Saturday, July 13, 2024
spot_img

Latest Posts

Edward Powell gitárkoncertje Budapesten

 edward powellA világ egyik legjobb fretless (bund nélküli, vagyis a hegedűhöz hasonlatos) gitárosa, a kanadai Edward Powell a budapesti Indiai Kulturális Központban ad koncertet július 24-én kedden este.

    A klasszikus értelemben vett fretless gitár mellett saját készítésű, háromnyakú ragmakamtaron, a sarod és az úd (oud) keresztezéséből született hangszeren, valamint szitáron és údon is játszik Edward Powell – közölte a központ az MTI-vel.
A sarod húros hangszer, két alapvető fajtája ismert: az egyiknek 10 fő és 15 rezonáns húrja van, a másiknak 8 fő és 12 rezonáns húrja. A hangszer testének anyaga tikfa. Pengetővel szólaltatják meg, ennek anyaga hagyományosan a kókuszdió héja, míg a fogólapon a játékos a húrt körmével lefogva csúszik egyik hangtól a másikig. A sarod egyike azoknak az indiai hangszereknek, amelyek a legrégibb ábrázolásokon is egyértelműen felismerhetők.
Powell hangszerének, a ragmakamtarnak a másik összetevője az arab világ legfontosabb hangszere, az úd. Öt vagy hat dupla bél- vagy nejlonhúros, rövid nyakú, pengetős hangszer. A spanyolok révén a XI-XIII. században került át Európába, és a lant, így a gitár ősének is tekinthető.
Az arabok hite szerint az úd rezonanciája annak köszönhető, hogy a fa, amiből a test készült, magába szívta az ágain pihenő madarak csivitelését. A hagyományos pengető sastollból készült, és egészen a XIX. századig az arab országokban az úd volt a gyógyír bármiféle betegségre. Ahogy a nyugati világban a zongora, úgy az arab világban az úd a “hangszerek királya”.
Edward Powellnek a különleges hangszer lehetővé teszi, hogy kombinálja az indiai rágákat a közel-keleti makám zenével. A muzsikus, aki hatéves korában kezdte zenei tanulmányait, hangszerépítő, világutazó is egyben – írta az indiai központ.
A kedd esti koncertre a belépés ingyenes.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.