Friday, September 22, 2023
spot_img

Latest Posts

Illés Lajos-emlékkoncert – A Sportarénában emlékeznek a legendás zenészre

51230120524034212_illes_lajos_emlekkoncert_2012Neves előadók közreműködésével rendeznek koncertet az öt évvel ezelőtt elhunyt Illés Lajos emlékére szeptember 22-én a Papp László Budapest Sportarénában; a legendás Illés-együttes egykori alapítója, névadója, zongoristája, dalszerzője idén lenne 70 éves.

    Illés Lajos családja a kettős évfordulóra emlékezve úgy döntött: a Kossuth-díjas művész pályatársainak közreműködésével emlékkoncerten mutatják be a sok évtizedet felívelő életművet az Ó, kisleánytól a Te Deumig, hogy a közönséggel együtt emlékezhessenek “a magyar könnyűzene klasszikusára” – mondta el a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján Makkai Lilla, Illés Lajos özvegye, nyugalmazott református lelkész.
Szekeres Csaba, a koncert rendezője hangsúlyozta: az emlékest nem egyszerűen egy színpadi esemény lesz, annál sokkal több, végigviszi a közönséget az elmúlt négy évtizeden.
Benkó Sándor Illés Lajosra emlékezve kiemelte, hogy az Illés zenekar jelentősen hozzájárult a színvonalas magyar nyelvű könnyűzene megteremtéséhez.
A fellépők között lesz Varga Miklós, Homonyik Sándor, Szvorák Kati, Kalapács József, a Bergendy fivérek, Malek Andrea, a Benkó Dixieland Band, Janicsák Veca, Tolcsvay Béla, Szakcsi Lakatos Béla, Szabó Előd, a csíkszeredai Role zenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar is, más elfoglaltságai miatt azonban nem vesz részt az emlékkoncerten Szörényi Levente, Bródy János és Szörényi Szabolcs.
A négy részből álló, háromórásra tervezett esten a klasszikus Illés-együttes idején született Illés Lajos-szerzemények (Oh, kisleány, Tudod-e, te kislány, Jelbeszéd, Szemétdomb, Lehetett volna, Kenyér és vér, Miért hagytuk, hogy így legyen, Élünk és meghalunk), a Koncz Zsuzsának írt dalok (Valaki kell, hogy szeressen, Ma végre jó a kedvem, Amikor, Szentiván, Valahol egy lány, Elszállt a nyár, Volt egyszer egy lány, Mondd el, ha kell, Kis herceg) mellett elhangzanak számok az 1973 utáni Illés zenekar időszakából, az 1988-ban megjelent Kicsit keserű című szerzői albumról, a Magyar Ének című énekelt versekből, illetve a Velünk az Isten című oratorikus műből is.
A szeptember 22-i estről dupla DVD fog megjelenni, amelyen egy dokumentumfilm is lesz Illés Lajosról. A rendezvény fővédnökei Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Tőkés László korábbi református püspök, európai parlamenti képviselő.
A szervezők egy félmillió forintos pályázatot is kiírtak amatőr zenekarok számára, amelyektől a Várj, még eljön a nyár vagy a Lehetett volna című dal feldolgozásait várják. A legjobb remake készítői fellépési lehetőséget kapnak az emlékkoncerten.
Az Illés-együttes 1957-ben alakult, klasszikus korszakát 1965 és 1973 között, a Szörényi testvérekkel és Bródy Jánossal élte, amikor a Metró és az Omega mellett a legnépszerűbb hazai beatzenekar volt. Az együttes 1981-ben újra fellépett, 1990-ben emlékezetes koncertet adott a Népstadionban, hat évvel később a Budapest Sportcsarnokban, 2001-ben – szintén a Népstadionban – a Metróval és az Omegával. Az utolsó fellépések 2005 augusztusában voltak, már Pásztory Zoltán dobos halála után Csíkszeredán, valamint a Sziget fesztivál nulladik napján.
Illés Lajos írt filmzenéket, musicalt, újjáalakított zenekarával a Hogyha egyszer című dallal 1977-ben megnyerte a Metronóm Fesztivált. Élete utolsó két évtizedében a református egyház kántora volt, oratorikus rock-istentiszteletet is írt Velünk az Isten címmel. 1994 és 1996 között komponálta a Magyar Éneket, az énekelt magyar versekre írt háromrészes album több darabját Erdélyben írta.    Utolsó éveiben szerzett rockoperát (Betlehem csillaga – 2000), és elkészült kórusmű-trilógiája első két részével (Magyar Te Deum – 2003, Karácsonyi Te Deum – 2005) is. Illés Lajos 2007. január 29-én hunyt el.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.