Wednesday, November 29, 2023
spot_img

Latest Posts

Fergeteges siker a Budapesti Operettszínházban

Dancs Annamari “ karate-hercegnőt” játszik

Rendhagyó operettet mutatott be a Budapesti Operettszínház január 25-én. Ábrahám Pál Viktóriája zenéjében, szereposztásában és rendezésében is különleges előadás, sláger-operett”, tele van olyan dallamokkal, amelyek mindenki számára ismerősek. Ehhez a műhöz a rendező, Béres Attila olyan látványt és szöveget álmodott, amely a darabot nagyon maivá, mindenkiről és mindenkihez szóló előadássá teszi. Nem csoda, hogy a jegyek elővételben már hónapokra elkeltek, a közönség pedig tódul az előadásokra.

A szerző, a kalandos életű Ábrahám Pál, a két világháború közötti időszak egyik legismertebb és legsikeresebb operett-komponistája volt. Bejárta az egész világot, rajongott az amerikai dzsesszért, munkáiért pedig még a hangosfilmipar is versengett. Volt karmester, bróker és sajnos, páciens a pszichiátrián is… Talán ez a sokszínű élet az oka, hogy operettjei kicsit eltérnek a megszokottól. Természetesen itt sem hiányozhat a primadonna és a bonviván szerelme, a lenyűgöző dallamok és a happy end. Akad azonban, amiben a zeneszerző nem követi a hagyományos operettek jellemzőit.


Ebben a darabban két táncos komikus és két szubrett színesíti a bonviván és a primadonna szerelmének történetét. Már csak ettől sem szokványos operett a Viktória. Maga Ábrahám Pál sem törekedett arra, hogy egy hagyományos értelemben vett nagyoperettet írjon. A zenei világa is inkább az amerikai hatásnak köszönhető finom dzsessz muzsika és az operett keveréke, amit zseniálisan vegyített még a magyar népzene elemeivel is. A végeredmény olyan dalok sora lett, mint a Honvéd banda, a Pardon Madame, az Ahol az ember felmászik a fára vagy éppen a Good night. Kell ennél több? Ez egy sláger-operett” – mondja a darab rendezője, Béres Attila, aki nem hétköznapi díszletbe álmodta bele a darab szintén nem hétköznapi meséjét. Az előadás alatt megjárunk egy oroszországi hadifogolytábort, aztán egy amerikai nagykövetségen találjuk magunkat Japánban, melyet szintén egy amerikai nagykövetség követ, de már Szentpétervárott. A történet pedig hol máshol végződhetne, mint Magyarországon, Viktória magyarországi birtokán, Dorozsmán.

A Viktóriában, Frankó Tündével és Fischl Mónikával a címszerepben, olyan nagyszerű színészek lépnek színpadra, mint Huszti Péter, Jantyik Csaba, Dolhai Attila, Homonnay Zsolt, Vadász Zsolt, Szendy Szilvi, Dancs Annamari, Kékkovács Mara, Vágó Zsuzsi, Csonka András, Kádár Szabolcs, Peller Károly és Kerényi Miklós Máté.

„Mindenképp egy újszerű Viktóriát láthat majd a közönség, mind díszletében, szövegében, stílusában és előadásmódjában szokatlan lehet ez a feldolgozás. Nagyon élveztem a próbaidőszakot Béres Attilával, hiszen már rég vártam, hogy engem instruáljon. Valamikor a ‘90-es évek végén, az én pályafutásom elején együtt játszottunk a Marosvásárhelyi Rádió kabaréjában, azóta is sokszor elemlegettük azt a jelenetet. Most , sok-sok év utána Budapesti Operettszínházban, a Viktóriának köszönhetően nagyon sokat tanultam Attilától, színházról, műfajról, emberségből. Egy rendkívül temperamentumos japán csajt, Lia Sant, Viktória sógornőjét játszom” – mesélte Dancs Annamari. „Számomra szubrettként újdonság volt, hogy karate betétek is vannak a jeleneteimben. Az „Ittam egy kis pityókát” című számomnál, egy báljelenetben Béres Attila kitalálta, hogy ne csak illuminált állapotban dülöngéljek jobbra balra, miközben a körülöttem lévő urak próbálnak engem elkapni, kikapni, megfogni, hanem bánjak is el velük a végén, így a szám végére “összeverem” az összes férfit , aki a közelembe jön. ” – számolt be Annamari, aki szerint egy biztos: jó hangulatú előadásokat láthat majd a közönség.

Amikor magyar zeneszerző munkáját tűzi műsorára a teátrum, az mindig az átlagnál sokkal szívmelengetőbb érzés. Nem volt meglepő, hogy a közönség mindkét szereposztás premierjén állva ünnepelte ezt a slágerekkel teli operettet, Ez az a műfaj, amiben mi magyarok tényleg zseniálisak és utánozhatatlanok vagyunk, méltán Hungarikum… A Viktória bemutatásával a Budapesti Operettszínház egy újabb deszkával erősíti a világörökség színpadát.

Összeállítás az Operett.hu, a Színház.hu, a Színpadfotó.hu, a Fidelió.hu írásai alapján.

Szerzők: Kodova Michaela, Patti,

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.