Thursday, July 18, 2024
spot_img

Latest Posts

Emir Kusturica és a DragonForce a Félszigeten

Emir Kusturica és a The No Smoking Orchestra, a brit DragonForce metálzenekar és a németországi RotFront is fellép a július 18-21. között zajló Félsziget Fesztiválon.

Július 19. az Unza Unza napja a Félszigeten! A balkáni gypsy-punk műfajának megteremtője és legautentikusabb képviselője, Emir Kusturica és zenekara, a The No Smoking Orchestra ekkor veszi birtokba a Félsziget nagyszínpadát. A zenekar megalakulása utáni első években már bizonyította, hogy a legnagyobb fokú intolerancia közepette is létezik olyan zene, amelyre nincs ellenszer, és amelytől nincs olyan láb, amely ne perdülne táncra, és ezt az üzenetet ma már a világ minden pontján egyformán megértik, akkor is, ha a dalszöveg egy ismeretlen nyelven szól.
Kelet-Európa legismertebb rendezője nemcsak a filmfesztiválokon, hanem a legnagyobb zenei fesztiválokon is visszatérő vendégnek számít, például szinte nincs olyan év, hogy ne lépne fel a Sziget világzenei színpadának főműsoridejében – természetesen nem egyedül, hanem Dr Karajlic és a TNSO többi öntörvényű nomádja kíséretében.
Inline image 1
Vannak lassú, középtempós, gyors és még gyorsabb zenekarok. És van a DragonForce. Az 1999-ben alakult brit bandát könnyű felismerni: mindenkinél gyorsabb metálzenét játszanak. Persze nem csak a gyorsaság jellemzi a londoni power-speed csapatot: pozitív kisugárzású, kifejezetten a szórakoztatás céljával írt zenéjüket dallamosság, könnyen megjegyezhető refrének, szimfonikus betétek és kórusok színesítik, szövegviláguk pedig a fantasy-re jellemző, néha parodisztikusan túlzó témákat hoz. 2008-ban Grammy-díjra jelölték őket a legjobb metálzene kategóriában, majd népszerűségük korábban nem tapasztalt magasságokba ugrott a Through the Fire and Flames című dalukkal, amelynek videóklipjét több mint 50 millióan nézték meg a Youtube-on, és a Guitar Hero rajongók a játék legjobb dalának választották.
Herman Li és Sam Totman villámgyors gitárjátékának köszönhetően a DragonForce több millió lemezt adott el, de a zenekar élőben nyújtja a legnagyobb élményt, főleg mióta a korábbi énekes, ZP Theart helyét 2011-ben átvette Marc Hudson. Az új hang új lendületet adott a csapatnak, amely tavaly jelentette meg első lemezét az új felállásban, The Power Within címmel, de idén májusban ismét stúdióba vonulnak, hogy felvegyék a legújabb metálhimnuszaikat. A világ leggyorsabb gitárosaira Romániában először július 19-én headbangelhetnek a rajongók – a Félszigeten!
Inline image 2
Az Emigráns Köztársaság (Emigrantski Republic) néhány prominens lakója igencsak szerencsés: sorozatban másodszor kaptak vízumot a Félszigetre. A Rotfront azonnal táncra perdít orosz reggae, magyar garázsrock, ska, klezmer és hip-hop egyedi keveredéséből születő zenéjével. A zenekar 2003-ban nyitott új fejezetet a világzene nagykönyvében. Az ukrán Jurij Gurzsij és a magyar Wahorn Simon által alapított zenekart könnyen fel lehet ismerni a fesztiválokon, ugyanis az első pár szám után a színpad egybeolvad a nézőtérrel, mert mindenki együtt énekel és táncol az őrült ritmusra. Július 21-én ismét a Félszigeten várnak az emigrantski raggamuffin nagymesterei!
Inline image 3
A Félsziget Fesztivál eddig bejelentett fellépői:
július 18.: Kaiser Chiefs (UK), Paul Kalkbrenner (DE), Utah Jazz & Stamina MC (UK), Șuie Paparude (RO)
július 19: Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra (SRB), DragonForce (UK), Benga (UK), Camo&Krooked (A) feat. MC Youthstar (UK/FR), The Sweet Life Society (IT)
július 20: Ska-P (ESP), Marky Ramone’s Blitzkrieg (US), N.O.H.A. (CZ, DE, US)
július 21: RotFront (DE), Ocho Macho (HU)
 
A Félsziget Fesztivál tizenegyedik kiadására július 18-21. között a kolozsvári Gorbó völgyében kerül sor. A fesztiválra elővételben június 14-ig 150 RON-ért lehet hazamenős bérletet, 180 RON-ért ottalvós bérletet és 50 RON-ért napijegyet váltani az Eventim jegyterjesztő hálózatában és www.eventim.ro oldalon. Bővebb információk: www.felsziget.ro
A Félsziget Fesztivált Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és városi tanácsa támogatja.

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.