Tuesday, June 25, 2024
spot_img

Latest Posts

Kiosztották a 2012-es Artisjus Díjakat

Először lett nő az év könnyűzeneszerzője

Szirtes Edina „Mókust”, Beck Zoltánt a 30Y-ból, a Hobo Blues Band tagjait, id. Malek Miklóst, Decsényi János komolyzene-szerzőt és Jászteleki Sánta József magyarnótaszerzőt szólították az Artisjus-terem színpadára csütörtök este, hogy átvegyék az év legjobban várt szakmai díját. Az irodalmi kuratórium Nagydíjat adott át Spiró György írónak. Irodalmi díjat kapott Zalán Tibor, Papp Sándor Zsigmond és Varga Mátyás.

Díjazott Méltató (laudáció) A díjat átadta
Az Év Produkciója Hobo Blues Band Szabó Áron „Vasaló” dr. Szinger András
Az Év Könnyűzeneszerzője Szirtes Edina „Mókus” Czutor Zoltán dr. Szinger András
Könnyűzeneszerzői Életműdíj id. Malek Miklós Victor Máté dr. Szinger András
Az Év Komolyzenei Műve Decsényi János Hollós Máté dr. Szinger András
Az Év Könnyűzenei Szövegírója Beck Zoltán Bródy János dr. Szinger András
Az Év Magyarnótaszerzője Jászteleki Sánta József Nógrádi Tóth István dr. Szinger András
Artisjus Irodalmi Nagydíj Spiró György Grecsó Krisztián dr. Gönczöl Katalin
Artisjus Irodalmi Díj Zalán Tibor Margócsy István dr. Gönczöl Katalin
Artisjus Irodalmi Díj Papp Sándor Zsigmond Báthory Csaba dr. Gönczöl Katalin
Artisjus Irodalmi Díj Varga Mátyás Ferencz Győző dr. Gönczöl Katalin

Az év produkciója díjjal ismerte el az Artisjus Egyesület a Hobo Blues Band búcsúkoncertjét. A koncertről Szabó Áron „Vasaló” méltatásában elmondta, már 6-7 évesen első koncertélményei között a legendás együttes fellépései is szerepeltek. Nem csupán a búcsúkoncertnek szól a díj, az egyesület a Hobo Blues Band teljes múltja előtt is tiszteleg azzal, hogy ezt a fellépést választottaaz év könnyűzenei produkciójának.

Szirtes Edina „Mókus” kapta az év könnyűzeneszerzőjének járó Artisjus Díjat. Az alkotót méltató Czutor Zoltán szerint Szirtes Edina azon művészek közé tartozik, akikkel kapcsolatban jogosan merül fel zenekedvelők körében, hogy érdemes-e egyáltalán a komolyzenét és a könnyűzenét megkülönböztetni. Czutor kiemelte, hogy ebben a kategóriában eddig még nem szerzett díjat női zeneszerző, azaz az Artisjus Év Könnyűzeneszerzője Díj első női díjazottja lett Szirtes Edina „Mókus”.

Id. Malek Miklós lett a könnyűzeneszerzői életműdíj birtokosa az Artisjus Díjak 2012-es díjátadó gáláján. Az Artisjus Egyesület elnöke, Victor Máté elmondta, hogy Malek Miklós sokoldalú, műfajokon átívelő szaktudása teszi megkerülhetetlenné a beat korszakban születő slágereket vagy az együttműködést Hofi Gézával éppúgy, mint a 90-es években írt szimfonikus zeneműveket. Victor Máté hozzátette, mára elsősorban klasszikus zenei feladatok találják meg Malek Miklóst, aki így magasabb szinten összegzi mindazt a tudást és tapasztalatot, ami munkássága során felhalmozódott.

Az év komolyzenei művének járó Artisjus Díjat Decsényi János kapta, Samblant de joie című alkotásáért. A méltatásban Hollós Máté elmondta, hogy Decsényi János nem riad vissza a jövőbe mutató technika alkalmazásától, miközben inspirálja őt a múlt, a korábbi évszázadok költészete és zenéje. A költészet és a szigorú szerkesztés egyszerre van jelen a díjnyertes komolyzenei műben.

Az év könnyűzenei szövegírójának Beck Zoltánt, a 30Y zenekar frontemberét, dalszerzőjét választották. A népszerű muzsikust méltató Bródy János szerint Beck Zoltán stílusteremtő szövegírói, előadóművészi tevékenységével jelentősen hozzájárult az igényes pop-rock kultúra magyarországi térnyeréséhez. Végül Nógrádi-Tóth István az év magyarnótaszerzőjének járó díjjal kapcsolatban beszélt a díjazott Jászteleki Sánta Józsefről csütörtök este, az Artisjus-teremben.

Irodalom: nagydíjas Spiró!

Az Artisjus Irodalmi Nagydíját 2012-ben Spiró György kapta. Az írót Grecsó Krisztián méltatta, aki elmondta, hogy nemcsak a magyar irodalom korszakos jelentőségű alkotója a Fogság, a Jövevény és a Jégmadár regények szerzője, de a világon mindenütt számon tartják. Spiró féltucatnyi nyelven ír, beszél és olvas, pályája a magyar-orosz-szerbhorvát szak elvégzésétől, külpolitikával kacérkodáson keresztül vezetett a színház és az irodalom világába. Grecsó kiemelte, Spiró képes arra, hogy a hozzá mindennél közelebb álló élményanyagról, a saját hagyományáról, örökségéről higgadtan, tárgyisan, távolságtartóan és gyönyörű egyszerűséggel tud írni. „Ez száz évente egyszer, ha sikerül” – tette hozzá Grecsó Krisztián.

Artisjus irodalmi díjat kapott Zalán Tibor is – a költő, író, drámaíró munkásságát Margócsy István méltatta. Margócsy kiemelte, hogy „Zalán írásai, remek és pontos megfigyelései olyan írásokat eredményeznek, melyeknek mindig van erőteljes szociográfiai megalapozottságuk (hagyományosan szólva: nagyon erős valóságismeretről tanúskodnak), s olyan irodalmiságot képviselnek, melyek talán a leginkább Móricz Zsigmond erős novellisztikájára emlékeztetnek.”

Papp Sándor Zsigmond irodalmi díjáról Báthori Csaba beszélt. A Semmi kis életek című kötetről a méltatásban elhangzott, hogy „nagy erővel, rendkívül változatos és érzékletes stílusban, aprólékos pontossággal idézi fel az 1989-es romániai rendszerváltás előtti és utáni hétköznapokat.”

Varga Mátyás Artisjus irodalmi díjáról Ferencz Győző beszélt. A bencés szerzetes-tanárról, munkáiról elhangzott, hogy a világirodalom egyik nagy, többféle változatban fennmaradt, de voltaképpen töredékes legendáját töredékként emeli saját költészetébe és szembesíti az egyszeri, megváltásra váró emberi élet kiszolgáltatottságával Parsifal, parsifal című 2011-es kötetében.

 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.