Wednesday, July 17, 2024
spot_img

Latest Posts

Mága Zoltán világszínpaddá varázsolta az Arénát a VII. Budapesti Újévi Koncerten

„Öt kontinens világhírű művészeivel világszínpaddá alakítottam az Arénát, mert eddigi leggrandiózusabb koncertemmel szerettem volna meglepni közönségemet, hogy így fejezzem ki köszönetemet azért, hogy idén pályafutásom harmincadik évfordulóját ünnepelhetem. Évről évre egyre letisztultabb műsorral készülünk, egyre inkább a klasszikus irányt erősítjük, az igényes zenét pedig a közönség is egyre értőbben és lelkesebben fogja.” – fogalmazott Mága Zoltán hegedűművész, aki immár hetedik alkalommal is teltház előtt rendezte meg a Kárpát-medence legnagyobb újévi koncertjét. A nézőtéren köszöntettük, az Országgyűlés alelnökeit, államtitkárokat, országgyűlési képviselőket és több mint húsz ország – köztük Anglia, az Egyesült Államok és Dél-Korea – nagykövetét.

Európa képviseletében lépett színpadra korunk egyik legnagyobb hegedűművésze és kiváló zenepedagógus, a világhírű Zakhar Bron. Nagy pillanatnak lehetett tanúja az Aréna közönsége, hiszen Mága Zoltán az orosz származású művésszel, Sebestyén Ernő és Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművészekkel adta elő Bach d-moll kettős-hegedűversenyét.A négy kiváló hegedűvirtuózt különleges produkciója hatalmas sikert aratott.

Zakhar Bron, aki számos nagy tehetséget nevelt ki világ legrangosabb koncerttermeinek, a gála után úgy nyilatkozott: nagyon örül, hogy olyan klasszissal játszhatott együtt, mint Mága Zoltán. „Nehezen találok szavakat arra, mennyire kiemelkedő tehetség Mága Zoltán, akit egyéni játékmódja, virtuóz technikája világszínvonalú hegedűművészek közé emel. Munkássága már akkor lenyűgözött, amikor a DVD-it láttam. Fantasztikus dolgokat visz véghez mind a klasszikus zenében, mind pedig a modern irányzatokban. Nagyon egyéni, ahogy új tartalommal tölti meg a klasszikus zenét, művészete folyamatosan képes a megújulásra, ami kevés művészről mondható el. A tehetség nem tanulható, azzal születni kell, Mága Zoltán pedig rendelkezik azzal a tehetséggel és spiritusszal, amivel a legnagyobb művészek, nagyon magas szinten űzi szakmáját.” – fogalmazott korunk egyik legnagyobb zenepedagógusa és hegedűművésze, Zakhar Bron. A közös fellépésről Szabadi Vilmos és Sebestyén Ernő, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense is felsőfokon nyilatkozott, mindketten méltatták Mága Zoltán virtuozitását és hangszerkezelését.

Az Olaszországban élő albán származású Saimir Pirgu, a lírai tenor szerepek neves előadója – akinek hangjáról és énektechnikájáról Plácido Domingo is felsőfokon nyilatkozott – Ernesto de Curtis: Non ti scordare di című szerzeményét adta el. Saimir Pirgu a dallal, amelyet Luciano Pavarotti is gyakran adott elő a többszörös Grammy-díjas olasz operaénekesre is emlékezett, akinek haláláig volt mentoráltja. Valentina Nafornita nemzetközi hírű szoprán, a Moldovai Köztársaság üdvöskéje Lauretta áriáját énekelte. A Puccini opera remekművével vastapsot kapott a BBC Cardiff Singer of the World című nagy múltú énekverseny legfiatalabb győztese. Pirgu és Nafornia Puccini Bohémélet duettje ugyancsak fergeteges sikert aratott.

Az amerikai kontinens képviseletében Ann Malcolm jazzdíva lépett színpadra, aki többek között olyan neves művésszel játszott együtt, mint Will Evans, Kenny Barron, Keith Copeland, Brian Lemon vagy Alvin Queen. A jazzfesztiválok ünnepelt sztárja a mainstream és a modern jazz vonalának elismert képviselője Moon Rivert énekelte a jazzrajongóknak Szakcsi Lakatos Béla zongora kísérete mellett.

Ázsia színeiben a dél-koreai crossover csellista, Oh Ahmi bűvölte el – Nagy-Britanniában, Argentína és Mexikó – után a magyar közönséget. A művész, aki országának szépségkirálynője is volt, először szerepelt Magyarországon. Ausztráliából Siobhan Stagg, lírai koloratúrszoprán érkezett. A fiatal ausztrál operasztár Giuditta belépő nagyáriáját adta elő. Az afrikai kontinenst a marokkói származású Saïd Tichiti, az afro-arab zene első számú európai képviselőjének számító Chalaban zenekar alapítója reprezentálta a VII. Budapesti Újévi Koncerten.

A számos énekversenyt megnyert mezzoszoprán, a Mannheimi Operaház tagja Láng Dorottya Lehár Ferenc Messze a nagy erdő című szerzeményét énekelte, hiszen a műsorból nem hiányozhattak a világszerte elismert magyar zeneszerzők művei sem. „Mindig fontosnak tartottam, hogy a legkiválóbb magyar előadók is szerepet kapjanak a Budapesti Újévi Koncertemen, hiszen zenei misszióm, hogy a magyar zenei kultúrát népszerűsítsem szerte a világban” – mondta Mága Zoltán. Magyarország színeiben így két Kossuth-díjas zenei nagyságot is ünnepelhetett az Aréna közönsége, Szakcsi Lakatos Béla zongoraművészt és Kiss B. Atilla tenort, akinek előadásában Erkel Ferenc Bánk bán című operájából a Hazám, hazám ária hangozott el. Mága Zoltán szerint ez az egyik legszebb olyan zenemű, amely méltón fejezi ki hazaszeretetünket az új esztendő köszöntésekor. Mága Jennifer világsikert énekelt, Etta James At last című dalával nyűgözte le a publikumot.

Szakcsi Lakatos Béla szerint Jennifer komoly énekesnővé értett, olyan fekete torkú díva, akivel szívesen gondolkozik egy közös lemez elkészítésében. A Kossuth-díjas zongoraművész elmondta: a kezdetektől fellép a Budapesti Újévi Koncerten, amely zeneileg világszínvonalú produkció. „Mága Zoltán művészi nagyságát bizonyítja, hogy Zakhar Bronnal és Sebestyén Ernővel hegedült együtt, ami hatalmas dolog a pályafutásában. Tíz éve megmondtam neki, hogy tehetségét a legrangosabb koncerttermekben mutathatja majd meg, és jóslatom mára valóra vált, immár a legnagyobbak között jegyzik a világban.” – mondta Szakcsi Lakatos Béla.

A finálé előtt Mága Zoltán virtuóz hegedűjátékát a közönség vastapssal jutalmazta. A finálé alatt ugyancsak állva ünnepelt 13 ezer ember, amikor felcsendült Strauss Radetzky indulója és összes fellépő a színpadra lépett.

A VII. Budapesti Újévi Koncert gálaműsorában közreműködött a Primarius Szimfonikus Zenekar Silló István vezényletével, a Budapest Táncművészeti Stúdió, az ELTE Bartók Béla Énekkara, a Magyar Kamarazenekar, valamint a Magyar Állami Operaház Gyermekkórusa. Természetesen most is voltak meglepetések, fantasztikus látványvilág, és a közös koccintás sem maradt el, a közönség között pedig egy vadonatúj személyautót sorsoltak ki. Mága Zoltán bejelentette, a hagyomány jövőre is folytatódik, január 2-án délelőtt pedig már több száz jegy elkelt. Mága Zoltán ünnepi gálaestjén Csonka András színművész műsorvezető társamként Kulcsár Edinát, a Miss World 2014 nemzetközi szépségverseny első udvarhölgyét, a Miss Europe díj nyertesét köszönhette a publikum. A grandiózus gálaestet Meskó Zsolt rendezte, zenei vezető: Zsoldos Béla, látványterv: Somfai Péter.

A Budapesti Újévi Koncertet jövőre is megrendezi a házigazda immár nyolcadik alkalommal, de addig is az est hangulatát és fantasztikus érzését megosztva Bécsben, az operett fővárosában idén először ad hagyományteremtő céllal újévi koncertet január 4-én, a Wiener Konzerthausban. A műsorban felcsendülnek Verdi, Vivaldi, Brahms, Puccini, Sarasate, Johann Strauss, Erkel Ferenc, Kálmán Imre és Lehár Ferenc legismertebb és legszebb művei, hogy a Budapesti Újévi Koncert varázsa Bécsben is folytatódjon.

A Prima Primissima-díjas hegedűvirtuóz ezúttal is jótékonysági akciót hirdetett

A VII. Budapesti Újévi Koncertet követő fogadáson a világsztárok jelenlétében, Heim Pàl gyermekkórház onkológiai osztálya javára bocsátotta jótékonysági csendes árverésre a Zsolnay by Royal Diamonds Eozinból készült arannyal, gyémántokkal és igazgyöngyökkel díszített egyedi kancsó vázáját a Zsolnay porcelán Manufaktúra Zrt. a Royal Diamonds Ékszerház Kft. valamint Kulcsár Edina, Miss Európa, a Miss World 2014 nemzetközi szépségverseny első udvarhölgye és Mága Zoltán. A felajánlás első számú célkitűzése az osztályon fekvő daganatos gyermekek életkörülményeinek és gyógyítási feltételeinek javítása. A jótékonysági csendes licit 2015. január 28-áig tart.

FOTÓK: SCHUMY CSABA

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.