Saturday, May 18, 2024
spot_img

Latest Posts

Elhunyt Marshall Grant, Johnny Cash gitárosa

Elhunyt 83 éves korában Marshall Grant, Johnny Cash Tennessee Two nevű zenekarának gitárosa, aki 1954 és 1980 között játszott a világhírű énekessel.

    A mississippi születésű basszusgitáros épp egy Johnny Cash-fesztivállal foglalatoskodott, amikor stroke (agyi érkatasztrófa) érte – tudatta Cash lánya, Rosanne.
Marshall Grant Luther Perkins oldalán egészítette ki a triót, amely óriási sikereket ért el Johnny Cash vezetésével. A banda a “boom-chicka-boom” ritmusról vált híressé. “A Johnny Cash-hangzást együtt teremtették meg” – hangsúlyozta a BBC brit közszolgálati adón (www.bbc.co.uk) Rosanne Cash.
A világhírű énekes lánya elmondta, hogy Grant egy jótékony célokat szolgáló Johnny Cash-fesztivált készített elő: a kezdeményezéssel akartak pénzt gyűjteni a néhai sztár gyerekkori otthonának rendbehozatalára. Az idős zenész azonban rosszul lett, a rendezvényt végül nélküle tartották meg csütörtökön. A gitáros vasárnap halt meg.
Grant és Perkins autószerelőként dolgozott Memphisben, együtt zenéltek, majd 1954-ben munkatársuk, Roy Cash bemutatta őket fivérének, Johnnak. A trió elsőre nem tudta meggyőzni a Sun Records kiadót, de másodjára már sikerrel járt, 1955-től dolgoztak a stúdióban. Eredetileg a Tennessee Three nevet viselték, majd Sam Phillips producer javaslatára Johnny Cash and the Tennessee Two lett a nevük. Együtt készítettek olyan slágereket, mint az I Walk the Line, a Folsom Prison Blues, a Ring of Fire, a Big River és a Cry Cry Cry. A country műfajának megújítójaként tartották számon őket.
Grant 1980-ig játszott Johnny Cash oldalán, majd menedzser lett. Később I Was There When It Happened (Ott voltam, amikor történt) címmel jelentetett meg önéletrajzi kötetet. Utoljára 1999-ben állt színpadon Johnny Cash oldalán. Bár barátságuk sokszor viharos volt, Grant sokat segített az énekesnek, hogy megküzdjön kábítószergondjaival.
A basszusgitáros volt a trió utolsó még életben lévő tagja, Perkinst 1968-ban tűzvészben halt meg, Cash 2003-ban hunyt el. Grant és Perkins az elsők között volt, akiket felvettek a nashville-i zenei hírességek csarnokába 2007-ben.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.