Tuesday, April 16, 2024
spot_img

Latest Posts

Jávorszky: Lemmy halálával az egyik legnagyobb élő rock and roll legenda távozott

– Lemmy halálával az egyik legnagyobb élő rock and roll legenda távozott – hangsúlyozta az MTI-nek kedden Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró. A Motörhead együttes alapító tagja és frontembere 70. születésnapja után néhány nappal, hétfőn hunyt el Los Angelesben.

LONDON, ENGLAND - JULY 04:  "Lemmy" (Ian Fraser Kilmister) of Motorhead performs on stage at British Summer Time Festival at Hyde Park on July 4, 2014 in London, United Kingdom.  (Photo by Dave J Hogan/Getty Images)
LONDON, ENGLAND – JULY 04: “Lemmy” (Ian Fraser Kilmister) of Motorhead performs on stage at British Summer Time Festival at Hyde Park on July 4, 2014 in London, United Kingdom. (Photo by Dave J Hogan/Getty Images)

A Motörhead zenekar keddre virradóra közölte frontembere halálhírét a Facebook közösségi portálon. Tájékoztatásuk szerint a zenész a rák egy különösen agresszív formájában halt meg, betegsége rövid lefolyású volt.
Jávorszky Béla Szilárd az MTI-nek felidézte, hogy Lammy, polgári nevén Ian Kilmister pályafutását még a hatvanas években a Hawkwind zenekarban kezdte, de az 1975-ben alapított Motörhead élén írta be magát a rocktörténelembe. “Roppant gyors és roppant hangos rockzenéje nemcsak a brit heavy metal új hullámának képviselőire, hanem a későbbi speed és thrash metal reprezentánsaira is erősen hatott” – mondta a több rocktörténeti könyvet is jegyző szakíró.
Hangsúlyozta: Lemmy nem csak a színpadról hirdette a “sex and drugs and rock and rollt”, de folyamatosan élte is azt. “Egyik szigetes koncertje után például csak reggelre sikerült visszakeverednie a nagyszínpadhoz – csizma, bőrkabát és útlevél nélkül. Aztán rendőri kísérettel robogott Ferihegyre” – idézte fel.
Mint mondta, maga a Motörhead elnevezés amúgy a hatvanas-hetvenes évekbeli amerikai szlengben a “sebesség megszállottját”, azaz az amfetaminon (“gyorsítószeren”) élőt jelentette.
“Lemmy és mindenkori társai évtizedeken át fáradhatatlanul nyomták nem túl bonyolult és változatos, de rendkívül energikus dalaikat, s még az utóbbi években is kellően ütős koncerteket adtak. Nem véletlenül tartjuk annyian a Motörheadet az elmúlt negyven év egyik leginkább elnyűhetetlen és kikezdhetetlen kemény rockcsapatának” – méltatta a zenész pályafutását Jávorszky Béla Szilárd.

MTI

 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.