Thursday, July 18, 2024
spot_img

Latest Posts

Korlátolt felelősséggel: Bornai Tibor könyve a KFT 30 évéről

Korlátolt felelősséggel címmel Bornai Tibor, a KFT billentyűs-énekese, dalszerzője megírta a zenekar 30 évének történetét – a zenész a könyv mellett idei terveiről is beszélt az MTI-nek, meg arról, hogy az ufóshow utolsót jelent-e.

    “Inkább életrajzi könyv ez, mint a KFT hivatalos története, hiszen csak az van benne, ahogy én láttam a dolgokat, ugyanakkor volt és van három másik tag, nyilván ők időnként máshová tennék a hangsúlyokat. Laár András, Márton András és II. Lengyelfi Miklós is elolvasta, és mindhárman azt mondták, a dolog rendben van, hazugságon, tévedésen nem lehet rajtacsípni engem” – mondta Bornai Tibor.
Megfogalmazása szerint a KFT mindig is egy küzdelmes zenekar volt, és ha még folytatják, valószínűleg az is marad. Mint kifejtette, a könyvből is kibontakozó küzdelmes sorsnak számos külső és látható, de még több belső és láthatatlan oka és jele van. Megpróbált olyan történetet írni, amely nem egy diadalmenet krónikája, holott a KFT rengeteg sikert élhetett át.
“A történet azoknak is érdekes lehet, akik velünk együtt végigélték ezt a három évtizedet, mert írtam arról, mi folyt a háttérben, de elképzelhető, hogy azok is okulni tudnak belőle, akik csak most kezdik a zenészpályát” – mondta Bornai Tibor.
Mint felidézte, már négy-öt éve létezett a KFT, amikor a nyolcvanas évek közepén elkezdte lejegyzetelni, mi történt-történik velük. Elsősorban magának készítette ezeket a jegyzeteket, mert felvillant benne, hogy később már nem fogja tudni pontosan felidézni a sztorikat.
A KFT 1980-ban alakult, 1981 tavaszán adta első koncertjét, ugyanabban az évben a táncdalfesztiválon aratott sikert Bábu vagy című dalával. A zenekar fellépett például az Egyesült Államokban, valamint Kubában, és napjainkban is az eredeti felállásban működik. Dalaikra a fanyar humor, a meglepő zenei megoldások jellemzőek. A 2008-ban megjelent A bábu visszavág volt a KFT 11. stúdióalbuma.
A könyvben jó néhány olyan történet olvasható, amely még a zenekart ismerőket, a rajongókat is meglepheti. Ezek közé tartozik, hogy a kilencvenes évek végén, amikor Laár András nem akart a KFT-vel dolgozni, mielőtt a csapat Mohai Tamás gitáros-énekessel elkészítette volna az Éljen a szerelem című lemezt, Császár Előd (a könyvben csak Cs. E.) is szóba került, mint lehetséges új frontember.
“Mindig a saját fejünk után mentünk, nem foglalkoztunk azzal sem, mi tetszene a közönségünknek és mi nem, megmaradt az alkotói szabadságunk. Azért szerepel a könyvben néhány név csupán monogrammal, mert vagy nem volt lehetőség és idő engedélyt kérni az érintettektől, vagy az illető jelezte, másként emlékszik arra, ami történt. Az úgynevezett negatív szereplőket is csak kezdőbetűkkel említem. Szerintem akkor korrekt leírni valakinek a nevét, ha ehhez hozzájárul” – fejtette ki Bornai Tibor. Azt azért sokaknak nem nehéz megfejteni, kit lehet például M. P. televíziós szerkesztő, W. I. lemezkiadói illetékes, S. J. zenei újságíró vagy T. A. zenész.
Bornai Tibor elmondta: nehéz olyan KFT-dalt találni, amely legalább egy apró utalást ne tartalmazna arra, ahogyan élünk, ami ellen küzdünk vagy amit kinevetünk, illetve nagyon sajnálunk a magyar valóságban.
“Mindig jelen volt egy olyan töltet a szövegekben, ami arról szólt, amiről egyébként a szocializmusban nem lehetett nyilvánosan beszélni. A közönség értette ezeket és örült neki. Később egy olyan időszak jött, amikor már nem volt szükség a kettős beszéd alkalmazására, el is tartott egy ideig, amíg megtaláltuk azt a hangot, amelyet használni lehet a mi stílusunkban. Most azt tapasztaljuk, hogy régi dalaink szövegei újra aktuálisak lettek, ezek közé tartozik például a Nem sikerül kikúrálni magam vagy a Bábu vagy” – szögezte le.
A Korlátolt felelősséggel című könyvben (kiadó: Unicus Hungary) teljes terjedelmében olvasható egy rádiós beszélgetés szövege: a nyolcvanas években készült műsorban a KFT tagjait szembesítették Erdős Péterrel, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat vezetőjével. A könyvben Bornai Erdőst idézve arról is ír, hogy a lemezkiadó embere tudatosan visszafogta a zenekar lemezeladásait.
“A KFT már a kezdet kezdetén betiltott zenekarnak számított, nem szerepelhetett a nevünk az újságokban, nem koncertezhettünk a legfontosabb fellépőhelyeken. Ebből sikerült kitörnünk az 1981-es táncdalfesztiválon, de egészen a rendszerváltozásig megmaradt bennünk az érzés, hogy minket szemmel tartanak. Attól féltünk, hogy ez talán csak üldözési mánia, de időnként apró bizonyítékokra leltünk. Ma sem tudom biztosan, mi az igazság” – idézte fel Bornai Tibor.
A KFT 2011. december 28-án ufóshow címmel tartotta 30. születésnapi koncertjét a Papp László Budapest Sportarénában. Az ufóshow nyilvánvaló áthallás az utolsóra, ezt a tagok egy pillanatig sem tagadták. “Felszabadultan, jól éreztük magunkat a koncerten, de azóta nem találkoztunk. A folytatás attól függ, mit hoz az a megbeszélés, amelyre előbb-utóbb sort kell keríteni közöttünk” – hangsúlyozta a zenész.
Bornai Tibor az idei évről elmondta, hogy egyrészt folytatni szeretné önállóest-sorozatát, másrészt a Komoly férfiak zenekarral a tervek szerint április 13-án a pécsi Kodály Központban lép fel és mutatja be a Tesztoszteron című nagyszabású produkciót. Tizenhatan lesznek a színpadon, köztük hét dobos, egy koloratúr szoprán operaénekesnő, Miklósi Anna, valamint egy népi hegedűs prímáslány, Salamon Bea.
“A koncert a már tíz éve elkészült, de csak most megjelenő Tesztoszteron című lemezemhez kapcsolódik, de lesz egy válogatás korábbi szerzeményeimből is” – vetítette előre Bornai Tibor.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.