Sunday, May 19, 2024
spot_img

Latest Posts

Magyar és román legendák, új előadók és visszatérő vendégek a Félszigeten

Új neveket jelentett be a Félsziget Festzivál mind a négy zenei helyszínén: 18 magyarországi és romániai előadóval bővült a Main Stage, a Terrace, a Freedom Music Arena és a Party Tent kínálata. 

MAIN STAGE

Nem az első alkalom, hogy a Félsziget Fesztivál nagyszínpadán legendás magyar zenekarok lépnek fel, a rendezvény történetében azonban először fog a Maros partján húrok közé csapni az Omega. Kóbor Jánosék első lemeze 1966-ban jelent meg, és ők voltak az első magyarok, akik a beat őshazájába, Angliába is kijutottak. Sikerük kétségkívül a mai napig töretlen a rajongók körében, így várhatóan Marosvásárhelyen is több ezren tombolnak majd a szuperkoncert alatt.

A legendás és töretlen népszerűségnek örvendő zenekarok kategóriájában újabb fontos bejelentenivalója van a Félszigetnek: fellép a Phoenix is, a honi könnyűzenei élet talán legfontosabb, legbefolyásosabb bandája. Ami garantált: nemzetiségtől és kortól függetlenül mindenki jól fog bulizni a Mugur de fluier vagy a Strunga örökzöld slágerekre, míg Mani Neumann furulya- és hegedűjátékával varázsol, Ovidiu Lipan Ţăndărică pedig dobszólóival fog ámulatba ejteni.

Az Omega-Europe-Phoenix trió  garancia arra, hogy a Félsziget Fesztivál egyik legemlékezetesebb nagyszínpados estéje lesz szombat, augusztus 28-a. A felvezetést a legendák számára pedig egy igencsak aktuális Magyar csapat, a Magna Cum Laude fogja biztosítani.

Az önfeledt tombolásra vágyók nem kell a Korn koncertjéig várjanak az utolsó esti nagyszínpados menüben: a román népzenei elemeket rockkal vegyítő moldovai Zdob şi Zdub idén visszatér a fesztiválra, hogy a hatalmas tömegeket megmozgató, már törzsvendégnek számító debreceni Tankcsapda zenekarral együtt gondoskodjon arról, hogy a fesztiválozók ne csak az amerikai sztárok fellépésén égessék a zsírokat augusztus 29-én.

Mint a Tankcsapda példája is bizonyítja, idén sincs fesztivál a legjobb magyarországi koncertzenekarok nélkül: a méltán népszerű, kiváló dunaújvárosi Quimby második alkalommal táncoltatja meg a Félsziget lakóit, augusztus 27-én a nagyszínpadon.

A Félsziget első napján, a spanyol Ska-P és a francia Babylon Circus koncertjeinek köszönhetően hangsúlyos szerep jut a ska műfajának, így csak természetes, hogy a jamaikai gyökerű zene elsőszámú magyarországi képviselője, a Pannonia Allstars Ska Orchestra is tiszteletét teszi a rendezvényen augusztus 26-án, mégpedig a nagyszínpadon. 

TERRACE

Nem hiányozhat a fesztiválról az ország egyik legjobb és legeredetibb bandája, a kolozsvári és bukaresti zenészekből összeálló Kumm sem, amely a fesztivál első napján lép ismét színpadra a Teraszon.

Jó hírrel szolgál a fesztivál azoknak is, akik a 23 év után épp a Félsziget Fesztivál előtt néhány héttel feloszló Kispál és a Borz miatt nosztalgiáznak, vagy épp a pécsieket hiányolják a programból: jön Lovasi András másik zenekara, a zseniális Kiscsillag is, akiket augusztus 27-i Teraszos koncertjük után garantáltan örökre a szívükbe zárhatnak a félszigetezők.

Az Anima Sound System a nagy visszatérők sorát gyarapítja az idei Félszigeten: a csapat vadiúj, vállaltan slágeres dalokkal és új énekesnővel lép fel, aki nem más, mint a zenekarvezető Prieger Zsolt lánya, Fanni. Az új felállásban koncertező csapattal augusztus 28-án, a Teraszon érdemes barátkozni. Szintén itt fog fellépni a román underground dj-k legkarakteresebbje, a breakbeattől az electrón és a technón keresztül a dubstepig gyakorlatilag minden műfajban otthonosan mozgó DJ Gojira.

Az utóbbi években a hip-hop nem kapott túl hangsúlyos szerepet a Félszigeten, de idén ez változni fog, többek között az egyik legnépszerűbb hazai rapper, Puya koncertjének köszönhetően. A La Familia tagja, bár már évek óta aktív szereplője a hip-hop mezőnynek, tavaly az egyik legismertebb romániai zenésszé avanzsált.  

PARTY TENT

Persze nem csak a nagyszínpadon jut hely legendáknak. Több mint 30 éve alakult a Compact zenekar, készített 14 rendkívül sikeres lemezt, melyeket Európa-szerte sőt amerikai turnék keretében is bemutattak, tagsága többször is kicserélődött, népszerűségük azonban még mindig a régi – a Félsziget Fesztiválon első alkalommal fognak a húrok közé csapni augusztus 27-én a Party Sátorban.

A 2005-ben alakult, a reggae, hiphop, rock és funk határait egymásba mosó Irie Maffia rövid idő alatt az egyik legjobb magyar  koncertzenekarrá nőtte ki magát, ezt az információt azonban  először fogják megerősíteni Romániában.

Szintén először látogat Erdélybe Magyarország egyik legismertebb trombitása, és zenekara. A Barabás Lőrinc Eklektric a jazz és a pop keverékét reggae-vel, drum’n’bass-szel és house-szal elegyíti, ezzel az egyedi hangzásvilággal érkeznek a Félszigetre is.

A Sarmalele Reci minőségi, műfajok közt ugráló zenéje és lényegretörő szövegei akár a Félsziget-hangulat zenei leképezésének tekinthető. András Zoltánék, akárcsak az Irie Maffia és a Barabás Lőrinc Eklektric, augusztus 28-án lépnek színpadra a Party Sátorban.

A Magashegyi Underground első lemezének anyagát is hallhatjuk majd a Félsziget Fesztiválon. A zenekar, amelyben a feloszlott Kaukázus négy tagja és az erdélyi Bocskor Bíborka énekesnő mellett számos vendégzenész is meg szokott szólalni, a Szeplős váll című slágerrel robbant a köztudatba, s bár alapvetően popzenekarként definiálják önmagukat, zenéjük alternatív elemekből is építkezik. 

FREEDOM MUSIC ARENA

Ha fesztiválnyitó, ha fesztiválzáró  fellépésekben gondolkodunk, a Şuie Paparude mindig bombabiztos tippnek bizonyult a Félsziget számára. A tavalyi fesztivál egyik legfergetegesebb bulija ennek a triónak köszönhető: napkeltéig buliztatták a Freedom Arena telhetetetlen közönségét. A helyszín és a hangulat nem, de a nap változik idén: a Şuie Paparude pénteken, augusztus 27-én veszi át a Freedom Music Arena irányítását. 

A Félsziget Fesztiválra június 20-ig lehet az elővételes árnál 10%-kal olcsóbban bérletet váltani az Eventim hálózatában. További információk: www.felsziget.ro 

A Félsziget Fesztivál eddigi fellépőlistája: 

augusztus 26., csütörtök: Ska-P, Babylon Circus, Sub Focus & MC I.D., Pannonia Allstars Ska Orchestra, Şuie Paparude, Kumm

augusztus 27., péntek: The Rasmus, Fedde Le Grand, Quimby, Compact, Kiscsillag

augusztus 28., szombat: Omega, Europe, Phoenix, Tricky, Hernan Cattaneo, Noisia, Anima Sound System, Magna Cum Laude, Irie Maffia, Sarmalele Reci, Gojira

augusztus 29., vasárnap: Korn, Above & Beyond, Tankcsapda, Zdob şi Zdub, Puya, Magashegyi Underground

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.