Tuesday, April 16, 2024
spot_img

Latest Posts

Dresch Mihály: lemez Lukács Miklóssal, koncert a kvartettel

 Labirintus címmel a közelmúltban jelent meg Dresch Mihály és a cimbalmos Lukács Miklós duóban készített lemeze. A kiváló fúvós népesebb formációja, a Dresch Quartet pénteken a Fonó Budai Zeneházban ad koncertet.

    “Mindig az adott kompozíció dönti el, milyen arányban próbál szervesülni a dzsessz és a népzene a munkáimban. Van olyan szerzemény a Labirintuson is, amely inkább a népzenéhez áll közelebb, másik esetében a dzsessz a meghatározóbb” – mondta az MTI-nek Dresch Mihály, akit a szakma éppen e két műfaj ötvözése miatt tartja stílusteremtőnek.
A szaxofonon, furulyán és az általa kifejlesztett fúvós instrumentumon, a fuhunon játszó Dresch Mihály kiemelte, hogy a Labirintuson három Lukács Miklóssal közös szerzeménye (Trió, Kettős, Héjsza) szerepel. Hozzátette: ezek alapvetően népi ihletésű darabok, amelyeket együtt dolgoztak ki.
A két zenész már tíz éve játszik együtt a Dresch Quartetben, duóban azonban csak 2010 óta lépnek fel. Dresch Mihály elmondta, hogy felkérésre álltak össze ketten koncertezni, lemezt pedig a közönségigények miatt készítettek. A Fonó által kiadott lemez borítója fotója egy Budapestről készült műholdfelvétel és a labirintus szó is a nagyvárosra utal.
“A címadó Labirintus Lukács Miklós kompozíciója az albumon, ez egy meglehetősen összetett és több rétegű zene, amit számomra nagy élvezet játszani. A műholdfelvétel Kiss Dóra grafikus ötlete volt, szerintem nagyon szép lett így a borító” – jegyezte meg.
A duó legközelebb március 28-án a Budapest Jazz Clubban lép fel, most pénteken a Dresch Quartet játszik a Fonó Budai Zeneházban. Ebben a formációban Drescht és Lukácsot jelenleg Hock Ernő (bőgő) és Baló István (dob) egészíti ki.
“A Labirintuson szereplő számok közül csak a Hazafelé című szerzeményemet játsszuk a kvartettel is. A pénteki koncert két részből fog állni: az elsőben a formáció legutóbbi, 2011-ben megjelent Fuhun című albumáról fogunk előadni kompozíciókat, a másodikban pedig már egy új repertoárral jelentkezünk, ezzel az anyaggal valószínűleg májusban vonulunk stúdióba és a lemez ősszel jelenik meg” – mesélte Dresch Mihály az MTI-nek.
Az említett Fuhun tavaly az év dzsesszlemeze kategóriában Gramofon-díjat kapott. A fuhun, a saját fejlesztésű billentyűs furulya kapcsán a zenész azt mondta, nemcsak népzenére, például hegedűs muzsikára használható, hanem dzsesszt és klasszikus zenét is jól lehet rajta játszani.
Dresch Mihály 1955-ben született, 1979-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola dzsessz tanszakán. Első kvartettjét 1984-ben alapította; Grencsó Istvánnal (fúvós hangszerek), Benkő Róberttel (bőgő) és Baló Istvánnal (dob) három lemezt készített. Az 1998 után megváltozott felállás – Szandai Mátyás lett a bőgős, később Lukács Miklós (cimbalom) is a kvartett tagja lett – első lemeze, a Riding the Wind először Angliában került forgalomba 2000-ben. 2006-ben Borbély Mihállyal közösen készített lemezt. Dresch Mihály számos nemzetközi fesztiválon lépett fel, olyan neves előadókkal lépett színpadra és készített felvételeket, mint John Tchicai, Archie Shepp, Roscoe Mitchell, Chico Freeman, Lee Konitz, David Murray vagy Dewey Redman. 2007-ben Liszt-díjat kapott, 2011-ben érdemes művész lett.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.