Monday, May 20, 2024
spot_img

Latest Posts

Ian Anderson: új Jethro Tull albummal érkezik a legendás fuvolás

A teljes Thick As A Brick album, és annak most kiadott folytatása is szerepel a budapesti koncert programjában

1972 óta először adja elő teljes egészében Ian Anderson a Jethro Tull legendás, Thick As A Brick című albumát. Az áprilisban induló világkörüli turné augusztus 26-án érkezik Budapestre, ahol a Budapesti Kongresszusi Központban tekinthetjük meg a teátrális elemekkel gazdagított, látványos koncertet. A koncert második részén, és a most kiadott új albumon arra is választ kaphatunk: Mi lett a kis Gerald Bostockból az elmúlt negyven év alatt?

Ian Andersont az egész világon úgy ismerik, mint a lassan 45 éve alakult Jethro Tull összetéveszthetetlen énekhangú, fuvolás előadóját. Ian 1947-ben született Skóciában, majd fiatalkorában családjával együtt Észak-Angliába költözött. Zenei karrierjének megkezdése előtt szépművészetet tanult. Kezdetben gitáron játszott, majd autodidakta módon fuvolázni is megtanult. A kezdeti években számos névváltáson átesett a zenekaruk (így akartak túljárni az érdektelenséget mutató helyi klubtulajdonosok eszén), amely végül a sorvető gépet feltaláló 18. századi mezőgazdász nevét kapta – így született meg a Jethro Tull. Ezt a nevet végül azért tartották meg, mert a londoni Marquee Club akkori vezetőjének megtetszett, és később is visszahívta őket játszani.

A Jethro Tull azóta több mint 3000 fellépésen van túl a világ 40 országában, sokszor évi 100 koncerttel. Ian a fuvola és a gitár mellett számos további népi hangszeren is játszik, és olyan sajátos dallamvilágot hozott létre, mely a Jethro Tull védjegyévé vált. A zenekar egyik legsikeresebb lemeze az 1972-ben megjelent Thick As A Brick, melynek zenéjét és szövegét Ian szerezte – bár akkoriban a dalszövegeket képező verseket egy kitalált fiúhoz, Gerald Bostockhoz kötötték. A lényegében egyetlen egy, 44 perces tételből álló lemez az angol albumlistán az ötödik, a Billboard listán az első helyet érte el anno, és hatalmas sikere volt a világ számos országában – csakúgy, mint a hozzá kapcsolt turnénak.

Azóta egyetlen egyszer sem adták elő ezt a műsort teljes egészében, csak néhány perces részletek hangzottak el belőle a zenekar és Anderson önálló fellépésein. Most újra hallható lesz a teljes mű, méghozzá színházi körülmények között – Budapesten a Kongresszusi Központban. A művész elmondása szerint videó bejátszások, vendégzenészek és „táncoló elefántok” is színesítik majd a műsort (pontosítunk: a táncoló elefántok csak vicc volt. Valójában nem táncolnak..)

 Még különlegesebbé teszi az estét, hogy a koncert második része is kapcsolódik majd a legendás lemezhez, hiszen a nemrég elkészült folytatást, vagyis a Thick As A Brick 2-t is meghallgathatjuk majd. Majdnem 10 év telt el a legutóbbi Jethro Tull album megjelenése óta – a most kiadott új progresszív rockzenei lemez arra keresi a választ, hogy vajon mit csinálhat most, azaz negyven évvel később a már lassan ötven éves Gerald Bostock? Mi történhetett vele azóta? Az évfordulós második rész azokat a lehetséges életutakat mutatja be, amelyeket a koraérett fiú különböző alteregói élhettek meg. A dalrészek jól illusztrálják a sors és a lehetőségek adta fordulatok elképesztő sokféleségét. Nem csak Geraldról szól a történet, hanem arról, hogy a mi saját életünk hogyan fejlődik, hogyan vált irányt és mi lesz a végkifejlet – a sokszor apróságnak és jelentéktelennek tűnő – véletlen találkozásokon és behatásokon keresztül.

 “Amikor mi – a baby-boom generáció tagjai – visszatekintünk az életünkre, valahogy mindig elfog bennünket, egy ’mi lett volna ha’ érzés. – mondta el Anderson az új lemezzel kapcsolatban. – Talán belőlünk is – ahogyan Geraldból is – válhatott volna prédikátor, katona, lecsúszott alak, üzletvezető vagy éppen pénzügyi mágnás… Napjaink közösségi médiában otthonos, internet generációjának lehetősége van arra, hogy jobban mérlegeljenek az eléjük tárulkozó lehetőségek között.”

 Anderson a Jethro Tull mellett több szólólemezt is készített, és több koncertet adott saját név alatt az elmúlt években. Ilyen lesz a mostani is: David Goodier, John O’hara, Florian Ophale és Scott Hammond kíséri majd a színpadon, vagyis olyan zenészek, akik vagy állandó, vagy alkalmi tagként zenélnek a Jethro Tullban is – eggyel több indok arra, hogy a zenekar rajongóinak sem kihagyni az augusztus 26-ai koncertet.

 Anderson amúgy egy farmon tölti hétköznapjait Anglia délnyugati részén, és itt találhatóak irodái, stúdiói is. 36 éve él együtt feleségével, Shonával, aki egyben a zenekarral kapcsolatos ügyek intézésében is segítségére van. Két gyermekük, és két unokájuk van. Ian otthonában számos furcsa hobbinak hódol, például különböző fajtájú csilipaprikákat termeszt, a világon élő 26 különböző vadmacskafaj megőrzésével és tanulmányozásával foglalatoskodik, de a mechanikus óráknak, töltőtollaknak és régi fényképezőgépeknek is nagy rajongója és fennmaradásuk támogatója. Persze ezek a hobbik nem tudják elvonni a figyelmét élete legnagyobb szerelméről: a 64 éves művész élete végéig elkötelezett a zene mellett, és nem is gondol arra, hogy szögre akassza a fuvoláját. Budapesti koncertjére jegyek már kaphatók!

a Livesounds bemutatja: Thick As A Brick 2 Tour

2012. augusztus 26., vasárnap 20 óra

Budapest Kongresszusi Központ

Jethro Tull’s Ian Anderson

Belépő: 8900-14.900 Ft

Jegyek válthatók a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, valamint korlátozott számban a CD Pincében és a Lemezkuckóban.

Kapcsolódó weboldalak:

http://www.livesound.hu

http://www.j-tull.com

https://www.facebook.com/LiveSoundProd

https://www.facebook.com/events/332136850177854/

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.