Tuesday, July 23, 2024
spot_img

Latest Posts

Elillant évek szőlőhegyén – itt az új Újhold-album!

Két évvel legutóbbi nagylemezük  – a Bájoló –  megjelenése után új hangzóanyaggal jelentkezett a kimondottan versek megzenésítésre létrejött Újhold zenekar.

A Krasznahorkai László (nem az író, hanem a zenész) által vezetett csapat több átalakuláson is átesett az utóbbi időben. A kezdetben zongorára és akusztikus gitárra hangszerelt dalok mára már egyre inkább rockzenei köntösbe öltöztek. Több lett az elektromos gitár, masszívabb, több a dob, és egy állandó basszusgitár is helyet követelt magának. Ebből kifolyólag a tagok száma is megnőtt, hogy a koncerteken hűen tudják tolmácsolni a stúdióban rögzített dalokat.

Az Elillant évek szőlőhegyén címet viselő lemezen 15 dal: Ady, Kosztolányi, József Attila, Babits, Juhász Gyula, Pilinszky versei csendülnek fel, méghozzá olyan zenei köntösben, amelyben talán a nagyközönség még nem találkozhatott velük.

Vannak közismertebb (József Attila: Reménytelenül, Juhász Gyula: Tápai lagzi), és kevésbé ismert költemények a korongon.

Underground, alter, indie, britpop, dark, new-wave  (sorolhatnánk még a stílusokat)…és a megzenésített versek hagyománya találkozik ezen az anyagon.

UjholdCD_kolso-es-belso-hajtasos_mintaMint az előzőn, itt is tetten érhetők a különféle alkalmakra született versek sora: Október 6., Trianon,  Holokauszt. A lemez egyik erénye, hogy ezek – a tematikában eltérő – versek szépen elférnek egymás mellett.

A másik erény az ének szuggesztivitása, amely, mondjuk, elengedhetetlen követelmény egy ilyen produkciónál. A billentyűnek most is jelentős szerepe van a dalok hangzásában. Kijelenthetjük azt is, hogy a dalok lelkét adja.

Nem mondhatnánk, hogy vidám dolgokról van itt szó: magány, bánat, elmúlás, számvetés, halál. A mai ember szorongásai. Mégsem mondható letargikusnak ez a lemez. A zene hangulata (kifejezetten slágeres témák is tetten érhetők) és a költészet ereje, játékossága ellenpontozza ezt a tematikát.

Kifejezetten erőteljesen, lendületesen indul a lemez egy Pilinszky- és két József Attila-verssel.  Pattogó ritmusok, harmonikus dallamok, érdekes kiállások színesítik a verseket. Ezután egy mélyebb, elgondolkodtatóbb tétel következik Kosztolányi Ha negyvenéves.. című verse alapján. Külön megemlítendő még József Attila Nem emel föl című istenkereső verse, melynek drámaisága szinte letaglózza az embert. A visszhangos, bontogatós gitár a ’80-as évek angolszász zenéit idézik. A másik érdekes megközelítés Babits Mihály Erdély című költeményében lelhető fel. Biztos, hogy – jó értelemben vett – irredenta verset ilyen „csomagolásban” ritkán hallani.

Juhász Gyula Tápai lagzijában a kolomp és az elektronikus basszus kiválóan egészíti ki egymást. Sorolhatnánk még az érdekességeket, de fölösleges, hiszen ezeket a versdalokat hallani kell!

Mindenképpen meg kell említenünk a hangmérnök, Balogh Csaba (Csé) lelkiismeretes hozzáállását is, hiszen nélküle ez a lemez – ilyen formában – nem jöhetett volna létre. Nagyon sok kreatív ötlettel segítette a zenekar munkáját.

Valószínűleg a kereskedelmi rádiók nem fogják rongyosra játszani ezeket a dalokat. Abban azonban bíznunk kell, hogy az Újhold megtalálja a megillető helyét a hazai kulturális és zenei palettán.

A teljes lemez letölthető a zenekar honlapjáról:

http://ujholdzenekar.hu/zene/

https://www.facebook.com/pages/%C3%9Ajhold/144481278957078

https://www.youtube.com/playlist?list=PLVEb5x0YgVvHwrKU_mWxM3FU880YcapdM

Krasznahorkai László – ének, gitár, vokál, basszusgitár

Hellenpárt György – billentyűk

Takács Márton – dobok

Közreműködött: Lakner Ádám  – basszusgitár, Balogh Csaba (Csé) – vokál, hangok

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.