Friday, June 14, 2024
spot_img

Latest Posts

Kispál és a Borz: Napozz Holddal – A Búcsúkoncert

A legendás Kispál és a Borz huszonhárom év aktív zenélés és tizenegy stúdióalbum után ez év nyarán búcsúzott el a közönségtől és rajongóiktól. Ezt a felejthetetlen és megismételhetetlen estét örökíti meg a Megadó Kiadó gondozásában most megjelent illetve a boltokban már kapható dupla CD és dupla DVD.

Pár nappal azután, hogy rövid látogatásra hazánkba érkezett Joulupukki, azaz ismertebb nevén a Mikulás, digitális formában, CD-n és DVD-n is búcsút vehetünk Magyarország egyik, ha nem a legnépszerűbb zenekarától, a Kispál és a Borztól.

A néhai együttes vezetője, Lovasi András, úgyis, mint mindenki Bandija elmondta, hogy a nagy, végzetes bejelentés óta nem sok minden változott az életében, „maximum annyi, hogy már nem hívogatjuk egymást a Kispállal, hogy számokat kéne írni.”

Természetesen sokakat megrázott a hír, hiszen a Kispál és a Borz feloszlásával nemcsak a magyar rock történetében zárult le egy fontos korszak, hanem a zenészek és a munkatársak életében is. „Voltak jó páran, akik sírtak – mondja Lovasi. – Például a Dióssy, igen, ő sírt, mert ő egy asszony.”

Bár már sokan sok helyen megírták, a Kispál és a Borz végül azért oszlott fel, mert, ahogy Lovasi fogalmazott: „Egyszerűen kiapadtak azok a kreatív energiaforrások, amik korábban táplálták a zenekart, és beláttuk, hogy jobb emelt fővel távozni. Erről szólt, ennyi volt és kész. És ezzel egyébként szeretnénk példát mutatni a politikusoknak és a többi zenésznek is.”

A Kispál  és a Borz 23 éves fennállása alatt tizenegy nagylemezt készített, több ezer koncertet adott és legalább három generációt „felnevelt”.

A végső búcsú 2010. augusztus 9-én méltó volt és nagyszabású. A koncertre 45 ezer ember szaladt össze a Szigeten, és ők most mind megnézhetik és visszahallgathatják magukat, mert a kétórás dupla CD-n és a dupla DVD-n a búcsúkoncert szinte teljes anyaga szerepel. Néhány szám maradt csak le, egyrészt terjedelmi, másrészt technikai okokból, de gyakorlatilag a Kispál és a Borz életmű jelen pillanatban is aktuálisnak és relevánsnak ítélt dalai és momentumai mind rajta vannak a két kiadványon. Sőt, ezen felül a CD-re még négy olyan dal is felkerült, ami eddig soha sehol nem jelent meg.

A CD (amihez „természetesen”  poszter is jár) hanganyaga közel két és fél órás, és hűen követi a búcsúfellépés eredeti dalsorrendjét. (A DVD-n ezt a sorrendet a rendező átszerkesztette a film kedvéért.)

A dupla DVD-n a zenekar teljes koncertfilmje látható, ami merőben eltér az eddig megszokott közvetítés-ízű felvételektől. A kötelező extrák mellett (ki- és bekapcsolható dalszövegek, a filmből kimaradt dalok, beszélgetés részletek, a Forradalmár multi angle verziója, 16 kamerás változat, a zenekar üzenete, plusz egy poszter) a zenekar tagjaival átélhetjük, milyen volt a búcsúkoncert előtti, utolsó együtt töltött hónapjuk, részt vehetünk velük a főpróbán, kapunk róluk amatőr videókat és kapunk tőlük vallomásokat, valamint egy 11 468 gigabyte-nyi nyersanyagból 3870 vágással megalkotott, színes szélesvásznú, körpanorámás és osztott képernyős örök lenyomatot arról, mi is volt ez a Kispál és a borz.

És bármennyire is nem szeretnénk, ez a búcsú egyébként teljes, végleges és visszavonhatatlan, mert a zenekar nem tervezi, hogy valaha még egyszer összeáll. Úgyhogy, aki később nosztalgiázni, sírni és emlékezni szeretne, az most tegye meg a megfelelő lépéseket.

Végül és utolsósorban ismét idéznénk Lovasi Andrást, aki ekképpen búcsúzik: „Sziasztok”.

További infó:

www.kispalesaborz.hu

www.megadokiado.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.