Wednesday, May 22, 2024
spot_img

Latest Posts

Dupla lemezbemutató a Gödörben: Ági és a Fiúk + Kampec Dolores

A magyar underground egykori legendás csapata, a Kontroll Csoport két utódzenekara, az Ági és a Fiúk, valamint a Kampec Dolores együtt tart lemezbemutató koncertet csütörtökön a fővárosi Gödör Klubban.

    A belépőjegy mellé az Ági és a Fiúk Ági ’55 című, valamint a Kampec Dolores Evaliyé című frissen megjelent CD-jét kapja ajándékba a közönség. A koncert egyben az Ági és a Fiúk frontembere, az 55. évét nemrég betöltött Bárdos Deák Ági születésnapi bulija – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
A Kampec Dolores öt év után készített új stúdióalbumot; a legutóbbi CD Földanya, Égapa címmel 2006-ban jelent meg. Az Evaliyé című anyag ihletője Krasznahorkai László Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó című, 2003-ban megjelent regénye volt.
A rock, a népzene és a dzsessz hatásait elegyítő együttes az 1983-ban feloszlott Kontroll Csoport egyik utódzenekaraként, Hajnóczy Csaba gitáros és Kenderesi Gabi énekes vezetésével 1984-ben alakult, és a mostani a tizedik lemeze. (Több korábbi anyaguk jelent meg holland, brit és japán kiadóknál.) További jelenlegi tagok: Vajdovich Árpád (basszusgitár, bőgő) és Németh Csaba (dob, ütőhangszerek), a csapatot a fúvós hangszereket megszólaltató Grencsó István egészíti ki.
Az Ági és Fiúk szintén a Kontroll Csoport egyik utódzenekara, Bárdos Deák Ági 1986-ban alapította, miután kilépett a Müller Péter által alapított Sziámiból. A csapatnak három stúdiólemeze jelent meg az egykori Bahia kiadónál (Szív, vér, agy – 1994, Cyber Éva – 1998, Én mindig csak Pest – 2000). A frontember, zeneszerző-szövegíró-énekes Bárdos Deák Ágnes – aki a Bardo nevű formációt is működteti – nemrég ünnepelte 55. születésnapját; az új album ehhez az évfordulóhoz kapcsolódik. A zenekar további jelenlegi tagjai: Antal Szilveszter (gitár), Molnár Gábor (dob) és Horváth Gábor (basszusgitár).
Az Ági ’55 című lemezen szerepel a Kontroll Csoport egyik ismert száma, a Nem én vagyok szlovák nyelvű változata, a Ja nie som tá. A kortárs szlovák költő, Vlado Jancek a dalt dallamra, ritmusra fordította néhány határon túli magyar műfordító nyersfordításából. A CD-n válogatás szerepel a már megjelent dalok feldolgozásaiból, emellett két, eddig ki nem adott szám és egy új szerzemény is van rajta.
A lemez felvételei előtt nem sokkal, idén szeptemberben hunyt el a zenekar szaxofonosa, Újvári János, aki annak idején szintén játszott a Kontroll Csoportban. A csütörtöki lemezbemutató koncerten néhány zenészbarát is közreműködik majd egy-egy számban.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.