Thursday, September 28, 2023
spot_img

Latest Posts

Jazzhét Sepsiszentgyörgyön

Ezen a héten a hetedik alkalommal megszervezett, az országban egyedülálló Jazz és Improvizációs Zenei Tábor tanárainak és diákjainak fellépése határozza meg a sepsiszentgyörgyi zenei életet. A táborban közel hatvan zenész vesz részt, akik esténként a Múzeumkertben, a Teinben és a Huhuu Házban játszanak és örömzenélnek. A rendezvény része a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Főváros programnak. A tábor szervezője a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület, valamint a Kónya Ádám Művelődési Ház, társszervező a Tein és a Huhuu Ház.

Némafilm zongorakísérettel – A tolonc a Múzeumkertben

A legelső „szép”  magyar filmet vetítik szerda este a Múzeumkertben. A Janovics Jenő  Filmgyárban készült Kertész Mihály filmet Szép András fiatal művész kíséri zongorajátékával. A némafilmes korszak felidézésre július 10-én, szerdán 21.30-tól kerül sor. A tolonc vetítése előtt a már megszokott Magyar népmesék sorozat alatt Tóth Viktor budapesti jazz zenész, a tábor tanára játszik. A filmnézést követően jam-session lesz a Teinben.

A tolonc egyike azon három játékfilmnek, amelyet Kertész Mihály 1914-ben Kolozsváron, Janovics Jenő stúdiójában rendezett. A megtalált kópiát Amerikában vetítették, a képközi feliratok angol nyelvűek, és a szereplők nevét is angolosították.

A film több szempontból is igen értékes darabja a fennmaradt magyar némafilmek csekély számú gyűjteményének. A Kolozsváron készített közel hetven némafilm közül ez a negyedik, amelyből nem csak pár perces részletek maradtak fenn. Ez az egyetlen olyan mozgókép, amely megörökíti Jászai Marit, illetve az egyetlen fennmaradt magyar némafilm, amelyen a később Victor Varconi néven Hollywoodban híressé vált Várkonyi Mihályt láthatjuk játszani. A tolonc a második legrégibb előkerült magyar játékfilm, az 1912-ben rendezett Keserű szerelem után.

Tóth Ede 1876-os népszínművének megfilmesítésére 1914 nyarán került sor. Kertész több helyszínen forgatott, így Kolozsváron, Torockón, a Tordai-hasadéknál és az Aranyos partján is készültek felvételek. A film bemutatójára Bécsben 1915. februárjában, Kolozsváron, a Színkör-mozgóban 1915. március 20-án került sor. A kolozsvári Újság kritikája szerint A tolonc volt „a legelső jó magyar film”.

Esti koncertek és örömzenélés

Csütörtökön 21 órától Luiza Zan, Rick Condit (USA) & Cserkész Jimmy lép fel a Huhuu Házban, a koncertet követően jam-sessionre kerül sor.

Pénteken 20 órától Mircea Tiberian és barátai, majd 21 órától a budapesti énekegyüttes, a Windsingers koncertezik a Múzeumkertben, azt követően jam-session lesz a Teinben.

Szombaton 20 órától a 7. Jazz és Improvizációs Zenei Tábor tanárainak (Kovács Linda, Karosi Júlia, Juhász Gábor, Tóth Viktor, Márkus Tibor, Oláh Zoltán, Jeszenszky György) koncertjére kerül sor a Múzeumkertben, utána jam-session lesz a Teinben.

Vasárnap 18 órától kezdődik a Múzeumkertben a tábor zárókoncertje a tanárok és diákok részvételével.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.