Tuesday, December 5, 2023
spot_img

Latest Posts

MAHASZ: Adele, Janicsák Veca, Takács Nikolas a kedvencek

A MAHASZ 2011. évi összesített slágerlistái alapján kiderül, hogy Janicsák Veca, Takács Nikolas és Adele zenéje sokak tetszését elnyeri.
Már elérhetők a 2011-es, éves összesített slágerlisták a Magyar Hangfelvételkiadók Szövetségének honlapján. A listákból kiderül, mely albumok voltak a legkelendőbbek 2011-ben, illetve mely dalokat játszották legtöbbet a hazai rádióállomások és DJ-k.
A heti eladási listák alapján kétféle összesített lista is készült: az egyik a 2011. évi értékesítési darabszámok alapján állítja sorrendbe a 100 legsikeresebb kiadványt (top3:  1.  Janicsák Veca – Az első X  10 dal az élő showból, 2.  Magyarország kedvenc gyermekmeséi  Magyar népmesék, 3. Takács Nikolas – Az első X – 10 dal az élő showból ), a másik az év során elért listás helyezések összesítése alapján  készült (top3: 1. Gyereklemez – Magyarország kedvenc gyerekdalai, 2. Janicsák Veca – Az első X – 10 dal az élő showból, 3. Takács Nikolas – Az első X – 10 dal az élő showból). A két lista közötti esetleges különbségek tehát helyenként akár számottevőek is lehetnek: például a karácsonyi piacra megjelenő kiadványokból néhány hét alatt fogy el tekintélyes mennyiség, így az eladási darabszámok alapján igen jól szerepel, de mivel a lemez csak az év végén jelent meg, a listás helyezések alapján készült összesítésben akár meg sem jelenik (pl. Michael BubléChristmas). Ezzel szemben előfordulhat az is, hogy a darabszám szerinti fogyások ugyan nem juttatnak be egy albumot a legjobb helyezettek közé, viszont a lemez egész évben folyamatosan, stabilan fogyott, ráadásul már év elején (vagy az előző évben) megjelent, így szinte végig ott szerepelt a legjobb 40 között, tehát a listás pozíciók alapján elért helyezése kimagasló lett (pl. RihannaLoudHalász Judit: Csiribiri).

Takács Nikolas
A rádiós listákból készült összesítéseknek is két fajtájával találkozunk: az egyik a súlyozott heti listák (top 3, 1. Adele – Rolling In The Deep, 2. B.O.B. feat. Hayley Williams – Airplanes, 3. P!NK – Raise Your Glass) alapján készült, itt tehát a dalok helyezéseinél számít, hogy az adott zeneszámot játszó rádióknak mekkora a hallgatottsága, míg a másik, az ún. “Editors’ Choice listák alapján összeállított éves listában (top3 , 1. Adele – Rolling In The Deep, 2. Alexandra Stan – Mr. Saxobeat, 3. Lmfao feat. Lauren Bennett & Goonrock – Party Rock Anthem) minden rádió egyforma súllyal szerepel, és csak az elhangzások száma dönti el a helyezéseket.

Adele
Az összesített dance lista (top3, 1. Stereo Palma – Lick It, 2. Alexandra Stan – Mr. Saxobeat, 3. Adele – Rolling In The Deep) tükrözi, hogy mely felvételek voltak 2011-ben a legnépszerűbbek az ország különböző zenés-táncos szórakozóhelyein. A chart a hazai lemezlovasok által hetente küldött 20-as játszási listák alapján készül, és az általuk legtöbbet, legnagyobb sikerrel pörgetett felvételeket tartalmazza.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.