Saturday, July 13, 2024
spot_img

Latest Posts

Eurovíziós Dalfesztivál – A zsűrik előtt játszott a Compact Disco

Az első elődöntőben részt vevő országok zsűrijei előtt mutatta be produkcióját hétfőn késő este (helyi idő szerint már kedden) Bakuban az Eurovíziós Dalfesztivál 18 előadója, köztük a magyar Compact Disco zenekar, amely profi előadásával meggyőző teljesítményt nyújtott a főpróbán.
Az első elődöntőt ugyan csak kedden este tartják az azeri fővárosban néhány hete átadott impozáns látványú és méretű Kristálycsarnokban (Crystal Hall), ám a részt vevő országok öt-öttagú szakmai zsűrije hétfőn tekintette meg a produkciókat. A főpróba már fizető nézők előtt zajlott.
A zsűrik – teljes titoktartás mellett – pontoztak is, ez adja a versenyzők értékelésének egyik felét, a másikat a tévénézők szavazatai: a keddi első elődöntőben az utolsó dal elhangzását követő 15 percben lehet sms-ben voksolni, de az egyes országok szavazói saját fellépőiket nem értékelhetik. A kétféle pontszám kombinációja alapján fog eldőlni, hogy a keddi elődöntő 18 előadójából melyik tíz kerül a május 26-i fináléba. Hasonló szabályok alapján jut be tíz másik induló a csütörtöki második elődöntőből a 26-os döntőbe, ahol hat kiemelt ország előadója már ott van.
A zsűris főpróbán a Magyarországot képviselő Sound of Our Hearts című, 15-ikként elhangzott dal előadását a kontinens alakját színes vonalakból formázó háttérvetítés kísérte, és kétszer lángcsóvák is fellobbantak a színpad szélén. A frontember, Walkó Csaba olykor a kifutóra lépett ki énekelni.
“Felrobbantunk, az egész zenekar odatette magát. Úgy gondolom, hogy ha kedden is ezt tudjuk nyújtani, akkor elégedettek lehetünk” – fogalmazott Walkó Csaba az öltőzőbe menet az MTI-nek.
Lotfi Begi, a csapat groove-okért, extra zenei sávokért, valamint effektekért felelős tagja is mosolygós volt és szintén elégedettségét fejezte ki, Pál Gábor billentyűs pedig megemlítette, hogy a bár a nézők egyelőre nem töltötték meg a csarnokot, a produkció fogadtatása bíztató volt. Az “elektronikus” zenét játszó CompactDiscónak Sándor Attila basszusgitáros is tagja, a produkciót Bakuban még a hangszeres Szakos Krisztián és a vokalista Wéber Helga egészíti ki a színpadon.
A főpróbás produkciók közül az orosz színekben induló udmurt nagymamák, a Party For Freedom című dalban a népzenét a feszes ritmusokkal párosító Buranovszkije Bábuski vívta ki a helyi közönség legnagyobb tetszését, de a görög, a ciprusi és az ír induló is rendkívül látványos és sikeres produkciót mutatott be.
Az Eurovíziós Dalfesztivált idén 57-ik alkalommal rendezik meg. A házigazda azért Baku, mert tavaly a düsseldorfi versenyen egy azeri pár, Ell és Niki győzött Running Scared című dalával. A bakui elődöntőket és a szombati döntőt a Magyar Televízió élőben közvetíti a helyszínről.

MTI
 

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.