Monday, July 22, 2024
spot_img

Latest Posts

Joe Bonamassa a Kongresszusi Központban

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAz évtized blues-rock gitáros sztárja októberben érkezik a magyar fővárosba

 Napjaink legjobb blues-rock gitárosa, Joe Bonamassa október 1-jén ismét Budapestre érkezik, hogy a város egyik legnagyobb elegáns koncerttermében, a Kongresszusi Központban adjon koncertet. A rendkívüli munkabírásáról híres, és a zenei stílusok között játszi könnyedséggel váltó énekes-gitáros évente több lemezen is szerepel, milliószám gyűjtve az új rajongókat világszerte.

Joe Bonamassa még csak 36 éves, de máris több mint 20 éves karriert tudhat maga mögött, amely egyenesen a csúcsra repítette: alig 12 évesen már B.B. King előtt játszott, 2009-ben pedig saját koncertje töltötte meg Nagy-Britannia legrangosabb hangversenytermét, a Royal Albert Hallt. Tavaly az Egyesült Államok két gitáros magazinja, a Guitar Player és a Guitar World olvasói is megválasztották a világ legjobb blues gitárosának, ám tehetsége koránt sem csak e műfaj követői előtt tette ismertté.

„Hihetetlen ez a kölyök, pedig még csak épp hogy kapisgálja ezt a zenét.. egyedülálló tehetség.” – így nyilatkozott B.B. King az akkor még csak 10 éves Bonamassáról, aki be is váltotta a személyéhez, tehetségéhez fűzött ígéretet: két évtizeddel az első lépések után Amerika egyik legtehetségesebb blues-rock gitárfenoménjeként, és egyre inkább igazi rocksztárként tartják számon. Az 1977-ben született Joe szülei hangszerüzletet üzemeltettek, így a hatalmas lemezgyűjtemény mellett az első gitár is kézzelfogható közelségben volt: Joe már hatévesen el tudta játszani Jimi Hendrix Voodoo Child című klasszikusát. Évekkel később egy beszédes nevű, a rockvilág nagyjainak utódait tömörítő együttesben kapott szerepet: a Bloodline (Vérvonal) zenekarban a ifjabbik Berry Oakley, valamint Myles Davis fia, Erin, és a Doors gitáros Robby Krieger gyermeke, Waylon társaságában zenélt.

Bonamassa nem csak kiemelkedő zenészi tudásának, és érzelemdús, eleven gitárjátékának köszönheti sikereit, hanem elsősorban rendkívüli, szinte már felfoghatatlan szintű munkabíró képességének: 2000 óta több mint 10 szólóalbumot, 5 koncertlemezt és 4 koncert DVD-t adott már ki, melyekből csak tavalyra jutott három önálló kiadvány: Driving Towards the Daylight címen új önálló lemeze jelent meg, továbbá a New York-i Beacon Theatre-ben rögzített koncert audio- és videófelvétele is elérhetővé vált. Emellett Joe szerepelt Jon Lord utolsó lemezén, a Concerto for Group and Orchestra 2012-ben rögzített új stúdióváltozatán, és kiadott egy lemezt a Black Country Communion nevű hard rock supergrouppal is, ahol Glenn Hughes, Derek Sherinian és Jason Bonham oldalán zenélt.

Az idei első termés egy exkluzív akusztikus turnén rögzített bécsi koncertfelvétel, melynek bemutató  videója itt látható: http://youtu.be/nL7WY5rI6HQ Szintén idén szerepelt Joe egy könnyed jazz-funk zenekar, a Rock Candy Funk Party debütáló lemezén is, valamint egy újabb, Seesaw című közös albumot is kiadott a soul-blues amerikai királynőjével, Beth Harttal. Saját elmondása szerint Joe azért szeret ennyi különböző projektben részt venni, mert folyamatosan keresi a lehetőségeket arra, hogy más és más zenét játszhasson, más és más műfajokat érintve – és éppen ez a folytonos dinamika-keresés vezetett oda, hogy három sikeres album után idén távozott a Black Country Communionból, mely ezt követően megszűnt ezen a néven működni.

Joe az elmúlt évek legkeresettebb gitárosává  vált, akinek zenésztársai között egyre illusztrisabb előadókat találunk: a már említett művészek mellett szerepel ezen a listán Eric Clapton, Blondie Chaplin, Paul Rodgers, Leslie West, Vince Gill és Sandi Thom is. Az alábbi felvételen Joe a már említett 2009-es koncertjén játszik együtt a lassúkezűvel: http://youtu.be/g1mzm6j6Urk

Az október 1-jén esedékes budapesti koncert pontos programja még nem ismert, de Joe eddigi munkásságát, és korábbi hazai koncertjeit ismerve bizton állíthatjuk: lélegzetelállító produkció, és kitűnő hangulat vár a Kongresszusi Központba látogatókra.

a Mafioso Concerts bemutatja:

2013. október 1., kedd 20 óra

Budapest Kongresszusi Központ

Joe Bonamassa koncert

Belépő: 7900-16.900 Ft

Jegyek kaphatók a Broadway jegyirodákban, az Interticket országos hálózatában, valamint a www.jegy.hu oldalon.

Kapcsolódó weboldalak:

http://www.jbonamassa.com

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.