatározó figurája, a Tutu profétája ezúttal sem csinál semmit azon kívül, amihez ő ért legjobban a világon. Basszusgitározik.
Technikája legendás, ahogy beüti az első hangot, már feláll a karunkon a szőr, és úgy is marad a játékidő végéig. Miller neve garancia a minőségre. 2001-es, Grammy-díjas,  című lemeze például bármikor elővehető, feldobott és eső áztatta napokon egyaránt kitűnő társ. Miller legkülönfélébb stílusú közreműködéseinek se szeri, se száma. A sor elején ott áll Miles, aztán egymás után érkezik Eric Clapton, George Benson, Dizzy Gillespie, Wayne Shorter, Paul Simon, Mariah Carey, Aretha Franklin, Jay-Z, Snoop Dogg, Billy Idol vagy épp Al Jarreau.
Ma már sokan használják a bőgőt dallamhangszerként, de az öncélú, túlgyakorolt skálákat csak ő képes megtölteni érzelemmel. Marcus Miller legalább akkora újítója hangszerének, mint Hendrix az elektromos gitárnak, zsenije talán csak Jaco Pastorius-hoz ér fel. A klarinétosként indult muzsikusRenaissance című albumán egyszerre szól minden regiszter. Jazz és funk, rhythm and blues és rock. Minden szinten fúzió. Csipkedő rezesek, lendületes futamok, nyers, funky gitár, Sean Jones trombitás és Alex Han szaxofonos pedig mesterei szakmájuknak.
A kortárs fúziós jazz virtuóz kulcsfigurájának új lemezén olyan zenészbarátok működtek közre, mint a legendás Dr. John (Janelle Monáe Tightrope-jának átiratában) vagy épp Gretchen Parlato és Rubén Blades a Setembro című brazil esküvői dalban. Persze lesznek, akik talán a poétikus basszusszóló-finálét (a The Jackson 5-féle I’ll Be There átértelmezése) leszámítva fanyalognak majd, hogy de hát ez nagyon klisés, meg hogy az 1983-asSuddenly óta nagyjából ugyanazt csinálja.
Így van. Lehet utána csinálni…

est.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published.