Sunday, June 23, 2024
spot_img

Latest Posts

Holdviola: Vándorfecske (lemezbemutató koncert)

Nem a legkönnyebb formáját választotta a miskolci trió, a Holdviola a zenei szórakoztatásnak. Ugyanis azzal a fajta zenével, amit játszanak, az elektro-folk stílussal, nem könnyű megmaradni azon a szűk mezsgyén, ami az értéket képviseli, és nem csúszik át a rossz értelemben vett „magyarkodás”, illetve a középszert sem nagyon képviselő túlzottan popos irányzatba. Nos, a Holdviola ezt sikerrel elkerüli, s bár zenei világukban — mely javarészt a magyar népdalkincs átdolgozására, továbbgondolására épül modern köntösben — szerepet kapnak alternatív, rockos megoldások is, ezzel éppen hogy színesítik a zenéjüket. Arról már nem is beszélve, hogy a tehetséges Gál Lajos gitáros, billentyűs hangszeres és Farkas Péter dobos, billentyűs hangszeres mellett a trió harmadik tagját, a csinos és szép Barta Zsófi énekesnőt olyan csodaszép hanggal áldotta meg a Jóisten, hogy azt élvezet hallgatni. Nincs is semmiféle meglepő ezért abban, hogy az együttes már elnyerte a Fonogram-díjat (mint Az év felfedezettje), és mindkét CD-jük, a Madárka és a Vándorfecske is platina státuszt ért el.

Ez utóbbi albumuk, a Vándorfecske bemutatóját tartották 2010. december 26-án a budapesti Millenáris Teátrumban, amelyről DVD is készült. Méghozzá egy olyan koncertet, ami megszólalásában és látványelemeiben is elsőrangú, egyfajta ünnepe a magyar zenének, s képi elemeiben, megoldásában sincs ok a panaszra. Ezt a DVD-t, és persze annak tartalmát biztos hogy élvezni fogják azok is, akik még nem ismerték a Holdviola munkásságát, mert valóban nehéz szabadulni — de ki is akarna? — a zenék és a dalok hangulatától, a profi megszólalástól no és persze Barta Zsófi szépséges énekétől. Az előadás a két megjelent albumra épül (talán ha két dal maradt le róla), és természetesen szerepelnek vendégzenészek és művészeti csoportok is. Így a csapat Kiss Balázs basszusgitárossal egészül ki, illetve Lajhó Dorka és Szabó Enikő alkotja a háttérvokált. Két dal kíséretében is színpadra lép az ismert, hazánkban élő bolgár művész, Nikola Parov, s egy dal erejéig közösen énekel duettben Barta Zsófival az együttes gitárosának kislánya, Gál Léna is. A dalokhoz a látványos táncos kíséretet a Szinvavölgyi Néptáncműhely adja, melynek tagjai minden dicséretet megérdemelnek a pazar koreográfia kivitelezéséért. S ugyancsak kedves vendég a miskolci Fazekas Iskola Gyermekkórusa is.

Az este repertoárján szereplő dalok tulajdonképpen sok változást nem tartalmaznak az eredeti stúdiófelvételekhez képest, de így is varázslatosak. Többnyire ragaszkodnak is dallamvezetésben az eredeti népdalhoz, de nagyon érdekes megfigyelni, hogy például hogyan lehet egy adott dalra (Látod, édesanyám) kétféle változatot is készíteni: míg az első egy akusztikus gitárral kísért feldolgozás, addig az utána jövőben már a teljes zenekar játszik, keményebb ütemre. A leginkább jó értelemben vett popos vagy éppen rockos beütésű dalok szinte sodorják magukkal a hallgatót, remek hangulatot teremtve a színpadon és a közönség soraiban is (például Bánat utca, vagy a ráadásként eljátszott Mikor lesz már nyár). S nem győzöm hangsúlyozni, mindehhez kellenek olyan zenészek és énekesek, mint a trió tagjai, akik értő és termékeny kézzel nyúlnak a magyar népdalok tárházához.

A DVD extrái között szerepel az Erdő, erdő című dal klipje, illetve az ehhez a kliphez készült forgatás eseményeit is megnézhetjük, ahogy betekinthetünk a koncert előtti készülődésbe is egy rövid werkfilm erejéig. Azt egy kicsit sajnálom, hogy a csapat tagjai ebben nem túl sokat beszélnek, mondhatni szinte semmit, mert meghallgattam volna a véleményüket mindarról, mit is jelent nekik a zene, a lemezbemutató koncert. Ettől függetlenül mégsincs hiányérzetem, mert így is egy magával ragadó koncertet nézhetnek meg mindazok, akik szeretik az értékes magyar zenét!

(Holdviola: Vándorfecske DVD. Kiadó: EMI)

 Az ezüstös borító és a népi motívum is kiemeli a többi közül a Holdviola DVD-jétSzámlista:
1. Intro
2. Elment az én rózsám
3. Hej révész
4. Márton Szép Ilona balladája
5. Tavasz, tavasz
6. Szivárvány havasán
7. Elindultam szép hazámból
8. Látod, édesanyám (1. rész)
9. Látod, édesanyám (2. rész)
10. Ha te tudnád
11. Én az éjjel nem aludtam egy órát
12. Intro
13. Madárka
14. Akkor szép az erdő
15. Vándorfecske
16. Tavaszi szél
17. Kimegyek egy hegyre
18. E kertemben
19. Repülj, madár, repülj (Kicsi madár)
20. Erdő, erdő
21. Bánat utca
22. Se nem eső
23. Mikor lesz már nyár

 http://www.szoljon.hu/helyi-ertek/lemezkritika/holdviola-vandorfecske-lemezbemutato-koncert-440453

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.