Sunday, May 19, 2024
spot_img

Latest Posts

Kulisszatitkok a Szent György-napi Smokie koncertről

Nemzetközi elismertségnek örvendő, több tíz éve a rockzene porondján lévő világsztár, azaz a Smokie zenekar is vendége az idei, huszadik Szent György Napoknak. A rendezvényre történő meghívásuk és a szervezés körüli kulisszatitkokról Dancs Zsolttal, a városünnep egyik főszervezőjével készült interjú.

– Honnan jött az ötlet, hogy a Smokie zenekart hívják meg a 20. Szent György Napokra?
– Már gyerekkoromban megismerkedtem a Smokie zenéjével, annak idején a legjátszottabb dalok az ő slágereik voltak. 2006-ban alkalmam nyílt személyesen is találkozni velük a bukaresti koncertjük után. Amikor a tárgyalásunk a Deep Purple együttessel megfeneklett, rögtön eszembe jutott, hogy a Smokie lenne a legmegfelelőbb „helyettesítő”. A legnagyobb érv mellettük az volt, hogy kizárólag élő zenével lépnek fel, van egy tucatnyi olyan slágerük, amelyet szinte mindenki ismer, és elég széles körben szeretik is. Szeptember közepén vettem fel a menedzsmenttel a kapcsolatot, és hamar kiderült, hogy pont akkor szabadok.
– Feltételezzük, hogy nem ment ennyire egyszerűen a szervezés.
– Januárban kötöttük meg velük a szerződést, a koncert dátuma még aznap felkerült a hivatalos honlapjukra (www.smokie.co.uk). A szerződéskötés előtt sok tárgyalásunk volt arról, hogy a fény- illetve hangtechnikát meg tudjuk-e mi oldani olyan színvonalon, hogy az ő szakemberük is elfogadja azokat. 5k ragaszkodtak egy speciális technikai felszereléshez, hangszereket kellett kölcsönöznünk, hogy az általuk nyújtott maximális minőség meglegyen. A szerződést csak akkor írtuk alá, miután ezeknek a feltételeknek eleget tudtunk tenni.

Vannak ezen felül is elvárásaik a zenekar tagjainak?
– Mindamellett, hogy világsztárok, akik 1965-től vannak a pályán, és koncerteztek ennél jóval nagyobb városban, hatalmas sportcsarnokokban, százezres tömeg előtt, nem mondható el róluk, hogy sztárallűrjeik lennének. Az elvárásaik arra vonatkoznak, hogy a koncert minél jobb és színvonalasabb legyen, a közönség elégedett legyen. 1995-ben volt egy autóbalesetük, amely során életét vesztette az akkori énekesük. Emiatt a zenekar tagjai csak repülővel szeretnek utazni, illetve 30 kilométernél távolabb kisautóval, de még kisbusszal sem járnak. Ezért csak úgy vállalták azt, hogy a reptérről eljöjjenek, ha speciális busszal teljes biztonságot tudunk nekik biztosítani.

– Van még olyan kulisszatitok, amit megosztana az olvasókkal?
– Természetesen! A zenekar Svédországból érkezik Bukarestbe, ahol fellépnek a Román Közszolgálati Televízió Întrecerea aniilor nagy nézettség; műsorában. Ebben a műsorban fog elhangzani az, hogy ők tulajdonképpen a sepsiszentgyörgyi közönségért jöttek Romániába, egy óriási népszerűsítést biztosítva ezzel a rendezvénynek. Továbbá ragaszkodtunk hozzá, hogy egy nappal a koncert előtt már megérkezzenek, mert szerettünk volna minél kedvezőbb feltételeket biztosítani úgy nekik, mint a sajtónak, vagy a rajongóknak. Több mint másfél órás élő koncertre lehet számítani, aminek minden dalát előre megbeszéltünk.
– Sokan úgy vélekednek, hogy talán a Smokie már elavult. Ön mit gondol erről?
– Nemrégiben jelentettek meg egy új albumot, amely Skandináviában és Nagy-Britanniában is aranylemez lett, ennek egyik dala, a Sally’s Song nagyon sok slágerlistát meghódított. Így az a kijelentés, hogy a Smokie lerágott csont lenne, nem állja a helyét. 5k még mindig tudnak nagyot alkotni, ezt bizonyítja az évi 130-150 élő koncertjük a nagyvilágban. De, hogy miről beszélek azt megmutatják a közönségünknek május 8-án, vasárnap este.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.