Sunday, June 16, 2024
spot_img

Latest Posts

„Folyton listákat írunk” – Pendulum

A drum and bass-en alapuló, de számos más stílusjegyet is magába olvasztó ausztrál-brit zenekar különleges zenei egyvelege mellett energikus és látványos koncertjeivel robbant be a köztudatba. Tavalyi Balaton Soundos fellépése után idén főzenekarként tért vissza hazánkba a Pendulum.

A VOLT-os koncert előtt Gareth McGrillen és Ben Mount mesélt nekünk dalszerzésről, inspirációról és az In Flames-ről.

– Rengeteg különböző jellemzést lehet olvasni a stílusotokról, ezen a fesztiválon például „dark drum’n’bass”-ként is emlegették a zenétek. Mi volt a legjobb és a legborzasztóbb elnevezés, amivel eddig találkoztatok?
Ben: – A legjobban az tetszett, amivel az idei Download fesztiválon harangoztak be minket. Valahogy így hangzott: „Lehet, hogy a közönség nem fogja annyit hallgatni a Pendulum zenéjét, mint a Slayerét, de pont olyan keményen fognak zúzni rájuk, mint a Slayerre”. Ennek nagyon örültünk!
Gareth: – Nem is tudom, vannak tök jók, és persze vannak rosszak is, de azokról megpróbálok tudomást se venni. Komolyan, nem is emlékszem egyre sem. Csak elolvasom ezeket gyorsan, aztán egyből ignorálom is.

Nagyítás

Nagyítás

– Hogyan születik egy Pendulum-dal?
Gereth: – Vagy előre megvan a koncepció, és úgy látunk neki, vagy minden egy ötlettel kezdődik, amit leírunk vagy felveszünk, aztán szépen abból építkezünk. Általában sokat válogatunk a különböző felvételek, ötletek közül, aztán továbbítjuk őket Bennek vagy Kevinnek, hogy ők is adják hozzá a saját részeiket. Persze attól is függ az egész, hogy van-e valami konkrét célunk a dallal. Például a nemrég kiadott remixünknél, amit a War of the Worlsdhöz a Glastonbury fesztiválra készítettünk, tudtuk pontosan, hogy mit akarunk, és egyenesen azt is csináltuk.
Ben: – A Pendulumban egy dal születése egy hosszú-hosszú folyamat. Hetekig, hónapokig is eltart, amíg pofozgatunk egy számot.
– Dolgoztatok már fel Metallicát, Coldplay-t és Led Zeppelint is. Hogyan választjátok ki ezeket a dalokat?
Ben: – Jöhet bármi, amivel ki tudjuk akasztani az embereket! Vagy persze olyan dalok, amik nagyon tetszenek. Sokszor előfordul, hogy egy konkrét célból készül a feldolgozás, ilyenkor pedig eleve adott, hogy miből készítjük.
– Készítettetek egy dalt közösen az In Flames-szel. Könnyű volt megnyerni őket?
Gareth: – Túl könnyű is! Azt hittük, hogy nemet fognak mondani, hogy utálnak minket, és le se szarják a lemezeinket, aztán kiderült, hogy Anders nagy rajongónk, megmutatta a zenénket a többieknek, és már ott is voltak a stúdióban.
Ben: – Nagyon barátságos, jó fej srácok!
– Ha ilyen jól kijöttetek egymással, egy közös turné nem merült fel? Vagy az túl merész elképzelés lenne?
Ben: – Az lenne, mivel szerintem elég kicsi kettőnk közönségének a közös metszete, és valószínűleg nekik azért nincs is olyan nagy táboruk, mint nekünk. A mi rajongóink közül sem biztos, hogy túl sok embert szórakoztatnának. Pont ez a szépsége azonban a közös dalnak! Zeneileg sok közös pontunk van, mégis két külön világ vagyunk, amit így össze tudtunk hozni, de egy turné során mindez már nem működne.

– Inkább az elektronikus, vagy a metál zenéből nyeritek az inspirációt a saját dalaitokhoz?
Ben: – Mindenképp az elektronikus zenékből inkább, de persze azért sok metált is hallgatunk. Ha konkrét zenei hatásokról beszélünk, az sokszor a pillanat műve, és nálunk gyakran hétről hétre változik. Ami igazán fontos, hogy ha zenét írsz, minél több minden legyen rád hatással, és ezek folyamatosan változzanak, újuljanak meg.
Gereth: – Minden változik, nálunk meg a Pendulumban főképp. A következő album egy következő lépés kell, hogy legyen az evolúcióban.
– Valahol nyilatkoztátok is, hogy a 3. lemezetekre az első kettő hatott. Ezek szerint a negyedikre a harmadik fog?
Gereth: – Igen! Amúgy ez az, amit már vagy milliószor elmondtam, de senki se figyelt oda rá, te vagy az első, köszönjük!
– Hogy álltok új dalok terén? Írtok dalokat a turné alatt?
Gereth: – Igazából nekiláttunk már a dalszerzésnek, és van is rengeteg ötletünk, de úgy döntöttünk, hogy tartunk egy kis szünetet…
Ben: – Van minden a tarsolyunkban, house, metal, dubstep, drum and bass…Szóval zenét folyamatosan írunk, egy album elkészítése azonban már más dolog, és nem is akarjuk most Rob és Gareth nyakába varrni. Már vagy 5 éve turnézunk, úgyhogy szeretnénk kicsit hazamenni előbb.
Gereth: – Igen, mindenképp! Nekem van egy gyerekem, és nem szeretném, ha úgy nőne fel, hogy nem ismer engem…

Nagyítás

Nagyítás

– A legutóbbi lemezeteken fúvósok is szerepelnek. Nem terveztétek bevonni őket a turnéba esetleg?
Ben: – Volt egy speciális A Radio 1-es koncertünk, ahol szerepeltek, és az tök jó volt, de turnéra nem terveztünk ilyesmit. Talán majd egyszer, nem lenne rossz…Amúgy a klasszikus zenészek piálnak a legtöbbet, tudtad? Rosszabbak, mint a rockerek, ezt hallottam.
– És ti szoktatok koncert előtt inni?
Gereth: – Áááá, dehogy, mi soha! (mosolyog)
– Olvastam valahol, hogy összeírtatok egy hosszú listát, és végül a Pendulum maradt, így jött a zenekar neve… Emlékeztek, hogy mik voltak még azon a listán? 
Gereth: – Nálunk minden ilyen demokratikusan zajlik, ha szavazni kell valamiről, úgyhogy folyton listákat írunk. Időnként még a dalszövegeket is így választjuk ki, és minden mást. Egyre csak rövidítjük és rövidítjük a listákat, mígnem marad kettő, ami közül választunk. A Pendulum név is pont így született, de már nem emlékszem, hogy milyen más ötletek voltak, pedig nemrég jött szóba pont ez. Csupa hülyeség volt, pont, mint a Pendulum.

est.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.