Wednesday, December 6, 2023
spot_img

Latest Posts

Hét vadiúj fellépő a Balaton Soundon

Örülhetnek a Balaton Soundra készülök, hiszen az eddig is bőséges felhozatal mellé még hét új világsztár is felkerült a palettára. Kapunk hardcore hiphopot a Stereo MC-ztől, jazzes kifinomultságot a Parov Stellar Bandtől, és egy kis ska-t pár vicces japántól.

Kezdjük a Stereo MC-zel! Nemcsak azért, mert az időseket illik előre engedni, hanem azért is, mert a hét új fellépő közül talán ők a legismertebbek. Nem csoda, hiszen már emberemlékezet óta tolják együtt a hiphop szekerét. Bár tény, hogy nem tinikről van szó, azért közel sem délutáni nótaműsorra kell számítani, hiszen a két alapító tag, Rob Birch és Nick Hallam a mai napig fiatalokat megszégyenítő energiával tolják a képünkbe a hamisítatlan hiphopot.
Jazz és ska a plöttyedt izmoknak
A fellépők közül a legkülönlegesebb előadók, akik egyben a legtávolabbról is érkeztek, a japán Tokyo Ska Paradise Orchestra. Ahogy a banda nevéből is kiderül, ska muzsikáról van szó, ráadásul nem is csinálják rosszul a srácok, egész biztosan nem unalmas porbafingásra, hanem veseremegtető ugráltatásra kell számítani a vidám szamurájoktól. Igazi különlegesség a távol-keleti zenei konyha kedvelőinak.
Akik a jazz világát hiányolták eddig, azoknak sem kell százas papírzsepiért rohanniuk, hiszen a Parov Stellar Band az ő igényeiket hivatott kielégíteni némi elektronikus köntösbe ágyazva. (Nem mellesleg a VOLT Fesztiválon is tiszteletüket teszik) Így máris kapunk egy avantgarde, mégis tudatosan felépített zenei világot. Ember legyen a talpán, akit nem képesek elvarázsolni.
Ezerrel pörög a jog-tárcsa is
A nevezett bandák mellé persze kapunk még kiegészítésül pár DJ-t is. Itt lesz mindjárt az Angliából átruccanó DJ Food projekt, mely szintén az elektronikus zenei rajongók csillapíthatatlan étvágyát fogja enyhíteni. Már a 90-es években is létező kollektíva folyamatosan izzasztja a táncos lábúakat, és garantált, hogy a Soundon sem fognak a színpad előtt alfában ücsörögni a népek.
Aztán itt lesz nekünk Boca 45 Bristolból. Ennek megfelelően a zenéje tartalmaz valamit, a sejtelmes nagyvárost körüllengő borúból. Ne feledjük, a trip-hop apostolai, a Massive Attack is innen indította el hódító útját. De nem kell parázni, Boca nem világfájdalommal fogja lesült vállainkat terhelni, hanem szokásához híven egy nosztalgikus, elektronikus, latinos beütésű műsorral áll elő, melyre akár a szüleidet is elhozhatod ropni. Tiszta 60-as évek.
A német Rainer Trüby valószínű nem lesz ismeretlen a rutinos soundozóknak, hiszen már fellépett az eseményen 3 évvel ezelőtt. Igaz, akkor trióban, most viszont szólóban fogja nyomatni. Őrá sem lehet rásütni az egyoldalú kifejezést. Az elektronikába belepakol mindent, amit lehet. Jazzt, latin ritmusokat és népi motívumokat, így máris lesz egy újabb alkalom egy kiadós, ámde kifinomult seggrázásra.
Ha valakinek még ezek után sem lett csömöre a nu jazztől, az tovább örömködhet a német Jazzanova muzsikájára, mely egy össznépi DJ kollektíva Berlintől egészen Münchenig. Claas Bieler, a csoportosulás egyig tagja most egy DJ-settel fogja a nagyközönség elé tárni a Jazzanova nem mindennapi világát.
Drakulady

mymusic.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.