Wednesday, April 24, 2024
spot_img

Latest Posts

MagyarVista Social Club: Utazólevél – lemezbemutató koncert

A zenekar egy lemezprojekt „utóéleteként” jött létre, a tagok többsége Mohácsy Albert Lili dalai című CD-jén szerepelt meghívott közreműködőként. A koncertfelkérések nyomán alakult ki ez a 8 fős felállás, amely most az első, saját néven jegyzett anyaggal jelentkezik. A zenekar nevét egy népművészetéről híres erdélyi, falu, Magyarvista után kapta, a szójátékkal egyben tisztelegve a világhírű kubai együttes előtt is.

A közreműködői névsorból kitűnik, hogy különböző stílusokat képviselő, saját területükön elismert muzsikusokról van szó, akik azon dolgoznak, hogy sajátos hangvétellel, jól felismerhető egyéni stílusban hozzanak közel egymáshoz eltérő zenei világokat. Így talál egymásra muzsikájukban a magyar népzene és a blues, a reggae, a latin ritmusok, a jazz.

Tagok:
Horváth Sára (BaHorKa, NINA Jazz) – ének
Németh Ferenc (ex-Csík, Méta) – ének
Sipeki Zoltán (Zorán, Budapest Acoustic Band) – gitár
Kovács Ferenc (Djabe, Magony) – trombita, hegedű
Bágyi Balázs (Bágyi Balázs Quartet, Eastern Boundary Quartet) – dob
Oláh Péter (Bágyi Balázs Quartet, Deseő Csaba Quartet) – basszusgitár
Csikós Péter (Flipper, Zsebrakéta) – ütőhangszerek
Németh Péter (Apollogika) – ének, billentyű

Az „Utazólevél” a betyárballadák világában kalandozva mutat be egy elképzelt 19. századi életutat. Bogár Imre, Vidróczki Márton, Sobri Jóska, Fábián Pista, Rózsa Sándor, Fehér László, Juhász András más-más epizóddal lett halhatatlanná a nép emlékezetében; itt a dalok folyton változó főszereplővel jelenítik meg ugyanannak az élettörténetnek különböző állomásait. Áthangszerelt magyar népdalok, illetve J. J. Cale, Bob Marley, valamint Sting egy-egy „magyarított” szerzeménye teremt olyan atmoszférát, amely végigkíséri hősünket. A gyermekkori árvaság, a fiatalkori szerelmek, a bukott szabadságharcot követő kényszerű sorozások előli menekülés sokak sorsát formálhatta a 19. században. A törvényen kívülivé válás, az egyre komolyabbá váló betyárcsínyek aztán elkerülhetetlenül vezettek először a börtönig, majd a szökés után végül az akasztófáig…

Igazi csapatmunka eredménye a júniusban megjelenő korong, a zenekar minden tagja hozzátette a maga részét már az alkotás folyamatához is. Az eredetileg népzenész nagybőgős szerző, Mohácsy Albert (ex-Méta, Dűvő) vázlatait remek zenészek formálták igazi muzsikává, a tematikusan összegyűjtött népdalszövegekben foglalt történeteket karakterben hozzájuk illő énekhangok keltik életre.

Helyszín:

Kobuci Kert

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.