Monday, May 20, 2024
spot_img

Latest Posts

Idén szeptember 11. lesz a Magyar Dal Napja

A Magyar Dal Fővárosa pedig Nyíregyháza, de emellett egyre több város és a Boldog nevű falu is csatlakozott a Presser Gábor által indított kezdeményezéshez. Idén felhívják a figyelmet arra is, hogy a daloknak nemcsak előadói, de szerzői is vannak.

2008-ban a Sziget nulladik napján indult a Magyar Dal Napja (mi így láttuk), Presser Gábor volt az ötletgazdája, aki úgy vélte, hogy meg kell ünnepelni a magyar dalt, valamint egy kicsit meg is kell menteni, mert régen minden jobb volt. A rendezvény azóta elszakadt a Szigettől, évről-évre egyre több helyen rendezik meg, így például a Magyar Dal Fővárosa címre tavaly három, idén pedig már nyolc (!) város pályázott, Nyíregyháza nyert. De a többiek sem csüggedtek el, úgyhogy lesznek bulik szerte az országban, idén először például Pécs és Százhalombatta is csatlakozott, valamint a Boldog nevű falu; továbbá több budapesti helyszín, többek között a négyes és a kettes villamos is, továbbá egy nótahajó. De még nem zárult le a jelentkezés, úgyhogy érdemes naponta visszatérni a honlap Programok szekciójához.

Idén szeptember 11-én a dal mellett egy kicsit a dalszerzőket is ünnepeljük majd, hiszen, mint azt Bródy János az MTI-nek elmondta, “a hallgatók többnyire az előadókról tudnak, a dalok szerzői sokszor ismeretlenek maradnak a nagyközönség előtt. Pedig nagyszerű dalszerzőink vannak.” Ezen a helyzeten úgy kívánnak változtatni, hogy kérik a koncertek szervezőit, ragadjanak meg minden alkalmat arra, hogy bemondják: ki írta az elhangzó dalokat. A rendezvény költségvetése idén várhatóan 32 millió forint körül alakul – mondta az MTI-nek a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője, Szabó Edit. Ebből 15 milliót adott a főszponzor pénzintézet, 1,2 milliót a Nemzeti Kulturális Alap.

kultura.hu

 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.