Monday, October 2, 2023
spot_img

Latest Posts

Keane-koncert október 30-án a Petőfi Csarnokban

Keane– Budapestet is érinti napjaink egyik legnevesebb britpop csapata, a Keane európai koncertkörútja: az együttes október 30-án a Petőfi Csarnokban mutatja be legutóbbi, Strangeland című albumát.

    A Keane európai turnéja október elején Bejrútban indul, és Offenbach, Amszterdam, Párizs, Bologna, valamint Zürich után Ljubljanából érkezik Budapestre, ahonnan Bécsbe megy tovább.
Az együttes honlapja szerint a november közepéig tartó körút során fellépnek még Prágában, Berlinben, Hamburgban, Stockholmban, Oslóban, Koppenhágában, Luxembourgban és Brüsszelben is.
A budapesti koncertet szervező Live Nation pénteki összegzése felidézi, hogy Tim Rice-Oxley – akit alakulásakor a Coldplaybe is csábítottak – 1997-ben alapította meg együttesét egy kelet-sussexi városkában. 2004-es berobbanásukig kétszer nevet változtattak, Dominic Scott gitáros kilépett a csapatból mert úgy gondolta, hogy soha nem lesz belőlük semmi és Tom Chaplin lett az új énekes.
Ezzel a felállással egy vadonatúj hangzás is létrejött: britpop kizárólag billentyűs hangszerekre és dobra, ugyanis nem volt gitáros a csapatban. Ami először hátránynak tűnt, az a későbbiekben előnyükre vált, hiszen így élesen különböztek a többi, azonos időben startoló angol csapat hangzásától, élő fellépéseik pedig egyre nagyobb rajongóbázist vonzottak.
Több évi klubkoncertezés után 2002-ben egyik londoni fellépésüket látta az a szakember, aki a Coldplayt is ismertté tette, és azonnal elkezdett a csapattal együtt dolgozni. 2004 januárjában a BBC év eleji áttekintésében már a Keane-t nevezte meg a következő év várható legsikeresebb bandájának. Hopes and Fears című debütáló albumuk csak az Egyesült Királyságban kilencszeres platinalemez lett, 72 hétig szerepelt az angol slágerlistán, világszerte pedig csaknem 6 millió példányt adtak el belőle. Az Everybody’s Changing és a Somewhere Only We Know című dalokat “ontották” a rádiók.
Azóta minden albumuk az angol lista első helyén kezdett, többször szavazták meg aktuális lemezüket az év albumának Angliában és Magyarországon is. Számos szakmai díjat nyertek már, a Beatles, az Oasis és a Radiohead mellett ők a negyedik angol csapat, amelyiknek több albuma is szerepel a Best British Albums Ever Top20-as listáján – olvasható az összegzésben.
A Live Nation közlése szerint a budapesti koncertre belépőkhöz elsőként a hivatalos Keane rajongói klub tagjai juthatnak július 3-án 10 órától, 2 napon keresztül. Július 6-án, péntek délelőtt 10 órától indul a teljes körű jegyértékesítés a Keane október 30-i budapesti koncertjére.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.