Wednesday, July 17, 2024
spot_img

Latest Posts

Magna Cum Laude: Elképzeléseink találkoztak a közönség ízlésével

A zenekar elégedettsége a mérvadó, mi azért írjuk a dalokat, és azért zenélünk, hogy nekünk tetsszen – mondja Mező Misi, a Magna Cum Laude énekese. Az immár több, mint egy évtizedes múlttal rendelkező csapat frontembere szerint a siker titka egyértelműen az, hogy az aktuális stílusirányzatoktól függetlenül, a saját elképzelései szerint dolgozzon egy előadó.
Mező Misi szerint ebbe még az is belefér, hogy a zenekar akár saját történetét öntse dalba, mint ahogy azt ők is tették a 999 című dalukkal. Abban ugyanis arról énekelnek, miként állt össze a Magna Cum Laude, és milyen megpróbáltatások vártak rájuk a kezdeti időszakban.
– Ennek a dalnak a szövege egy valós történetet dolgoz fel, egyáltalán nem fiktív sztoriról van szó – magyarázza a zenekar énekese. – Ami abban a szövegben megjelenik, az mind megélt esemény, azt próbáltuk bemutatni a tisztelt nagyérdeműnek, hogyan indult a Magna Cum Laude, miből építkeztünk, s miket éltünk át. Mi úgy gondoljuk, egy dal esetében annak kell az elsődleges szempontnak lennie, hogy nekünk tetszik-e. Ez egyaránt érvényes a zenére és a szövegre is. Mi sosem követtük a trendeket, nem azt néztük, hogy éppen mi a divat, tehát nem a közönségnek, de nem is a szakmának írtuk a dalokat, hanem saját magunknak. Nagyon jó érzés, ha a szakma elismeri a munkásságunkat, de csakis a zenekar elégedettsége a mérvadó. Mi azért írjuk a dalokat, és ezért zenélünk, hogy nekünk tetsszen. Így aztán a Magna Cum Laude számoknak nincs is receptje, hacsak az nem, hogy vannak olyan érzések és hatások, amelyek rányomják a bélyegét az alkotómunkára, s amelyek mellett nem lehet elmenni. Így született meg például a Gazdasági recepció, amely azt próbálja érzékeltetni egy kicsit poénos formában, hogy miként látjuk mi a gazdasági recessziót.
A zenekar énekese hozzátette, természetesen mindannyiuknak vannak kedvenc dalai, így hozzá leginkább a mélyebb tartalmú, mélyebb mondanivalójú szerzemények állnak közelebb. Olyanok, mint a Magnatofon című albumon szereplő Sirató vagy Azt akartam apám, illetve a tavalyi lemezen található Amit kívánok. Ezzel szemben a kedvenc lemeze a 2006-ban kiadott Minden állomás, amely tulajdonképpen az ismertséget hozta meg a zenekar számára, hiszen az a korong elnyerte az Év albuma címet, a basszusgitáros Kara Misát pedig annak kapcsán választották a legjobb szövegírónak. Az együttes zeneszerzője, a gitáros Szabó Tibor viszont a melankolikusabb hangulatokat kedveli.
– Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen úgy tűnik, hogy tűnik, az elképzeléseink találkoztak a közönség ízlésével – folytatta a Magna Cum Laude frontembere. – Ez nagyon fontos, hiszen a zenélés nem más, mint energiák és érzések ide-odapasszolgatása a közönség és a zenekar között. Ha ez megtörténik, akkor még az is előfordulhat, hogy olykor-olykor picit elragadtatjuk magunkat, és keményebben játsszuk a dalokat. Sokkal keményebben, mint ahogy azok a lemezen hallhatóak, de arra mindig ügyelünk, hogy ez a „durvaság” ne menjen a zene rovására.
A Magna Cum Laude koncertek hangulatába nyújt betekintést a zenekar eddigi utolsó albuma, a tavaly év végén megjelent Jubileum című dupla CD, illetve DVD is. Mező Misi szerint ezt a kiadványt – a címének megfelelően – az együttes fennállásának tizedik évfordulója inspirálta.
– Június ötödikén volt egy igen hangulatos nagyszabású fellépésünk a budapesti Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán – magyarázta az énekes. – Mintha előre megéreztük volna, ezért hét kamerával rögzítettük a koncertet. Arra gondoltunk, ha már jubilálunk, akkor vizuálisan is adjunk valami pluszt a rajongóinknak. Miután a felvétel valóban jól sikerült, végül abban maradtunk, hogy ne csak a DVD-t adjuk ki, hanem a hanganyagot külön dupla lemezen is. Így azok is átélhetik az élményt, akik nem lehettek ott velünk a koncerten.
Gyuricza Ferenc
zene.plt.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.