Saturday, July 13, 2024
spot_img

Latest Posts

G3: Joe Satriani, Steve Vai és Steve Morse augusztusban az Arénában

A fantasztikus rockgitárosokat felvonultató G3 produkció ismét koncertet ad Magyarországon: Joe Satriani amerikai gitárvirtuóz turnésorozata augusztus 1-jén a Papp László Budapest Sportarénában Steve Vai-jel és Steve Morse-szal kiegészülve lesz látható és hallható.

    A koncert három különböző zenekar előadásából áll, ezek egyenként 40-45 percig tartanak, a közös G3 jam a végén lesz – közölte a koncertet szervező ShowTime Budapest szerdán az MTI-vel.
A G3-at Joe Satriani alapította 1996-ban. Az élő fellépésekre kialakított produkció a kezdetektől számos különleges képességű gitárost vonultatott fel. Az augusztusban Budapesten játszó Satriani, Vai és Morse mellett például Eric Johnson, Kenny Wayne Sheperd, Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Robert Fripp, Paul Gilbert, Uli John Roth, Michael Schenker és Adrian Legg lépett fel a G3-mal.
Az 1956-ban Londonban született Joe Satrianit 1987-es, igazi áttörést jelentő lemeze, a Surfing With The Alien óta sorolják a világ élvonalbeli gitárosai közé. Több mint 10 millió eladott lemezzel, 14 Grammy-jelöléssel és számos különböző díjjal a háta mögött továbbra is a modern rockgitár lehetőségeinek határait feszegeti. Széles körben a rockzene történetének egyik legkomolyabb technikai tudással rendelkező és legelismertebb gitárosaként tartják számon. Saját bevallása szerint Jimi Hendrix inspirálta arra, hogy gitározni tanuljon.
Az 1980-as és az 1990-es években gitártanítással kezdte karrierjét, és olyan sztárokat oktatott, mint Kirk Hammett (Metallica) és Steve Vai. A Surfing With The Alien című lemez megjelenése óta a vezető gitármagazinok olvasói rendszeresen Satrianit szavazzák meg a legjobb gitárosnak. Mick Jagger is őt választotta első szólólemeze világkörüli turnéjának gitárosaként, a Deep Purple pedig annak idején japán és európai turnéjára kérte fel szólógitárosnak. Számos sikeres szólólemeze után 1996-ban két gitárostársával, Steve Vai-jel és Eric Johnsonnal G3 néven világkörüli turnéra indult: az időnként cserélődő gitárhősök triójának turnéja azóta hagyománnyá vált, és telt házzal játszanak világszerte.
Satriani tavaly a Van Halen tagjaival, Sammy Hagarrel és Michael Anthonyval, valamint Chad Smith-szel (Red Hot Chili Peppers) megalakította a Chickenfoot nevű supergroupot. Rendkívül sikeres debütálólemezük Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában is díjesőt hozott, a Classic Rock magazin 2009 legjobb új zenekarának választotta a csapatot.
Az amerikai gitáros legutóbb 2010-ben játszott Budapesten, akkor is az Arénában, előtte 2004-ben a G3-vel (akkor éppen Steve Vai-jel és Robert Frippel), 2006-ban pedig szólóban járt Magyarországon.
Az 51 éves Steve Vai elsősorban Jimi Hendrix és a Led Zeppelin hatására ragadott gitárt, a technikát egyrészt a világhírű Berklee School of Musicban, másrészt Joe Sartiani útmutatásai alapján tökéletesítette.
Pályafutása kezdetén, 1980-ban már játszhatott a szintén példaképei közé tartozó Frank Zappával, akinek több számát átdolgozta. Turnézott a nyolcvanas években Van Halennel is. Első lemeze, a saját kiadású Flex-Able 1984-ben jelent meg, azóta tíz sorlemeze került a boltokba. Háromszor is megkapta a Grammy-díjat, legutóbb 2009-ben.
A szintén amerikai, 57 éves Steve Morse leginkább a Dixie Dregs alapítójaként ismert, és 1994 óta a Deep Purple-nek is tagja. Karrierjét a rock mellett a country, a funk, a dzsessz, a klasszikus zene és ezek fúziói egyaránt végigkísérték. Egy rövid munkafolyamat keretében a Kansas együttessel is dolgozott a nyolcvanas évek közepén.
Morse virtuóz gitárjátéka mellett sokrétű zeneszerzői készségeiről is ismert. A Guitar Player magazin öt éven keresztül választotta a világ legjobb gitárosának, John Petrucci (Dream Theater) a legnagyobb hatású gitárosnak tartja. Negyvenhét albumot készített eddig.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.