Saturday, May 18, 2024
spot_img

Latest Posts

Jónás Vera énekes amerikai tehetségprogramon és turnén

phoca_thumb_l_img_2437_2A világ különböző tájairól érkezett 32 fiatal zenész tehetség, köztük Jónás Vera magyar énekesnő szerepel a OneBeat elnevezésű, most zajló amerikai programban, amelyben több mint egy hónapon át műhelymunka, koncertek és közösségerősítő feladatok várják a résztvevőket.

    A OneBeat programot idén először rendezik meg az Egyesült Államokban az amerikai külügyminisztérium finanszírozásában, a New York-i komponistákat és zenészeket tömörítő Bang on a Can alkotóműhely szervezésében.
A 25 éves Jónás Verát több ezer pályázó közül választották ki, a programba 19 és 35 év közötti zenészek pályázhattak, és a kiírás szerint olyan tehetségeket kerestek, akik nyitottak különböző műfajok egymáshoz közelítésére, a társadalmi problémákra, azok megoldására.
“A program két pillére a zene és a közösség, a pályázati kiírásban is szerepelt, hogy olyan profi zenészeket kerestek, akik különböző közösségi munkákat is ellátnak, például gyerekekkel, nőkkel, hátrányos helyzetűekkel is foglalkoznak. Ami a zenét illeti, én kísérleti zenei anyagaimat is beletettem a pályázatomba, holott ezek nem tartoznak a fő profilomba, emellett korábban középiskolákban a toleranciáról tartottam előadásokat. Nem tudhattam előre, kikkel kerülök egy csapatba, de azt kell mondanom, valamennyi társam elképesztően tehetséges zenész” – fejtette ki Jónás Vera az MTI-nek telefonon az Egyesült Államokból.
A kiválasztottak közé került nyolc afrikai, öt-öt kelet-ázsiai/csendes-óceáni térségbeli, európai és egyesült államokbeli, négy közel-keleti, három dél-, illetve közép-ázsiai és két latin-amerikai zenész. Európából Jónás Vera mellett két lengyel (egy producer és egy szaxofonos-énekes), egy orosz dj és egy dán dalszerző részese a programnak.
Mint Jónás Vera elmondta, szeptember 10-től csaknem két héten át műhelymunka zajlott Floridában olyan világhírű zenészek részvételével, mint Dave Douglas dzsessztrombitás, Mark Stewart gitáros (Paul Simon zenei rendezője) vagy a Tribe Called Quest dj-je, Ali Shaheed Mohammed.
“Számokat írtunk, próbáltunk reggeltől estig. Létrejöttek formációk szakmai alapon és szinte véletlenszerűen is, ez a mintegy húsz alkalmi csapat koncertezik két héten át különböző amerikai városok különböző koncerthelyszínein. Én mintegy öt formációban vagyok benne, az egyikben például egy amerikai lánnyal, aki kelet-európai népzenét énekel, egy három-négy hangszeren játszó indonéz fiúval, egy kenyai énekes-rapper lánnyal, meg egy nigériai basszusgitárossal. Írtunk közösen egy számot, amelyben egy indonéz dalt dolgozunk fel” – mesélte Jónás Vera az MTI-nek.
A turné a napokban kezdődött Floridában és egészen október 6-ig tart az Egyesült Államokban Dél-Karolina, Észak-Karolina, Virginia, Pennsylvania és New York állam több városában, valamint a fővárosban, Washingtonban. E hét első három napján Charlestonban játszik a OneBeat-csapat, és különböző iskolákban lép fel.
Jónás Vera úgy vélte, a OneBeat-program óriási löketet jelent mindannyiuk életében, és az amerikai élményeiket, tapasztalataikat bele fogják illeszteni jövőbeni munkáikba. Az énekesnő nem zárta ki, hogy néhányan közülük egy-egy kinti menedzser vagy lemezkiadó érdeklődését is felkeltik, de ezt nem sejthetik előre. Az biztos – tette hozzá -, hogy a szervezők jóvoltából bekerülnek az újságokba, programfüzetekbe, a The New York Times újságírója is találkozott velük, így várhatóan sokan elmennek megnézni fellépéseiket.
Az énekes előbb Budapesten az ELTE-re járt, majd a brit fővárosban a London Centre for Contemporary Music Schoolban folytatta tanulmányait, ahol idén végzett.
“Már Magyarországon volt zenekarom, de a dolgok akkor kezdtek igazán beindulni, mialatt kint tanultam. Sok kapcsolat, zenei szál köt Londonhoz, noha ezzel párhuzamosan Budapesten is van egy formációm. Sok mindent kipróbáltam már, és szeretnék minél jobban eltávolodni a zsánerek meghatározásától a zenémben. Szeretném ötvözni a dzsessz, a pop, a kísérletezős dolgok és sok más műfaj elemeit. Október közepén térek vissza Európába, Magyarországon azt tervezem, hogy eddigi szerző- és zenésztársaimmal, Csizmás András nagybőgőssel és Dés András ütőhangszeressel, vagyis a Jónás Vera Experimenttel dolgozom tovább” – mondta végül Jónás Vera az MTI-nek.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.