Monday, May 20, 2024
spot_img

Latest Posts

Eurovíziós Dalfesztivál – Kiírták A Dal pályázatát

Idén is pályázaton keresik azt a dalt, amelyik Magyarországot képviseli az Eurovíziós Dalfesztiválon. A jelentkezők pályaműveikkel november 25-ig nevezhetnek.

    A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hétfőn hozta nyilvánosságra az idei pályázati feltételeket.
“A Dal nem tehetségkutató műsor. Az immár ötödik alkalommal képernyőre kerülő dalválasztó show legfontosabb célja, hogy új, igényes és minőségi magyar dalok szülessenek, amelyek közül a szakmai zsűri és a nézők közösen választják ki az egész országot képviselő művet. Ezért a versenyre csak olyan előadó és együttes nevezhet, akinek korábban már jelent meg zenei albuma vagy országosan játszott rádió-, illetve televízió-felvétele, és rendelkezik zenei kiadóval kötött érvényes lemezszerződéssel és/vagy saját menedzserstábbal” – szerepel az MTI-hez eljuttatott közleményben.
A magyar nyelvű dalszövegek mellett angolul, valamint Magyarország területén élő kisebbségek és etnikumok nyelvén íródott pályaműveket is vár a zsűri, azonban minden dalhoz csatolni kell a szöveg magyar fordítását is. Az MTVA számít a külföldi szerzők dalaira is, az ő pályázatuk akkor tekinthető érvényesnek, ha olyan magyar állampolgárságú vagy magyar anyanyelvű előadó énekli fel, aki a pályázati kiírás minden további feltételének is megfelel.adal2016
A Dal 2016 részletes pályázati kiírása a www.mediaklikk.hu/dal címen érhető el. Idén november 25-én éjfélig lehet beküldeni a pályázati anyagokat. A pályázatokat zárt borítékban, ajánlott levélként kell postára adni. November 23. és 25. között az MTVA székházának A portáján is átveszik a pályázatokat 10 és 18 óra között.
A pályaműnek tartalmaznia kell a hangzóanyagot audio fájl és mp3 formátumban CD-n, valamint a dal szövegét, illetve ha az nem magyar nyelvű, annak magyar fordítását is CD-n. A határidőig beérkezett, a feltételeknek megfelelő versenydalok közül egy szakmai előzsűri választja ki azokat, amelyek az élőben sugárzott nemzeti elődöntőkön versenyezhetnek.
A pályázati feltételek között szerepel, hogy a benevezett szám (dalszöveg és zene) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba vagy médiafelületre (televízió, rádió, internet) és nem hangozhatott el nyilvános előadáson 2015. szeptember 1. előtt. A dal maximális időtartama három perc lehet, az előadók csak magyar állampolgárok vagy magyar anyanyelvűek lehetnek és 2016. május 10-ig, az Eurovíziós Dalfesztivál első stockholmi elődöntőjéig be kell tölteniük 16. életévüket.
A résztvevő társaságok (Magyarországon a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.) dönthetik el, hogy előadóművészük az Eurovíziós Dalfesztiválon milyen nyelven énekel. A színpadon az előadás kizárólag félplaybackben történhet, tehát csak az énekhang élő, a zenei kíséret minden esetben felvételről szól. Hangszerek csak díszletként használhatók, nem szólhatnak élőben.
Tavaly 351 dallal pályáztak A Dalba. A győztes, Csemer Boglárka Boggie, aki Magyarországot képviselhette idén májusban Bécsben, Wars For Nothing című számával a 20. helyen végzett az Eurovíziós Dalfesztiválon.
Az évente több mint 100 millió nézőt vonzó Eurovíziós Dalfesztivált jövőre Svédországban rendezik meg, miután Bécsben a svéd Mans Zelmerlöw győzött Heroes (Hősök) című dalával.
Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jeney Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban. Eddig 26 ország győzött az Eurovíziós Dalfesztiválok történetében, a legtöbb győzelem – hét – az íreké. A dalfesztivál eddigi győztesei között számos akkori vagy későbbi világsztár volt, köztük az olasz Gigliola Cinquetti (1964), a luxemburgi France Gall (1965), az osztrák Udo Jürgens (1966), a brit Lulu (1969), a svéd ABBA (1974), az ír Johnny Logan (1980, 1987), svájci színekben a kanadai Céline Dion (1988), az olasz Toto Cutugno (1990) vagy a brit Katrina and the Waves (1997).

 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.