Sunday, June 23, 2024
spot_img

Latest Posts

Lajkó Félix: „Már nem divat a lemezkiadás” – interjú

Lajkó Félix, a világhírű vajdasági származású hegedűművész több erdélyi városban is fellépett a múlt héten. A koncertek mind a négy helyszínen nagyon sok érdeklődőt vonzottak. A virtuóz játékáról és egyedi stílusáról ismert zenész elmondta: alig érkezik meghívás Erdélyből, a mostani koncerteket is ők kezdeményezték, úgy véli azonban, hogy az itteni közönség körében van érdeklődés a zenéje iránt.
– Legutóbb két éve koncertezett Gyergyószentmiklóson. Miért kell eltelnie ilyen hosszú időnek, hogy visszatérjen Erdélybe?
– Mert nem hívnak. Ezt a mostani turnét is mi szerveztük. Ha van meghívás, biztosan jönnénk, vagy jöttünk volna. De hiába vártunk a meghívásra. Ezúttal is mi hívtuk föl a szervezőket… Persze, én hajlandó vagyok továbbra is hívni őket, ha csak így jöhet össze egy-egy itteni fellépés.

). On * average, the noscript tag is called from less than 1% of internet * users. */–>

– Milyen alapon választották ki a helyszíneket?
– Azt a helyiek határozták meg. Különböző erdélyi városokkal vettük fel a kapcsolatot, és ahol volt üres terem, ott koncerteztünk. Így léptünk fel Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredában és Brassóban.
– Kolozsvárra például nem sikerült most eljutniuk. Várjanak még önökre az ottaniak? Esetleg más erdélyi városban koncerteznek mostanában?
– Áprilisban lesz koncertünk Kolozsváron. Úgymond két részben szerveztük a mostani turnét, mivel nem volt hely a kolozsvári operában. Így aztán visszajövünk április 1-jén, vagy legalábbis a hónap elején, és akkor ejtjük meg az ottani koncertet. Ez már csak a szervezőkön múlik. Ezenkívül még elméletileg Székelyudvarhely szerepel a tervben, aztán októberre talán még egy gyergyószentmiklósi fellépés is várható. Úgy látszik, hogy Erdélyben is kezdenek érdeklődni a zenénk iránt az emberek.
– Ezen a koncertkörúton ketten léptek fel Brasnyó Antal brácsással. Mennyire tud érvényesülni így az improvizatív stílus? Hiszen alkalmazkodniuk kell egymáshoz.
– A koncertjeinken főleg én improvizálok, Antal nem annyira. Kész számokat játszunk, de persze azon belül is lehet újítani.
– Mennyit kellett így együtt játszani, hogy megszokják egymást?
– Minden délután… Immár 6 éve.
– Mik a további tervek? Új lemez, koncertkörutak, fellépések?
– Sok tervünk van. Egy mongóliai zenekarral játszunk majd májustól, többek között Budapesten, de sok más városban is. Emellett Palya Beával szoktunk együtt zenélni, ha van rá igény és felkérés. De amolyan igazán nagy nyugat-európai turné nincs kilátásban. Ezt nem is sajnálom anynyira, mert Nyugaton elég sokat játszottunk már. Hogy új lemez lesz-e, még nem tudom. Nem divat már igazán a lemezkiadás. Új dalokat folyamatosan írunk, aztán majd kiderül, hogy lemezen, vagy interneten, letölthető formában lesznek-e elérhetők.
Forró Gyöngyvér
kronika.ro

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.