Monday, July 22, 2024
spot_img

Latest Posts

James Brown fúvósainak nyomában – (Pély Barna Trio & The Magic Horns)

Ahogy arról már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk Nektek, a Pély Barna Trio (B the first) nagy durranással készül zárni ezt a számukra igazán mozgalmas 2013-as évet. A különlegessége ennek a koncertnek abban rejlik, hogy a B the first dalai teljesen más formában fognak felcsendülni, hiszen a trió kiegészül két igazán tehetséges fúvóssal ezen az estén.

A koncert kulisszatitkairól, a közös munkáról kérdeztük a zenekar vezetőjét, Pély Barnabást és a két közreműködő vendégművészt, Jelasity Pétert és Koós-Hutás Áront.

Zene.ro: Barna, szerencsére már sokat tudhatunk a triódról, sőt élőben is hallhattunk Benneteket játszani, igazán beindult ez a projekt. De ezen sikeres év végén is tudtok még mindig valami különlegeset mutatni a közönségnek, s a Pély Barna Trio & The Magic Horns nevet viselő produkcióval adtok egy exkluzív koncertet december 12-én az Eötvös10-ben Budapesten.

Mesélj kicsit, honnan jött a The Magic Horns ötlete?

Pély Barna: A Pély Barna Trio & The Magic Horns megalakulásának ötlete a James Brown iránti rajongásomból ered, aki a hetvenes években egy hasonló formációval lépett fel, melynek neve James Brown & the J.B. Horns volt. Úgy gondolom, hogy ez is több mindent üzen, de a lényege az, hogy két fantasztikusan tehetséges fúvós kollégával lépünk fel, Jelasity Péterrel és Koós-Hutás Áronnal. Azt el kell mondjam, hogy azért is különleges ez az egész, mert a trióhangzáshoz képest egy színesebb és egyben klasszikusabb megszólalást eredményez a fúvós szekció, illetve a trombita- vagy szaxofonszólók. Izgalmas, ahogy a hetvenes évekbeli blues-rock hangzás hömpölygése összekeveredik a klasszikus funk fúvósszekciók stílusjegyeivel.

Zene.ro: Valóban nagyon izgalmasan hangzik. Így ha megengeded, akkor máris az általad is említett két vendégművészhez fordulnék, s kérném őket, hogy először is meséljenek nekünk arról, hogy honnan is ered a Pély Barna Trio tagjaival való kapcsolat?

Jelasity Péter: Barnával a kilencvenes évek közepén találkoztam először a tatabányai jazz táborban, ahol már volt alkalmunk egymást zeneileg is megismerni. Első pillanattól kezdve világos volt számomra Barna tehetsége, mely nem csak szakmai színvonalat, hanem utánozhatatlan színpadi előadást, hihetetlen energiát is jelent az ő esetében.

Később osztálytársak voltunk Barnával a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán, 2000-ben diplomáztunk közös produkcióval. Az egyetemi évek alatt rendszeresen zenéltünk együtt az iskola falain belül, és kívül is.

Ákival (Kottler Ákos – dob) szintén dolgoztam már korábban is együtt, egy Thália színházban bemutatott zenés darabban vettünk részt.

Koós-Hutás Áron: Én Barnát kb 4 éve ismerem, s szintén elmondhatom, hogy már több ízben játszottam vele együtt különböző igényes produkcióban.

Ákossal is zenéltem együtt már évekkel ezelőtt egyéb formációkban, hogy egyet kiemeljek, az a Kowalsky meg a Vega, ahol majd 2 éven át léptünk fel egy színpadon.

Attilával először igazán ezen projekt kapcsán ismerkedtem meg, de már most elmondhatom, hogy nagyon jó vele együtt muzsikálni.

Zene.ro: Barna ugyan említette, hogy maga a The Magic Horns honnan is ered, de Ti hogy emlékeztek, hogyan jött ennek az együttműködésnek az ötlete?

Koós-Hutás Áron: Már évekkel ezelőtt említést tett arra, hogy a legújabb projektjébe idővel akár fúvósokat is szeretne. Ha nem is fixen, rendszeres jelenléttel, de ilyen exkluzív produkció létrehozása kapcsán gondolna ránk. S mivel – mint ahogy ez az előbbiekben is elhangzott – Jela és én is már több másik projektben játszottunk együtt Barnával, így ebből adódóan úgy gondolom, hogy valahol kézenfekvő volt, hogy bennünket hívjon meg erre a koncertre.

Jelasity Péter: Így van, Barna nekem is említette, hogy a trió alkalmanként kiegészülhetne szaxofonnal, vagy még több hangszerrel. Többször is beszéltünk erről, hogy valószínűleg jó lenne így a hangzás – nekem például a Rolling Stones jutott eszembe, ami rockzene, de ízlésesen és jól használ fúvósokat. Áronnal mi fúvószenekari formációkban játszunk együtt, így ahogy ő is mondja, valahol egyértelmű volt, hogy mi leszünk azok a fúvósok, akik ebben a produkcióban részt vesznek.

Zene.ro: Úgy látom – az elmondottak alapján -, hogy akkor valóban nem volt kérdés se Bennetek, se a trió tagjaiban a közös munkával kapcsolatban. Mivel a fiúkkal már sokat beszélgettünk, így most Titeket kérlek, hogy meséljetek, milyen velük egy színpadon állni?

Jelasity Péter: Barna személyisége átüt az egész produkción, nagy energiák szabadulnak fel, és ez mindenkit arra inspirál, hogy szintén a maximumot hozza ki magából, emellett folyamatos a kommunikáció a színpadon, így valódi örömzenélés alakul ki, amit úgy vélem, hogy a közönség is megérez.

Koós-Hutás Áron: Ez a zene már eleve teljesen felpörgeti az embert, s – ahogy Jela is mondja – mindehhez hozzáadódik Barna energikus játéka és színpadi jelenléte, mely által egy folyamatos tettre kész állapotba kerül az ember, s megpróbálja ő is minél precízebben, feszesebben elfújni az arranzsokat. Nagyszerű érzés ez nekünk, s a pozitív energiák pedig elérik a minket hallgatókat.

Zene.ro: S ez a projekt, azaz a Pély Barna Trio & The Magic Horns? Hogy látjátok a formációt, a koncertet?

Koós-Hutás Áron: Különleges, hiszen itt Magyarországon tudomásom szerint nincsen ilyen zenekar, ilyen színpadra vitt produkció most.  Az enyhén pszichedelikus funk-rock találkozik a funk-os, jazzes fúvósokkal. Igazából már régóta vágytam rá, hogy egy ilyen projekt részese lehessek. Jelával is nagyon szeretek együtt játszani, de egyébként nem csak zeneileg, hanem barátilag is nagyon összeillik a társaság. Elképesztő koncert lesz, az biztos!

Jelasity Péter: Én is úgy gondolom, hogy Magyarországon nincs rock trió fúvósokkal, persze most lett, erre az egyszeri és kihagyhatatlan alkalomra – na persze ha csak nem lesz rá kereslet a jövőben – és jól is szól, úgyhogy sok sikert magunknak december 12-re! : -)

Zene.ro: Köszönöm szépen fiúk! Sok sikert kívánok én is Nektek! Ez valóban szuper koncert lesz! Barna, zárásként – egy korábbi interjúban olvastam, hogy szereted, ha a koncerteken szinte házibuliban érzi magát a közönség. Így lesz ez most is? Mit üzensz az erre a koncertre ellátogatóknak?

Pély Barna: Szeretek a közönségemmel kommunikálni a koncerten, általában mindig próbálom bevonni őket egy jó kis közös zenélésbe, éneklésbe, így könnyebben el tudják feledni a hétköznapi gondjaikat. Szerintem fontos, hogy úgy menj le egy koncertre, hogy ünneplőbe öltözteted a lelkedet.  Persze nem lehet mindig mindenkinek jó napja, de így könnyebb mosolyt varázsolni egymás arcára. Az Eötvös10-ben a koncert után még lemezdedikálást is tartunk, s nagyon szívesen fotózkodunk és beszélgetünk mindenkivel ekkor. Ne hagyjátok ki!

Pély Barna Trio & The Magic Horns – 2013. december 12. – Budapest – Eötvös10 – 20:00 !!

www.bthefirstmusic.com

www.facebook.com/bthe1st

http://www.eotvos10.hu/eotvos10/index.php/programok/zene/item/121-pely-barna-trio-akusztikus-koncertje

 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.