Thursday, May 23, 2024
spot_img

Latest Posts

Jövőre is lesz Budapesti Újévi Koncert Bécsben

Elkápráztatta az osztrák főváros közönségét a Mága Zoltán hegedűvirtuóz

Első alkalommal rendezte meg Mága Zoltán a Budapesti Újévi Koncertet, Bécsben, az operett fővárosában vasárnap. A zsúfolásig megtelt Wiener Konzerthaushan, a hegedűművész gálaműsora fergeteges sikert aratott, a műsorban felcsendültek Verdi, Vivaldi, Brahms, Puccini, Sarasate, Johann Strauss, Erkel Ferenc, Kálmán Imre és Lehár Ferenc legismertebb és legszebb művei.  Mága Zoltán bejelentette: hagyományteremtő céllal érkezett, és a hatalmas sikerre való tekintettel jövőre is várja az újesztendő első vasárnapján a közönséget a zene egyik fellegvárának tartott koncertteremben.

maga1Az immár hetedik Budapesti Újévi Koncert varázsa Bécsben folytatódott vasárnap, a Wiener Konzerthausban egyetlen hely sem maradt üresen, már az első felvonás közben is többször állva, zúgó vastapssal fogadták a Szeretet hegedűsének nemzetközi hírű előadósztárokkal szervezett műsorát. Mága Zoltán tavaly júniusban végén, a Hegedűvel a világ körül címmel indított világkörüli turnéja első európai állomásaként adott koncertet a rangos bécsi épületben, majd a   Christmas in Vienna 2014 gálaműsorban, ahol először szerepelhetett magyar művész. A Pirma Primissima-díjas hegedűvirtuóz úgy fogalmazott: a Budapesti Újévi Koncertjéhez hasonlóan hagyományt szeretne teremteni a magyar virtust és a zene határtalanságát hirdető újévi koncertjével.

A Bécsben tartott január 4-ei ünnepi gálaműsoron Ausztriát és egyben Európát képviselve lépett színpadra több olyan sztár is, akik ugyanazt a szeretetet osztották meg a bécsi közönséggel, mint a budapesti gálaesten. Az első Bécsben tartott Budapesti Újévi Koncerten színpadra lépett Valentina Nafornita nemzetközi hírű szoprán, a bécsi Staatsoper tagja, Ausztria kedvelt sztárja, Jörg Schneider osztrák tenor, aki Európa neves operaházaiban énekelte az operairodalom legszebb gyöngyszemeit, ünnepelték többek között a Royal Albert Hallban, a Carnegie Hallban is. Hatalmas vastapssal fogadta a közönség Natalia Ushakova orosz-osztrák operacsillagot, aki a grazi és müncheni mesterképzését követően a Milánói Scala neves vendégelőadója lett – Plácido Domingo partnereként tett szert világhírre Washingtonban. Fellépett a New York-i Metropolitanben, a Buenos Aires-i Teatro Colonban, a moszkvai Bolsojban és londoni Covent Gardenben. Színpadra lépett abudapesti születésű, és a Bécsi Zeneakadémián végzett és számos  énekversenyt megnyert mezzoszoprán, Láng Dorottya, aki jelenleg a Mannheimi Operaház tagja, valamint Boncsér Gergely, a Magyar Állami Operaház tenorja, és a Dél-Koreából érkezett csellista, Oh Ahmi. Malek Andrea többszörös Artisjus-díjas és EMeRTon-díjas magyar színésznő, énekesnő – aki a gála műsorvezetője is volt – a Somewhere Over The Rainbow című világ slágert énekelte az Óz, a csodák csodája című musicalből. A gálakoncerten közreműködött a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar és az Ymiso Kamarezekar Silló István vezényletével, valamint a Budapesti Folklor Tánckar (Ungarische Folkloretanzgruppe) és a Budapesti Cigányzenekar.

Mága Zoltán a hatalmas sikerű koncert végén köszönetet mondott Bécs városának, arra kérve a zenekedvelő és zeneértő közönségét, vigyék hírét gálaműsorának. Mint fogalmazott, ha a közönség szeretné, hogy Bécs és Európa polgárai jövőre is együtt ünnepeljék az új esztendőt a Konzerthausban, akkor az osztrák és a magyar zenei kultúra közös gyökere és a zene tisztelete mellett Ausztria kedvenc művészeivel, és még fantasztikusabb zeneművekkel várja majd vissza a közönséget.

A magyar hegedűvirtuóz emlékezetett: nagyon hálás az 1939-ben indított bécsi újév köszöntő gálaműsornak, hiszen a felülmúlhatatlan és egyedülálló Bécsi Újévi Koncert fantasztikus sikere alapján hozta létre 2009-ben a Budapesti Újévi Koncertjét. Hozzátette, bízik abban, a Budapesti Újévi Koncert varázsa Bécsben is hagyományt tud teremteni.

Budapest, 2015. január 5., Cabbage PR

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.