Monday, April 22, 2024
spot_img

Latest Posts

Dunán ringatózik a Lamb

A “drum’n’bass beütésű downtempo női énekkel” kategória egyik legértékesebb képviselője a manchesteri Lamb. Louise Rhodes énekesnő és Andrew Barlow producer duója december 4-i, A38-as koncertjén ezúttal egy elektromos bőgőssel kiegészülve mutatja be 5 című legújabb lemezét. Előttük a Volkova Sisters lép fel, s készíti fel a közönséget a jóra, utánuk pedig a RoyalVic dubtechnója szabadítja fel a megmaradt energiákat.
A Lamb dinamikus egyensúlyát a két alapító kontrasztja biztosítja. Lou Rhodesnak már a szülei is folkénekesek voltak, nem meglepő, hogy ő is a mikrofonnál kötött ki, de a dolog nem ment könnyen: bárkivel is próbálkozott, mindenki finom, puha zenét akart az ő finom, puha hangja alá tenni, ő viszont valami szokatlant, izgalmasabbat akart. Ezt csak akkor kapta meg, mikor Andrew Barlow-val találkozott. Andy ugyanis épp ódzkodott attól, hogy énekes zenét csináljon. Amerikában járt iskolába, de már a hiphopból sem a rap, hanem az ütemek érdekelték, és Nagy-Britanniába visszatérve, a techno szerelemeseként is úgy vélte, hogy az igazi tánczene instrumentális.
Lényeg a lényeg: mikor egy közös ismerős 1994-ben bemutatta egymásnak a divatfotózással foglalkozó lányt és a hangmérnökösködő fiút, hamar rájöttek, hogy különbözőségük ellenére is zenei és lelki társak. A közös pontot a drum’n’bass szeretete jelentette, és ez épp elég volt kiindulópontnak.
Azóta koncertek százain Louise és Andrew élőben is megtanult bizonyítani: 1997-ben a Glastonbury fesztivál Jazz/World színpadán például egy elektromos bőgős, két csellista, egy hegedűs és egy fekete tamtamos kíséretében léptek fel. A mostani turnén egy zúzós elektromos bőgővel kiegészülve lépnek fel, s legújabb lemezüket mutatják be.
A Volkova Sisters 2 éve indult, eredetileg Sándor Dániel hangmérnök-gitáros és Berger Dalma énekes-képzőművész szerzőpáros indította a projektet, melynek alapvető célja az volt, hogy minden olyan zenei elképzelés, amelyik más projektjeikbe nem fért volna bele, itt teret kapjon. Saját stúdójukban 2 éve dolgoznak ezen az anyagon, olyan sound-ot keresbe, mely feleleveníti az általuk nagyrabecsült nyolvanas évek dark wave hangulatát, ötvözve a folkot és s shoegaze hatásait. Az album munkálatai közben csatlakozott a csapathoz Kovács Gergely gitáros, aki sajátos gitárhangzását és ötleteit adta a számok befejezéséhez. A csapat tavasszal USA-ban részt vett az SXWS fesztiválon, amelyet miniturné követett, jelenleg a lemezanyag befejezésén dolgoznak, amely várhatóan az év végén lát napvilágot.
kultura.hu

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.