Friday, December 1, 2023
spot_img

Latest Posts

Kiscsillag és Quimby szilveszter a West-Balkánban

December 31-én a Quimby és a Kiscsillag adott koncertet a West-Balkánban. A koncerteken kívül párhuzamosan a Panoráma teremben is egész éjjel szólt a zene, például az S*10 Soundsystemmel. 2010 utolsó estéje nem volt semmi.

Habár a West-Balkán több hátrányával találkoztam az elmúlt évben: például a levegőtlenséggel a koncerteremben, valamint a bejárat előtt, a mínuszokban kígyózó sorokkal, mint ahogy a Kispál-film esetén is történt. Mégis arra esett a választásom, hogy itt fogom a szilveszter éjjelét eltölteni a Quimbyvel és a Kiscsillaggal. És meglepetésemre, szilveszter éjszakáján ezek a negatívumok nem annyira jöttek elő.

22:00 után pár perccel a Quimby már bele is csapott a húrokba. Az együttesen és a közönségen is lehetett érezni, hogy ez az év utolsó éjszakája, ezért nem mindennapi koncerten vagyunk. A Quimby több ajándékkal is megörvendeztette a rajongókat, ilyen volt az áthangszerelt Csillagbölcsi, amelyet gyorsabb köntösbe öltöztettek, és így középtempós dallá változott. A Mennyből az angyal is másképp szólalt meg szilveszter éjjelén, én ebben a verzióban is az egyik kedvencemként tartom nyilván. A Quimby tagjai elénekeltek néhány sort az Edda klasszikusából, az Elhagyom a városból is. Kiss Tibi előadásában egy felettébb blues-os verziót improvizáltak.

Hallhattunk néhány dalt az új albumról is. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a Quimby történetében először debütált a Mahasz Top 40-es listájának első helyén, a Kicsi országgal. A lemezbemutató koncert még várat magára, erre februárnál előbb nem számíthatunk, de a Quimby így is adott egy kis Ultravalót. Az új album egyik leghatásosabb dala, a Leszek ma én a tiéd rendesen megtáncoltatta az embereket. Varga Livius a Kiscsillag koncerten is feltűnt néhány percre, ahol Leskovics Gábor tanítgatta őt a gitározás rendhagyó alapjaira.

Az év utolsó Quimby koncertje után nem sok idő volt a kiizzadt folyadék pótlására, máris felcsendült a Himnusz, jelezve, hogy 2011 elérkezett. A sok BÚÉK és ölelés után mindenki visszahelyezkedett a színpad elé, és nem kellett sokat álldogálni a színpad előtt, hogy a Kiscsillag elkezdje a koncertet, egy hasonlóképp „állós” számmal, csak épp a dalban a férfiak álltak. A színpadon megfordultak a legnépszerűbb számok és néhány Fruzsina is, ők a névnapjukat így ünnepelték meg. Valamint egy nem-Fruzsina nevű lány, ha jól emlékszem, Orsi is kipróbálta magát a színpadon: egy rögtönzött koreográfiát adott elő a Mol-kútnál c. dalra. A dalszöveg, Lovasi és Lecsó közreműködése is pikánssá tette a produkciót.

A Kiscsillag új lemeze csak tavasszal fog megjelenni és erről hivatalosan csak a Sirályt ismerhetjük, amelyből videóklip is készült. De nem csak ez a dal csendült fel az újak közül a koncerten. Viszonylag régóta játsszák a Bánat-ot, ezt többen már együtt is énekelték a zenekarral. Ha jól tudom, az ezeken kívül előadott harmadik albumos dalnak még nincs hivatalos címe, de youtube-on már fellelhető (Néniket a bácsiknak címmel). A zenekar ezt nem túl régóta próbálgatja a színpadon, de így is volt, aki már többé-kevésbé tisztában volt a szöveggel. És azok is elég hamar felismerték benne az ugrálás lehetőségét, akiknek ismeretlenül hatottak ezek a dallamok.

Persze a Kiscsillag sem ragaszkodott minden esetben a dalok CD-verziójához, így a Van-e szándék címadó sorai furcsa, de szórakoztató duett formájában hangzottak el.

Sokan hallgattuk volna még egy darabig a Kiscsillagot, habár így sem lehet felróni az együttesnek, hogy rövid ideig játszott. De úgy, mint 2010-nek, ennek a koncertnek is vége lett.

Azonban ezek után feltűnően elkezdett ürülni a West-Balkán. Kiscsillag bulit követően, körülbelül egy óra elteltével, már alig-alig lézengtek… legalábbis a koncertek alatt tapasztalt zsúfoltsághoz képest.

Mondhatjuk, hogy elrepült az idő a két koncert alatt, mert mindkét együttes a maximumot nyújtotta. És nehéz elképzelni jobb óévbúcsúztatást, mint a Quimby, és jobb újévkezdést, mint a Kiscsillag. Remélem, sok-sok első osztályú koncertet láthatunk 2011-ben is!
Anikó

mymusic.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.