Wednesday, June 12, 2024
spot_img

Latest Posts

Díszdobozban Leonard Cohen valamennyi albuma

– Leonard Cohen valamennyi, 1967 és 2010 között készült albumát tartalmazza az a díszdoboz, amely október 10-én jelenik meg. A lemezeket az eredeti analóg mesterszalagok alapján digitálisan újrakeverték.

    A gyűjtemény tizenhét albumot tartalmazó, korlátozott számban elérhető változata mellett a boltok polcaira kerül a “csak” tizenegy darabot tartalmazó verzió is, kizárólag a stúdiólemezekkel – közölte a Sony Music Hungary pénteken az MTI-vel.
A 77. születésnapját ezen a héten szerdán ünnepelt kanadai énekes, gitáros, író, költő teljes életművét rejtő The Complete Albums Collection Limited Edition az alábbi CD-ket tartalmazza: Songs of Leonard Cohen (1967), Songs from A Room (1969), Songs of Love and Hate (1971), Live Songs (1973), New Skin for the Old Ceremony (1974), Death of A Ladies’ Man (1977), Recent Songs (1979), Various Positions (1985), I’m Your Man (1988), The Future (1992), Cohen Live – Leonard Cohen in Concert (1994), Field Commander Cohen: Tour of 1979 (2001), Ten New Songs (2001), Dear Heather (2004), Live in London (2009), Live At The Isle of Wight 1970 (2009) és Songs from the Road (2010).
A dobozban egy 36 oldalas könyvecske is helyet kapott részletes diszkográfiával, különleges információkkal és egy 1300 szavas esszével, amelyet Pico Iyer írt. Cohen egyik bizalmasát az énekes személyesen kérte fel a díszdobozt kísérő novella megírására. Iyer Oxfordban született, Etonban végzett író, tanulmányíró, novellista, életrajzíró és szabadúszó újságíró.
“Cohent nem lehet beskatulyázni. Egyszerre található meg benne a színvonalas kultúra és az utcai szleng, Buddha és a blues, így sohasem tudhatod, mivel áll elő éppen. Lakott Nashville-ben, Los Angelesben, a Los Angeles mögötti sötét hegyekben, a Mount Baldy Zen Centerben, valamint a szamarairól és kolostorairól ismert Hydra nevű görög szigeten is. Olyan híres filmalkotókat inspirált, mint Rainer Werner Fassbinder vagy Oliver Stone, a Miami Vice című sorozatban pedig az Interpol vezetőjét alakította. Tévedés minden, amit gondolsz róla” – fogalmazott többek között Pico Iyer.
A mindkét ágról zsidó rabbi felmenőkkel rendelkező Leonard Cohen az ötvenes években költőként tűnt fel Kanadában és gyors szakmai sikerre tett szert. A zenéhez – amely gyermekkorában már meghatározó volt számára – Judy Collins terelte vissza, aki 1966-ban megjelent In My Life című lemezére két Cohen-szerzeményt, a Suzanne-t és a Dress Rehearsal Raget is felvette.
Dalai generációkra voltak hatással; írt szerelemről és halálról, családról, vallásról, a társadalomról, kritikai kését számtalanszor döfte a pénz és a média hatalmával visszaélőkbe. Érzékeny, kissé monoton, melankolikus hangja, keserédes humora, személyes hangvétele egyedi Cohen-védjegy. Regényíróként is elismerik, a száraz, de vicces komédia mestere és belső lényének felfedezője, aki a kilencvenes évek során hosszú éveket töltött egy buddhista kolostorban napi tizenkét óra meditációval. Mindezek – még sok mással együtt – a kortárs zene egyik legizgalmasabb történetévé teszik az övét.
Szerzeményeit talán a Beatles után a legtöbbször dolgozták fel: a www.leonardcohenfiles.com honlap statisztikái szerint idén szeptember 14-ig 2107 féle feldolgozása született szerzeményeinek világszerte.
2009 augusztusában hatalmas sikerrel koncertezett a Papp László Budapest Sportarénában, tavaly magyarul is megjelent életrajzi könyve.

MTI

Latest Posts

spot_imgspot_img

Don't Miss

Stay in touch

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.