Saturday, May 18, 2024
spot_img

Latest Posts

Eurovíziós Dalfesztivál – Magyarország a 15-ös rajtszámot kapta

Kisorsolták kedden a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválon résztvevő országok fellépési sorrendjét, Magyarország a 15-ös rajtszámot kapta.

     Elsőként Montenegró, majd Izland, Görögország, Lettország, Albánia, Románia, Svájc, Belgium, Finnország, Izrael, San Marino, Ciprus, Dánia és Oroszország képviselője lép színpadra a május 22-i első elődöntőn. A magyar együttes után még az Ausztriából, a Moldovából és az Írországból érkező előadókat hallhatja a közönség. Finnország, Írország, Ukrajna, Litvánia és Spanyolország saját magának választhatta meg a rajtszámot. Magyarország 2005, 2008 és 2011 után kapta ismét a 15-ös rajtszámot – olvasható az eschungary.hu oldalon.
A bakui 57. Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarországot a Compact Disco képviseli a Sound of Our Hearts című dallal májusban. A Compact Disco a magyar elektronikus zenei színtér egyik legtehetségesebb képviselője. 2008-ban alakult meg, eddig két stúdióalbumot készített: a Steroid 2009-ben, a II-es lemez tavaly jelent meg a CLS Music kiadásában. A zenekarban Lotfi Behnam mellet Pál Gábor billentyűs hangszereken játszik, Sándor Attila basszusgitározik és Walkó Csaba énekel.
Idén 43 ország vesz részt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett versenyen. A dalfesztivált ezúttal azért rendezik Bakuban, mert tavaly Düsseldorfban egy azeri duó, Ell és Niki nyert Running Scared című dalával. Az idei versenyen olyan dalok indulhatnak, amelyeket 2011. szeptember 1. előtt nem publikáltak és koncerten sem adtak elő. Nem szerepelhet a versenyben feldolgozás, és a dalok legfeljebb három perc hosszúak lehetnek.
Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jeney Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban. A korábbi győztesek közül sokan világsztárokká váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John vagy a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza és az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.