Friday, December 9, 2022
spot_img

Latest Posts

Ezer erdőről mesél a Magashegyi Underground

Erdei sétára invitálja a hallgatókat most megjelent első albumán a Magashegyi Underground; Bocskor Bíborka énekesnő és csapata érett munkát tett le az asztalra több mint hároméves működés után.

– A lemez előfutára az év elején ingyenesen letölthetővé tett négyszámos EP, a Szívtakarítás volt; erről azonban végül csak az akkori címadó dal került fel az alternatív csapat stúdióalbumára, az Ezer erdőre. “Mi nem dalgyárnak tekintjük a zenekari működést, nem létezik számunkra kényszerítő erő. Korábban valóban úgy gondoltam, hogy a Szívtakarítás számai rajta lesznek majd a teljes albumon is, de a dolgok állandóan változnak körülöttünk, készültek új számok, amelyek mindent felforgattak. Úgy érzem, egységes lett az anyag és a dalokat összeköti egy képzeletbeli séta az erdőben” – fejtette ki a frontember.

A Magashegyi Underground nem a slágerekre hegyezte ki a történetet: az Ezer erdő első dala, a Suttogó egy instrumentális szerzemény, a második, a Lány iPoddal pedig egy rövid daltöredék; a lendület csak a harmadik trackkel, a Metróhuzattal indul be. “Szerettünk volna egy ívet adni a lemeznek, ha úgy tetszik, a Suttogó a becsalogatás az erdőbe” – fogalmazott ennek kapcsán az énekesnő.
A zenék a hattagú együttes közös munkájából születtek, a szövegek túlnyomó részét Tariska Szabolcs (Péterfy Bori & Love Band, Amorf Lovagok) szerezte, kettőt Bocskor Bíborka írt, egy pedig Parti Nagy Lajos Nyár, némafilm című versére készült. Utóbbi kapcsán az énekesnő megjegyezte: olyasmi történt, mintha elszavalta volna a verset, csak énekelve tette ezt, nem szerette volna túldíszíteni.
Bocskor Bíborka elmondta: bár tudja, a hagyományos értelemben vett CD-piac már a múlté, mégsem akarták elkerülni, hogy fizikai formátumban is megjelentessék a debütalbumot (a Tom-Tom Recordsnál). Hozzáfűzte: meghallgatásra egy időre az interneten is elérhetővé tették a lemezt.
A CD mellett egy koncert DVD is található a kiadványban; a Magashegyi Underground ezt tavasszal rögzítette a szeánsz-koncertsorozat részeként a Metropol Stúdióban. A DVD-n látható-hallható összesen tíz dal közül négy nem is szerepel a CD számai között.
“Nem egy szokványos koncert ez, és megmaradt olyannak, amilyen volt: benne vannak a rontások, a beszélgetések. Az egész olyan, mint egy lelki kitárulkozás, és a készítők, Merényi Dávid és csapata ragaszkodott ahhoz, hogy ne vegyük ki belőle ezeket a részeket. A képi megvalósítást azzal is színesítettük, hogy tükröket tartottunk a színpadon, amelyeket reflektorfényekkel világítottak meg” – idézte fel Bocskor Bíborka.
A lemez grafikai munkáit Kilfish készítette, aki a zenekar új honlapját is megtervezte, és korábban a Bëlgával dolgozott már együtt. “Szerettük volna, ha egy meseszerű, misztikus világ kapcsolódik az albumhoz, és Kilfish volt az, aki az erdőt megálmodta a medvével, rókával, bagollyal, nyuszival, madarakkal” – jegyezte meg Bocskor Bíborka.
A Magashegyi Underground rengeteget koncertezett az idén, ott volt a legtöbb fesztiválon, játszott Erdélyben, Szlovákiában és vidéken is. Szilveszterkor a fővárosi Dürer kertben lépnek fel. A Szeplős váll című dalt, amellyel 2007-ben feltűntek, manapság is előadják élőben; az énekesnő szerint nem tudják megunni, mert a közönség ma is örömmel fogadja tőlük. “Jövőre is sok fellépést tervezünk, és megálmodtuk az Ezer erdő folytatását, az Ezer várost, az lesz a következő lemez” – mondta Bocskor Bíborka.
MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.