Monday, March 4, 2024
spot_img

Latest Posts

Illényi Katica – Jubileumi Koncert

A Kongresszusi Központban mutatta be Illényi Katica Jubileumi Koncertjét február 17-én. Ugyanezen a napon ünnepelte születésnapját és pályafutásának 25. évfordulóját.
Az előadás Asbóth József megnyitójával kezdődött. Amikor a nyitány megszólalt – napjaink egyik legismertebb és legjobb hazai jazz formációja, a Sárik Péter trió, valamint a fiatal, de már sikerekben bővelkedő Anima Musicae Kamarazenekar előadásában, Silló István, a Győri Nemzeti Színház zeneigazgatója vezényletével – érezhető volt, hogy egy különleges est szem és fültanúi leszünk.
Az előadás előzetese alapján várható volt, hogy a jubileumi koncert programja átöleli Illényi Katica pályafutásának meghatározó állomásait a komolyzenétől kezdve a tangón és jazz-en át a könnyűzenéig. Így is volt, és a hegedű, ének, tánc mellett ismét új darabok szólaltak meg thereminen, a legmagasabb szakmai színvonalon. Illényi Katica könnyed, légies és ismét rendkívűl elegáns ruháiban varázsolta el a közönséget.
Testvérei is hazaérkeztek erre a jeles eseményre, így meggyőződhettünk arról, hogy az Illényi család csodálatos muzsikusokat adott a világnak. Illlényi Anikó – a svájci Musikkollegium Winterthur szólamvezető csellistája  –  és Illényi Csaba hegedűművész  szereplésével együtt a három Illényi  testvért ritkán láthatjuk együtt. Utoljára 2010-ben a Művészetek Palotájában adott két teltházas koncertet a négy Illényi testvér. Ekkor Illényi Ferenc, a Houston-i Szimfonikusok első hegedűse is itthon volt, és részt tudott venni a koncerten.
S. Bach: É dúr Preludium-ja és Piazzolla: 4 évszak Buenos Airesben című négytételes műve jól megfértek egymás mellett. Szemmel láthatóan elvarázsolta a közönséget a klasszikus zene és a tangó egymást követő, folyamatosan emelkedő dinamikai hatása. Astor Piazzolla: 4 évszak Buenos Airesben című művét Illényi Katica az előadást megtekintő Maximilian Gregorio Cernadas, Argentina Budapest-i nagykövetének dedikálta. A jól megszerkesztett első részt koronázta meg az “El Ultimo café” (Az utolsó kávé) című dal, amelyet lllényi Katica spanyolul adott elő, és a dal végén egy szenvedélyes argentin tangó tánccal fejezte be a koncert első részét.
 


A második rész is meglepetésekkel folytatódott. Az “Inténtalo Encontrar” (“Próbáld megtalálni”) című szenvedélyes dalban Illényi Katica énekéhez Bencsik Andrea szuggesztív flamenco táncát láthattuk.  Bencsik Andrea divattervező nevét – aki több, mint tíz éve képezi tánctudását itthon és külföldön – már hallhatták azok is, akik Illényi Katica koncertjeit látogatják, hiszen a művésznő valamennyi színpadi ruháját, jelmezét ő tervezte és készítette az elmúlt tizenöt évben. Illés János kiváló flamenco gitáros erre a koncertre repült haza Londonból, Pintér Tiborral duettben kísérték Illényi Katicát és Bencsik Andreát. A közönség a produkciót vastapssal jutalmazta.
Ezt követően hallhattuk Illényi Anikó szóló cselló darabját, a “Julie O”-t, amelyet Anikó narancssárga ruhakölteményében, a színpadon egyedül adott elő. Megállt a levegő a koncertteremben ahogyan egy virágszirom rebbenésének finomságával szólaltatta meg hangszerét, majd a darab végén a virtuóz, fortissimo befejezés nem véletlenül váltott ki hangos ovációt.
Thereminen a “Star Trek” főcímdala és Rózsa Miklós: Spellbound-ja szólalt meg.
Ezt követően láthattuk Illényi Katicát szteppelni Pirovits Árpád sztepptánc-világbajnokkal.
  Az előadás másik meglepetése: Illényi Csaba zeneszerzőként is debütált. Két világzenei stílusban íródott és nagyzenekari kíséretre meghangszerelt művét adták elő az Illényi testvérek, elsöprő sikerrel.
Külön kiemelést érdemel Sárik Péter, jazz – zongoraművész, aki az előadáson bemutatásra került darabok egyik hangszerelője is volt. Játéka nélkülözhetetlen színfoltjaként jelent meg ezen a koncerten is Pintér Tibor (gitár), Fonay Tibor (nagybőgő) és Gálfi Attila( dobok) nagyszerű muzsikálásával közösen.
Az előadást egy ritkán hallható Máté Péter szerzemény, a “Még meg sem köszöntem, hogy megszülethettem én” zárta le, amely az előadóművész szívbemarkoló üzeneteként sokakat késztetett könnyezésre, így Illényi Katica édesanyját is. Feloldásként és meglepetésként egy emeletes születésnapi torta érkezett a színpadra, majd a közönséget egy nagy közös fényképezésre hívták meg a művészek.
Meglepően színes, számtalan zenei műfajt átölelő előadást láthattunk, argentin tangó, flamenco és sztepptánc betétekkel színesítve, mely nem csak Magyarországon, hanem a világ bármelyik színpadán megállja a helyét Las Vegastól  Tokióig.
Örömünnep volt ez, amelyen a kiváló szólisták és a legjobb hazai muzsikusok a darabokat kizárólag élőben és a legmagasabb szakmai szinten megszólaltatva varázsolták el a közönséget, a klasszikus, a jazz és az igényes könnyűzene műfajában. A műsor összeállításában visszatükröződött a Liszt-díjas művész, Illényi Katica sokéves tapasztalata. A jól megválasztott és megfelelő sorrendben összeállított művek, melyek világszínvonalú hangszerelésekben szólaltak meg  – Sárik Péter és Ott Rezső munkái –  a szórakoztatás nívóját szakmai magaslatokba röpítették, észrevétlenül hozzájárulva ezzel zenei műveltségünk emeléséhez, mely méltón fejezte ki a zene össztársadalmi jelentőségét. A koncertre látogató nemzetközi vendégek ismét szembesülhettek a nem véletlenül világhírnek örvendő, kitűnő magyar zenei oktatás itthoni muzsikusainak képzettségével, fantasztikus előadóművészi adottságaival.
Ma már elmondható az is, hogy Illényi Katica koncertjei turisztikai vonzerőt jelentenek, és a világ minden tájáról érkeznek vendégek összekötve magyarországi látogatásukat a sokoldalú hegedűművész koncertjeinek időpontjához igazítva.
Örömteli pillantások a színfalak mögé
Az előadás főpróbája alatt érkezett Lévai Anikó és Orbán Viktor miniszterelnök  köszöntése Illényi Katica részére, amely egyszerre szólt a születésnapját ünneplő művésznek és egyben egy sikeres pályafutás elismerését is jelentette.
Böjte Csaba is köszöntötte Illényi Katicát születésnapja alkalmából, amely itt látható:
VIDEO  https://youtu.be/X9gbkYcePyk
 
Lengyelországból küldöttség érkezett átadni Zbignew Jakubas úr ajándékát, amely a 280 éves Mint of Poland –  Lengyel Királyi Pénzverdében készült.
 
A Szamos Marcipán egy csodálatos, háromemeletes marcipántortával lepte meg Illényi Katicát.
 
 
 
 
 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.