Sunday, May 19, 2024
spot_img

Latest Posts

Eurosonic fesztivál Groningenben, magyar fellépőkkel

Az Intim Torna Illegál és a Kerekes Band is fellép az egyik legnagyobb európai szakmai fesztiválnak tartott Eurosonic-on a hollandiai Groningenben; az új előadókat bemutató, szerdától szombatig tartó rendezvényen mindkét magyar csapat a pénteki programban lép fel.

    “A tavalyi Sziget fesztiválon az MR2 színpadon játszottunk és elég jó hangulatú volt a koncert, mondhatni, partyhangulat alakult ki. Mint utólag megtudtuk, ott volt a Eurosonic fesztivál néhány szervezője is, akik elmondták, hogy nagyon tetszett nekik a produkciónk. Ősszel be is neveztünk a Eurosonic-ra, novemberben pedig közölték, hogy kiválasztottak minket” – idézte fel Kiss Sándor, az Intim Torna Illegál (ITI) basszusgitárosa, vezetője az MTI-nek.
A Eurosonic-Noorderslag egy úgynevezett showcase fesztivál, az új tehetségeket kutató koncertek mellett zenei konferenciákat és más programokat is tartanak mintegy háromezer szakember részvételével. Az eseményt jelentős médiafigyelem, televíziós és rádiós élő adások kísérik. Korábban olyan későbbi sztárzenekarok tűntek fel a Eurosonic-on, mint a Franz Ferdinand, a Ting Tings vagy a Peter Bjorn and John.
Napjaink egyik legnépszerűbb hazai klubkoncertzenekara, az Intim Torna Illegál két évvel ezelőtt alakult a Kistehén Tánczenekar négyötödéből. Az ITI városi partyrockra épülő, tavaly megjelent első stúdióalbuma, a Cirkusz közönség- és szakmai körökben egyaránt sikert aratott. A zenekarban Kiss Sándor mellett Dorogi Péter (gitár, ének), Nádasdi János (ütőhangszerek, vokál) és Gálos Ádám (dob, vokál) szerepel. Ők a Kollár-Klemencz László által vezetett Kistehén Tánczenekarral 2008-ban már felléptek a groningeni Eurosonic-on.
“Ilyen lehetőség csak egyszer szokott megadatni egy magyar zenekarnak, mi újra mehetünk, amiért köszönet a sorsnak. Talán most felhívhatjuk magunkra a figyelmet, hiszen amelyik együttes a Eurosonic-on sikert arat, az külföldi lemezszerződést, promóciót, koncert- és fesztiválmeghívásokat kaphat” – mondta Kiss Sándor.
Az idei Eurosonic-ra több mint 3000 európai zenekar jelentkezett, közülük 286-ot választottak ki, ők a fesztivál 42 színpadának valamelyikén adhatnak 45 perces koncertet január 11. és 14. között a hollandiai városban. Az idei fellépők között számos már ismert európai előadó is van, köztük Anna Calvi brit énekesnő, a márciusban Budapesten is fellépő ír instrumentális poszt-rock formáció, a God Is An Astronaut vagy a rock and rollt játszó holland Kings of Oblivion.
Az Intim Torna Illegál a pénteki programban, de már szombaton – 0.20-kor – lép színpadra a patinás Shouwburg színházban (itt játszott négy évvel ezelőtt a Kistehén Tánczenekar is). A helyszín különlegessége, hogy a fellépők a nézőtér fölé épített színpadon játszanak, a közönség e körül helyezkedik el.
“Négy számot angol nyelven adunk elő, a többit magyarul, de ezek előtt is elmondjuk angolul, miről szól a szöveg. A zene, az abból áradó energia nemzetközi, remélem, nagy bulit csapunk majd. Szeretnénk maximálisan kihasználni a kint töltött időt, ezért már csütörtökön szórólapozunk, matricázunk, utcazenélünk a városban” – mondta a zenekarvezető az MTI-nek.
Az új albumán a tervek szerint tavasztól dolgozó Intim Torna Illegál szombaton a ferihegyi repülőtérről egyenesen a Syma csarnokba megy, ahol este a csapat a második születésnapját különleges koncerttel ünnepli a VilágVeleje Fesztiválon.
Egy másik magyar zenekar is fellép az idei Eurosonic-on: a hazai világzenei színtér népszerű formációja, a Kerekes Band szintén pénteken ad koncertet, a groningeni Grand Theatre-ban. A Kerekes Bandet az európai közszolgálati rádiókat és televíziókat összefogó szervezeten, a European Broadcasting Unionon (EBU) keresztül delegálta az MR2-Petőfi Rádió. A csapat groningeni koncertjét egy héttel később, január 20-án leadja a közszolgálati rádió.
A Kerekes Bandben Fehér Zsombor furulyán, Fehér Viktor dobon, Csarnó Ákos brácsán, Námor Csaba kobozon, Kónya Csaba pedig basszusgitáron játszik.
Magyarországról az elmúlt években mások mellett Ákos, a Neo, az Anima Sound System, Dj Bootsie és az EZ Basic is fellépett a Eurosonic-on.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.