Monday, May 20, 2024
spot_img

Latest Posts

Kaláka: Egyetemi Színpad 1976

Népzenei csemege a Kaláka együttestől
A tényt, hogy nem csak a húszéveseké a világ – a Kaláka együttes jelen aktivitása is bizonyítja. A banda ugyanis 1969 óta húzza a talpalávalót, életkora 31 év, ami valljuk meg, gombócból is sok lenne. Az együttes alapító tagjai: Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Mikó István. Ebből a felállásból mára csak a Gryllus fivérek maradtak, a multi-instrumentalista testvérpár mellett Bencze Gábor (gitár, nagybőgő) és Radványi Balázs (mandolin, gitár, ukelele) húrfelelősök alkotják a Kaláka együttest…
Dalaikban régi és kortárs magyar költők verseit zenésítik meg, illetve instrumentális szösszeneteket is alkotnak, ennek leghíresebb példája a „Magyar Népmesék”című rajzfilmsorozat zenéje. Koncertjeik gyerek-centrikus rendezvények, ahol a lurkók műveltetése/táncoltatása a show elemi része. Mára Ausztriától Észtországon és Lengyelországon át Svédországig és Argentínáig bejárták a kék bolygót keresztül kasul. “Diszkográfiájuk” 25 albumot tesz és ebbe még nincsenek is beleszámítva az „Egyetemi Színpad”-féle csemegék.

Az Egyetemi Színpad egy 1976-os (!!!) koncertfelvétel válogatott nótáinak gyűjtemánye. A Magyar Rádió rögzítette az anyagot anno, amely most előkerült egy eldugott polc tetejéről. Itt kell megjegyezzem, hogy az Egyetemi Színpad a kor egyik legfontosabb kulturális (azon belül is főleg zenei) gócpontja volt. A rögzített koncert egyik legfontosabb és legmeghatóbb momentuma a Latinovics Zoltán emlékére eljátszott Siratóének. A neves színművész gyakran lépett fel a Kalákával.
A lemez zenei és intellektuális szempontból hozza a Kalákától megszokott magas színvonalat, a felvétel minőség ugyan hagy kívánnivalót maga után, de a körülményeket figyelembe véve ez cseppet sem meglepő és az autentikus hangulat talán nem is lenne ugyanolyan, ha kristálytisztán szólna. A zenekar kedvelőinek már csak azért is ajánlatos a megszerzése, mert kizárólag olyan dalok lettek rá összeválogatva, amelyek eddig még nem, vagy csak gyökeresen más formátumban kerültek lemezre.
antropos.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.