Saturday, May 18, 2024
spot_img

Latest Posts

Emlékezni, énekelni, Cseh Tamással ismerkedni…

Miért kezdett énekelni? Hogy ismerkedett meg Bereményi Gézával? Mit gondol a nőkről? Miért tartja magát indiánnak? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphat választ, aki részt vesz a Cseh Tamás-emlékturné valamelyik állomásán. Közben pedig persze a dalai is felhangzanak.
A magyar kultúra napja és Cseh Tamás születésnapja alkalmából szerveztek erdélyi turnét a hatvanhat évesen tavaly elhunyt előadó emlékére. A Micsoda útjai voltak című emlékturné szombaton Kolozsváron kezdődött, majd Marosvásárhelyen folytatódott, ahová a Székelyhon.ro is ellátogatott. A turné java azonban még hátravan.
Aki ellátogat valamelyik fellépésre, az egy tizenöt dalból álló műsort kap, amleyben Orbán Ferenc énekel és gitározik, Lőfi Gellért a billentyűs, Kerezsi Csongor pedig basszusgitározik. Azonban nemcsak a legismertebb dalait hallhatjuk, hanem az előadóművész gondolataival is megismerkedhetünk: ugyanis minden dal előtt egy-egy Cseh Tamás idézet hangzik el, amelyben önmagáról, érzéseiről, a zenéről vall a művész.
Orbán Ferenc amikor elképzelte ezt az estet, nem akarta saját megjegyzéseivel fűszerezni azt. Elolvasta Bérczes László Cseh Tamás című beszélgetőkönyvét, és onnan választott ki gondolatokat, amihez még dalokat is lehet társítani. Az idézeteken keresztül megismerjük a dalnok életét, megtudjuk, hogy kezdett el énekelni, hogy ismerkedett meg Bereményi Gézával, és miért volt köztük mosolyszünet. „Szerettem, hogy a gyengeségeit is felvállalja. A könyvben például bevallja, hogy a Fehér babák című dalban mindig elrontja az akkordváltást” – mondja Orbán Ferenc.
A közönség pedig közben meghallgathatja az Illegalitásban című dalt, a Budapestet, megtudja milyen volt, Amikor Désiré munkásszálláson volt, felelevenítheti a Tangót, A parkett ördögét, Esetleg Editet is. Sőt a három erdélyi zenész még meg is énekelteti a közönségét.
A turné időpontjai:

Január 18., hétfő: Csíkszereda (Nagy István Művészeti Szakközépiskola Aulája, 18 óra)
Január 20., szerda: Gyergyószentmiklós (Művelődési Központ, 19 óra)
Január 21., csütörtök: Nagyszeben (Magyarok Háza, 20 óra)
Január 22., péntek: Sepsiszentgyörgy (Városi Művelődési Ház, 21 óra – Cseh Tamás aznap töltené 67. életévét – a turnét is ezért tartják ebben az időpontban)
Január 23., szombat: Székelyudvarhely (Kalapos Kávézó, 21 óra)
Január 24., vasárnap: Székelykeresztúr (Delfi Pince, 18 óra)
Január 25., hétfő: Kézdivásárhely (Art Café, 20 óra).
Cseh Tamás 2009. augusztus 7-én hunyt el, halála után számos emlékestet szerveztek Erdélyben és az anyaországban is, itt azonban mind ez idáig csupán filmekkel, koncertfelvételekkel emlékeztek rá.
szeklyhon.ro

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.