Sunday, November 27, 2022
spot_img

Latest Posts

Eurovíziós Dalfesztivál – Malmö a 2013-as verseny házigazdája

Loreen1Malmőben rendezik az Eurovíziós Dalfesztivált 2013-ban: a svéd közszolgálati televízió döntése alapján a helyi Arena lesz a verseny helyszíne, nem pedig a szintén pályázó stockholmi Friends csarnok.

    Svédország azért lehet jövőre az Eurovíziós Dalfesztivál házigazdája, mert az idei májusi bakui versenyt egy svéd előadó, Loreen nyerte Euphoria című számával.
Eva Hamilton, a svéd köztelevízió vezérigazgatója elmondta: azért döntöttek Malmö mellett, mert bár a stockholmi helyszín is alkalmas a dalfesztivál megrendezésére, Malmőben ezt kisebb költséggel tehetik meg. Hozzátette, sokszínűségével és infrastruktúrájával Malmö közelebb áll a kontinenshez és beleillik a dalfesztivál nemzetközi hangulatába. A 2013-as döntő május 18-án szombaton lesz.
A Malmö Arenában 15500 néző fér el. Malmö – Stockholm és Göteborg után – Svédország harmadik legnagyobb városa, 300 ezer lakossal. A televízióban megkérdezett malmőiek örömmel fogadták a hírt; azt mondták, jó lehetőségnek látják, hogy városukat szerte a világban  megismerhetik. A rendezők több mint negyven országból várnak előadókat a jövő évi dalfesztiválra.
Loreen május 26-án győzött az Euphoriával az 57. Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében Bakuban: az előadó minden idők második legmagasabb pontszámával nyerte meg a versenyt, miközben Európa-szerte mintegy 120 millió televíziónéző követte nyomon a versenyt. A Magyarországot képviselő Compact Disco a 24-ik lett.
A 28 éves, marokkói berber származású Loreen (született Lorina Zineb Noka Talhaoui) 2004-ben egy svédországi televíziós tehetségkutatón tűnt fel. Az Eurovíziós Dalfesztivál történetében idén immár ötödször született svéd győzelem, az elsőt 1974-ben, a később világhírűvé vált ABBA együttes aratta Waterloo című dalával.
A versenyt az Európai Műsorsugárzók Szövetsége (EBU) rendezi.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.